Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek
0 items
inloggen
Toggle navigation
Hoofdnavigatie
Home
Onze wijnen
Promoties
Agenda
Opleidingen
Horeca
Verdelers gezocht
Tastings
Alles over wijn
Salute Wijnbar
Oenologie
Additieven in wijn
Van alle levensmiddelen is wijn, net als andere alcoholhoudende dranken, er een dat in een gunstige…
lees verder
Asperges en wijn
Pointes d'amour...daar moet gewoon een heerlijk wijntje bij geschonken worden! April heeft zijn int…
lees verder
Bezinksel in wijn
Wijn die we uit onze kelder opdiepen bevat soms bezinksel. Maar het ene soort bezinksel is het ander…
lees verder
Biodynamische wijn
DE BIODYNAMISCHE TEELT Biodynamische landbouw wordt de laatste jaren overal opgehemeld. Ook in de w…
lees verder
Biologische wijn
WAT IS BIOLOGISCHE WIJN ?
lees verder
Botrytis Cinerea
Inleiding De aanwezigheid van de Botrytis cinerea is onmisbaar bij de productie van de meeste likor…
lees verder
Cava - Het fenomeen!
Inleiding Cava is hot! Dat is het minste wat je momenteel kan stellen. Nooit is er zoveel vraag gew…
lees verder
Champagnebubbels: de ontleding
Het ontstaan en het loskomen van champagnebubbels Bij het openen van een champagnefles ontsnapt plo…
lees verder
Chaptalisatie
Om een evenwichtige wijn te verkrijgen heeft men druiven nodig die gezond zijn en voldoende rijk aan…
lees verder
Cognac, zijn gebied en zijn crus
Het gebied van de herkomstbenaming Cognac en zijn crus werd in 1909 afgebakend, dit na geologische e…
lees verder
Crémant
Inleiding Crémants worden, net zoals de Champagnes altijd volgens de méthode traditionelle gemaakt.…
lees verder
Cryo-Extractie
De bereiding van likoreuze wijnen is altijd verbonden met een onvolledige gisting die een bepaalde h…
lees verder
De aroma's van de wijn
Inleiding Geen enkele drank heeft zoveel variëteiten, soorten smaken en nuances dan wijn. Wijn is z…
lees verder
De densiteit van de most
Voor een eerste evaluatie van de kwaliteit van de oogst kijkt de wijnbouwer naar de densiteit van de…
lees verder
De oogst
Inleiding De oogst is één van de kwaliteitsbepalende factoren van wijn. Het tijdstip van de oogst,…
lees verder
De oude en de nieuwe wijnwereld
Inleiding De wijnwereld is in tweeën gesplitst: de Oude en de Nieuwe Wereld. Deze uitsplitsing komt…
lees verder
De wijnproeverij - waarmee moet je rekening houden?
Inleiding De eerste klassieke regels voor het wijnproeven werden vastgelegd aan het einde van de 17…
lees verder
De wijnstok
Inleiding
lees verder
De ziekte van Pierce
De ziekte van Pierce (Pierce's disease) is al lang bekend in Californië, maar vormde geen echte bedr…
lees verder
Druiven en druivenrassen
Inleiding Er zijn vele factoren die het karakter van een wijn beïnvloeden. Elke factor speelt hieri…
lees verder
Een wijnvoorraad aanleggen
Elke wijnliefhebber droomt ervan...eigenaar te zijn van een heuse wijnkelder waarin je uren kan mijm…
lees verder
Elzasser wijnen en Aziatische kookkunsten
Inleiding Gewürztraminer wordt vaak, én terecht, beschouwd als de witte wijn die het beste bij de s…
lees verder
Enten van de wijnstok
ENTEN VAN DE WIJNSTOK Het merendeel van de Europese wijnstokken worden vandaag geënt. Ze zijn het r…
lees verder
Geurgroepen
Inleiding Het ruiken van de wijn, de reukfase of de olfactieve fase is één van de belangrijkste ele…
lees verder
Hagel en de nefaste gevolgen ervan in de wijngaard
Zonder enige verwittiging valt hij uit de lucht: de zo gevrees de hagel. En geen enkele wijnregio b…
lees verder
Het belang van onderstokken
De invasie van de phylloxera op het eind van de 19de eeuw heeft geleid tot een diepgaande metamorfos…
lees verder
Het beperken van de groei
De vooruitgang op oenologisch gebied in de voorbije decennia heeft ervoor gezorgd dat de wijnbouwers…
lees verder
Het schenken van wijn
Wijn serveren Het serveren van wijn lijkt op het eerste zicht een eenvoudige klus te zijn. Je kiest…
lees verder
Het werk in de wijngaard
Inleiding De aanleg van een wijngaard vraagt veel voorbereiding. Pas na een grondige bodemontleding…
lees verder
Hoe Proeven we wijn?
