Schroefdop versus kurk

schroefdopDe wijnwereld is permanent in beweging, maar inzake de kurk kunnen we gerust van een echte revolutie spreken. De voorbije jaren kenden we een ware explosie van de verkoop van synthetische kurken en schroefdoppen. Met de Stelvindop en de Stelvin Plusdop scoort de marktleider, de groep Péchiney, bijzonder goed. De verkoop van de schroefdoppen kent vandaag de dag ongekende hoogtes.

kurkDe belangrijkste voorlopers in het gebruik van schroefdoppen zijn zonder twijfel de Zwitserse producenten, die sedert meerdere jaren met voldoening voor de schroefdop kozen voor hun witte wijnproductie, met een beperkte bewaartijd. Sedert 2001 kiezen Australië en Nieuw-Zeeland voor de schroefdop. Zowel voor de witte als voor de rode wijnen. 
Dichter bij huis heeft André Lurton - die eigenaar is van meerdere eigendommen - ook de stap voor de schroefdop durven zetten voor drie van zijn witte wijnen: Château Couhins (witte Graves en Cru Classé), La Louvière (witte Graves) en Bonnet (Entre-Deux-Mers).

Welke zijn de voordelen van de schroefdop

De krachtige opgang die de schroefdop maakt, heeft vooral te maken met het zwakste punt van de klassieke kurk: de beruchte goût de bouchon, te wijten aan de molecule trichloro-anisol (TCA). Statistieken geven cijfers van een voorkomen van 2 à 3%. De schroefdop waarborgt natuurlijk de volledige afwezigheid van TCA.
Andere voordelen zijn het vlot openen en hersluiten van de fles; de betere bewaring en het gemakkelijker transporteren, in alle posities.
Wat de prijs betreft: de schroefdop heeft een speciale fles nodig (kostprijs 0,29€ in plaats van 0,19€ voor een gewone fles). Daarentegen varieert de prijs van de klassieke kurk tussen 0,15 tot 0,46€ tegen 0,08€ voor de schroefdop die daarenboven geen extra afdekking vraagt.
 

Welke zijn de nadelen van de schroefdop

Waar de stijve, synthetische kurk nog lucht doorlaat en op relatief korte tijd problemen oplevert van oxydatie, zien we bij de hermetisch afsluitende schroefdop het omgekeerde effect: de reductie.
De wijn die wat zuurstof nodig heeft, om geen slechtruikende combinaties te kennen tussen de zwavelmoleculen en de aroma's, ontbeert dit met de schroefdop compleet. Als de wijn snel wordt gedronken, is er weinig risico op reductie. Vanaf het derde jaar kan de situatie verschillen. De wijn zal dan niet noodzakelijk slecht zijn, maar zal zeker niet harmonieus evolueren op het aromatische vlak.
Een ander nadeel is dat de schroefdop nog steeds een bepaalde esthetiek mist, en het imago van het vehikel van goedkope wijntjes.