Zomerwijntjes

Wanneer de temperaturen stilaan de hoogte in gaan durven we met z'n allen wel eens dromen van een warme zomer. De zon die overuren maakt, geen spatje regen te bespeuren!
Warme zomers staan steeds meer synoniem voor een verhoogde consumptie van roséwijnen. De laatste jaren lijkt die trend alle records te breken want nooit voorheen was de vraag naar roséwijnen zo hoog.

Maar er zijn uiteraard nog tal van andere trends die aan de zomer gelinkt worden: nerveuze witte wijnen barstensvol fruit en een stevige scheut zuren maken hun opwachting op de terrasjes; licht gekoelde, makkelijk drinkende rode wijnen sieren zomerse gerechten; jongeren grijpen steeds meer naar wijnen met beduidend minder alcohol; de kraantjes van de bag-in-boxes blijven lopen, en sommigen durven al eens een zak wijn op tafel te toveren!

Geen twijfel mogelijk: tijdens de zomer genieten we op een totaal andere manier van wijn. De zwaardere wijnen blijven in de kelder steken en ruimen de baan voor tal van frivole exemplaren.
We zetten de zomerse wijntrends graag voor u op een rijtje.

 • Eenvoudig, fris en soepel

  • Of u nu voor rood of wit kiest, het maakt weinig uit. De zomer leent zich perfect tot het drinken van jonge wijnen met veel fruitaroma's en een stevige dosis frisse zuren. Ze zijn fris gekoeld (zelfs de rode exemplaren, rond de 14-16°C) perfecte metgezellen bij allerhande barbecuegerechten en zomerslaatjes. Of gewoon zo maar, als uitgebreid aperitiefmoment of om na de maaltijd een lange zomerse nacht in te duiken...

 • Rosé is hip en trendy

  • De Champagneproducenten staken een tweetal jaar geleden het vuur aan de lont  (nog nooit was de vraag naar rosé champagne immers zo groot) en zie, ook de roséwijnen zonder bubbels volgen die trend. Ook bij ons valt de wijnliefhebber steeds meer voor rosé (tijdens warme zomers zelfs tot 15% van ons wijnverbruik) al dient daarbij opgemerkt te worden dat het vooral dames en jongeren zijn die de grootste hoeveelheid voor hun rekening nemen. Vooral die laatste lijken gewonnen voor dit type wijn. Ze vinden rosé ‘hip' en vereenzelvigen zich met de kleur. Goede roséwijn moet beantwoorden aan drie criteria: jong, intens fruitig én goed fris. Het is niet alleen een ideaal aperitief maar evenzeer een volwaardige begeleider van allerhande zomerse gerechten.

 • Minder alcohol

  • ​​Een glaasje wijn op een warme dag is heerlijk en zelfs nog beter wanneer die niet te veel alcohol bevat. Enkele producenten hebben de boodschap begrepen en zijn er vandaag in geslaagd om wijnen met minder alcohol (9% vol. i.p.v. de gebruikelijke 12 à 13% vol.) op de markt te brengen zonder enig verlies aan geur of smaak. Een mooi voorbeeld is het Australische huis Lindemans dat met zijn ‘Early Harvest' (zowel in wit als rood) perfect aan deze criteria beantwoordt.

 • Meer bibs dan flessen?

  • De tijd dat wijn uit een kartonnen doos (bag-in-box) synoniem stond voor inhoudloze rommel is (gelukkig) lang verleden tijd. De kwaliteitsrevolutie in de doos is ronduit spectaculair en ook het aanbod wordt steeds groter. Bibs zijn geen exclusiviteit meer voor wereldwijnen. Integendeel, ook tal van Europese producenten en zelfs gerenommeerde Franse producenten bottelen steeds meer hun wijn in bag-in-box. De wijnliefhebber lijkt steeds meer gewonnen voor het concept want vorige zomer werden voor het eerst evenveel bag-in-boxes als het equivalent in flessen verkocht.

   De voordelen op een rijtje? Makkelijk te transporteren én te koelen, eenvoudig in gebruik (het kraantje uit de doos halen en u kunt aan de slag), prijsvriendelijk en minder afval voor het milieu. Rest er nog het ‘emotionele' aspect: bag-in-boxes doen onmiddellijk denken aan tuinfeestjes onder vrienden. Geen of weinig werk, maar plezier verzekert!

 • En nu zelfs wijn in een zak!

  • De ‘pouch' is eigenlijk niets meer dan de nieuwe generatie bag-in-boxes. Een zak die bestaat uit 5 beschermlagen maar zonder karton en met het kraantje rechtstreeks op de zak bevestigd. Bijkomende voordelen? Nog makkelijker in gebruik, nog minder plaats nodig om te koelen én nog minder afval. Leuk detail: zelfs na het ‘tappen' van een paar glazen wijn blijft de zak mooi zijn vorm behouden.