Serveren van oude flessen

U wilt voor een speciale gelegenheid of voor de feestdagen graag uw Château Pétrus uit 1970 uit uw kelder schenken. Graag geven we u enkele nuttige tips voor als u zo'n oude wijn gaat drinken.De voorzichtige behandeling die hieronder beschreven wordt is vooral nuttig voor oudere wijnen die bezinksel hebben. U kunt uw fles eventueel even tegen het licht houden om te zien of er effectief bezinksel is.

Wat doet u op voorhand?

Laat de fles zo lang mogelijk in uw kelder. Daar zijn de omstandigheden normaal het beste voor uw wijn.
Zet de fles wel twee of dries dagen voor u de wijn gaat drinken rechtop (zeker bij rode wijn). Zo kan het bezinksel rustig naar de bodem van de fles zakken. U kunt de fles ook in een wijnschenkmandje leggen (licht hellend).

Le moment suprème

Haal de wijn uit uw kelder kort voor u hem gaat drinken (bv een uurtje op voorhand). Hou de wijn rechtop, en probeer de fles niet te schudden. Anders zal het bezinksel zich terug verspreiden. Heeft u de fles op voorhand in een drinkmandje gelegd, haal de wijn dan in dit mandje uit de kelder. Laat de wijn in het mandje liggen, ook bij het ontkurken en het schenken.
Misschien denkt u eraan om de wijn te koelen, vooral dan bij witte wijn. Is uw kelder echter voldoende fris, schenk de wijn dan gewoon op keldertemperatuur. Grote rijpere wijnen worden nooit zo koud gedronken als jongere of gewone wijnen. Als u oude wijn te veel gaat koelen, gaat de smaak verloren. Indien nodig kunt u hem even koelen in een ijsemmer. Nooit in de koelkast of in de diepvries!
Sommigen hebben de neiging de fles te vroeg te ontkurken (om de wijn te verluchten). Dit is niet aangewezen, ook niet als u de kurk terug op de fles plaatst. Oude wijn heeft een subtiel evenwicht en mag zeker niet te lang aan zuurstof blootgesteld worden. Ontkurk de fles vlak voor u ze gaat schenken. Gebruik steeds een degelijke kurkentrekker want oude kurken kunnen brokkelen.
Om het bezinksel of de droesem van de wijn te scheiden, kunt u een oude fles voorzichtig decanteren. Maar vaak doet men hier meer kwaad dan goed mee. Zoals al aangegeven is het niet goed om oude wijn te lang aan lucht bloot te stellen. Door de wijn in een karaf te gieten, is de kans groot dat een deel van de smaak verloren gaat. Bovendien vraagt decanteren toch heel wat behendigheid, anders wordt het bezinksel nog meer in de wijn verspreid.
Tenzij u een echte specialist bent, is het dus doorgaans beter om een oude wijn niet te decanteren. Door de fles vooraf rechtop te plaatsen en ze daarna voorzichtig te behandelen, zal het bezinksel normaal gezien wel onder in de fles blijven.
Schenk de wijn steeds met de nodige voorzichtigheid uit, zonder schokken of schudden. Drink uw oude klassewijnen nooit bij te krachtige, zoute, gekruide gerechten. De smaak van de wijn is vaak zo fragiel dat hij gemakkelijk overheerst wordt door die van het gerecht. Kies bij voorkeur voor een licht, subtiel gekruid gerecht, of degusteer de wijn gewoon zo.

Chateau Margeaux 1970