Iedereen kan leren degusteren! Elk op zijn eigen snelheid, met zijn eigen competenties, met zijn eig…
lees verder
Hoofdpijn en wijn
Sommige mensen krijgen hoofdpijn na het drinken van (meestal rode) wijn ook in "normale" hoeveelhede…
lees verder
Ijswijn
Inleiding Ijswijn heeft een magische klank. Dat is alleszins begrijpelijk, want het gaat om een rar…
lees verder
Inrichting van de wijnkelder - enkele basisregels
Inleiding Hoe bewaart u best uw wijnflessen? Beschikt u over een kelder en hebt u de mogelijkheid u…
lees verder
Is wijn een te zure drank?
Meten van de zuurgraad De zuurgraad van een drank wordt uitgedrukt in pH-waarden, wat relatief abst…
lees verder
Is wijn een zure drank?
Het woord zuur
lees verder
Kaas en Wijn
Het zal niemand verbazen als men stelt dat wijn en kaas een goed huwelijk is, maar laten we het broo…
lees verder
Koper, en het gebruik ervan in de wijnbouw
In Frankrijk wordt jaarlijks ongeveer 8.500 ton koper aangewend ten gunste van de landbouw. Ongeveer…
lees verder
Mineraliteit in wijn
Alle ervaren wijnproevers en sommeliers die bijwijlen initiatielessen geven over proeftechniek en he…
lees verder
Mosselen en wijn
Inleiding De heerlijke zomerdagen stralen. Het zijn van die avonden waarop men zalig buiten kan ete…
lees verder
Mutage
De term mutage komt wellicht van het Latijnse werkwoord "mutescere": stil maken. De mutage zorgt erv…
lees verder
Ongefilterde wijnen
Momenteel is er vanwege de consument een zekere vraag naar ongefilterde wijnen. Deze vraag is in zek…
lees verder
Paardenstal in de neus?
Sommige rode wijnen hebben karakteristieke geuren, die doen denken aan een paardenstal, urine van pa…
lees verder
Schroefdop versus kurk
De wijnwereld is permanent in beweging, maar inzake de kurk kunnen we gerust van een echte revolutie…
lees verder
Schuimwijnen
Inleiding Schuimwijnen nemen een belangrijke plaats in op de wereldmarkt van de wijnen. Denken we m…
lees verder
Serveren van oude flessen
U wilt voor een speciale gelegenheid of voor de feestdagen graag uw Château Pétrus uit 1970 uit uw k…
lees verder
Sherry - Van Jerez tot Sanlucar
Amontillado, Palo Cortado, Cream, Manzanilla en andere lijken ons een erg ingewikkeld taaltje. We pr…
lees verder
Sur Lie
De rijping van de most "sur lie" is een oude oenologische praktijk. De lies zijn de natuurlijke depo…
lees verder
Tannine
De term tannine/looizuur verwijst naar een natuurlijke vegetale substantie die te vinden is in alle…
lees verder
Triage
Inleiding Triëren van de oogst bestaat erin de druivenrassen te ontdoen van alle vreemde stoffen (b…
lees verder
Van bloesem tot oogst
Floraison De bloei van de wijnstok blijft voor de wijnboer het echte begin van een oogst die gedure…
lees verder
Van druif tot glas
Inleiding Wijn is een populaire, moderne drank die al eeuwenlang in allerlei delen van de wereld ge…
lees verder
Vermouth
Wat is Vermouth? Vermouth is een versterkte wijn op smaak gebracht met diverse droge ingrediënten H…
lees verder
Vieilles Vignes
Wijnetiketten kunnen ons veel vertellen over de inhoud van de fles. Ze kunnen ons echter ook stevig…
lees verder
Vins Doux Naturels
Vins doux naturels (VDN) zijn zoete (dessert)wijnen, gemaakt van witte of blauwe druiven, waarbij ve…
lees verder
Waterstress en het belang van het terroir hierbij
Om kwaliteitsdruiven te produceren is het essentieel dat de groei van de wingerd en dus ook van de f…
lees verder
Wijn en gerechten...een harmonie
Het is duidelijk dat de meeste mensen zich onzeker voelen bij het kiezen van wijn. Nochtans is het a…
lees verder
Wijn en gezondheid
Inleiding Een grote opname van verzadigd vet of primair dierlijk wordt meestal geassocieerd met een…
lees verder
Wijnbouw & de opwarming van de aarde
WAT HEEFT DE OPWARMING VAN DE AARDE TOT GEVOLG VOOR DE WIJNBOUW Een rapport gepubliceerd door de Fr…
lees verder
Wijnsteenzuur
Inleiding Wijnsteenzuur komt weinig in de natuur voor, maar is eigen aan druiven. Vandaar dat het D…
lees verder
Wild en Wijn
De combinatie van wild en wijn kan leiden tot gastronomische hoogstandjes, op voorwaarde dat u een a…
lees verder
Ziektes waaraan de wijnstok gevoelig is
Inleiding Hoewel de wijnstok een zeer sterke plant is, blijkt hij wel bijzonder gevoelig voor aller…
lees verder
Zomerwijntjes
Wanneer de temperaturen stilaan de hoogte in gaan durven we met z'n allen wel eens dromen van een wa…
lees verder