Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek
0 items
inloggen
Toggle navigation
Hoofdnavigatie
Home
Onze wijnen
Promoties
Agenda
Opleidingen
Horeca
Verdelers gezocht
Tastings
Alles over wijn
Salute Wijnbar
Oenologie
Additieven in wijn
Van alle levensmiddelen is wijn, net als andere alcoholhoudende dranken, er een dat in een gunstige…
lees verder
Albeisa - Message in a bottle?
Tijdens onze laatste proefsessies kwam er nogal wat wijn vanuit Piemonte op de proeftafel. Roero, Ba…
lees verder
Asperges en wijn
Pointes d'amour...daar moet gewoon een heerlijk wijntje bij geschonken worden! April heeft zijn int…
lees verder
Bezinksel in wijn
Wijn die we uit onze kelder opdiepen bevat soms bezinksel. Maar het ene soort bezinksel is het ander…
lees verder
Bijen en bijenkorven in de wijngaard
Bij recente bezoeken van wijndomeinen valt het op dat er meer en meer wijnboeren ook voor imker spel…
lees verder
Biodynamische wijn
DE BIODYNAMISCHE TEELT Biodynamische landbouw wordt de laatste jaren overal opgehemeld. Ook in de w…
lees verder
Biologische wijn
WAT IS BIOLOGISCHE WIJN ?
lees verder
Botrytis Cinerea
Inleiding De aanwezigheid van de Botrytis cinerea is onmisbaar bij de productie van de meeste likor…
lees verder
Bricco en Sori - What's in a name?
We blijven nog even doordansen op onze diverse degustaties uit Piemonte die we de afgelopen weken be…
lees verder
Cava - Het fenomeen!
Inleiding Cava is hot! Dat is het minste wat je momenteel kan stellen. Nooit is er zoveel vraag gew…
lees verder
Champagnebubbels: de ontleding
Het ontstaan en het loskomen van champagnebubbels Bij het openen van een champagnefles ontsnapt plo…
lees verder
Chaptalisatie
Om een evenwichtige wijn te verkrijgen heeft men druiven nodig die gezond zijn en voldoende rijk aan…
lees verder
Chiaretto: Het hippe Italiaanse Rosépareltje
Chiaretto is hip, Chiaretto is hot, Chiaretto is the talk of the town! But what the hell is Chiarett…
lees verder
Cognac, zijn gebied en zijn crus
Het gebied van de herkomstbenaming Cognac en zijn crus werd in 1909 afgebakend, dit na geologische e…
lees verder
Col Fondo: De Authentieke Italiaanse Methode voor Schuimwijn
lees verder
Cover Crops in de wijngaarden
Ik kan me nog goed herinneren dat in de beginjaren van mijn 'wijn carrière' (heel lang vervlogen tij…
lees verder
Crémant
Inleiding Crémants worden, net zoals de Champagnes altijd volgens de méthode traditionelle gemaakt.…
lees verder
Cryo-Extractie
De bereiding van likoreuze wijnen is altijd verbonden met een onvolledige gisting die een bepaalde h…
lees verder
De aroma's van de wijn
Inleiding Geen enkele drank heeft zoveel variëteiten, soorten smaken en nuances dan wijn. Wijn is z…
lees verder
De densiteit van de most
Voor een eerste evaluatie van de kwaliteit van de oogst kijkt de wijnbouwer naar de densiteit van de…
lees verder
De Invloed van een granieten bodem op wijnbouw
lees verder
De oogst
Inleiding De oogst is één van de kwaliteitsbepalende factoren van wijn. Het tijdstip van de oogst,…
lees verder
De oude en de nieuwe wijnwereld
Inleiding De wijnwereld is in tweeën gesplitst: de Oude en de Nieuwe Wereld. Deze uitsplitsing komt…
lees verder
De wijnproeverij - waarmee moet je rekening houden?
Inleiding De eerste klassieke regels voor het wijnproeven werden vastgelegd aan het einde van de 17…
lees verder
De wijnstok
Inleiding
lees verder
De ziekte van Pierce
De ziekte van Pierce (Pierce's disease) is al lang bekend in Californië, maar vormde geen echte bedr…
lees verder
De zoete kant van Italië: Een gids voor Passito, Recioto en Dolce wijnen
Zoete wijnen zijn een geliefde specialiteit uit Italië, maar voor consumenten kan het vaak verwarren…
lees verder
Druiven en druivenrassen
Inleiding Er zijn vele factoren die het karakter van een wijn beïnvloeden. Elke factor speelt hieri…
lees verder
Dubbele oxidatie door het ploegen van de wijngaard?
Onlangs las ik online een artikel over ploughing of the vineyards (het ploegen van de wijngaarden) w…
lees verder
Een wijnvoorraad aanleggen
Elke wijnliefhebber droomt ervan...eigenaar te zijn van een heuse wijnkelder waarin je uren kan mijm…
lees verder
Elzasser wijnen en Aziatische kookkunsten
Inleiding Gewürztraminer wordt vaak, én terecht, beschouwd als de witte wijn die het beste bij de s…
lees verder
Enten van de wijnstok
ENTEN VAN DE WIJNSTOK Het merendeel van de Europese wijnstokken worden vandaag geënt. Ze zijn het r…
lees verder
Erbamat: de nieuwe speler bij Franciacorta!
Ook in Italië 's meest bekende bubbelregio staat de wereld niet stil kon ik met eigen ogen vaststell…
lees verder
Flysch als terroir
In de wereld van de wijnbouw speelt de bodem waarop de wijnstokken groeien een cruciale rol in de ui…
lees verder
Fruttaio – Cruciaal bij appassimento wijnen
lees verder
Gekurkte Wijn: Hoe ontstaat het en wat wordt ertegen gedaan?
lees verder
Geurgroepen
Inleiding Het ruiken van de wijn, de reukfase of de olfactieve fase is één van de belangrijkste ele…
lees verder
Hagel en de nefaste gevolgen ervan in de wijngaard
Zonder enige verwittiging valt hij uit de lucht: de zo gevrees de hagel. En geen enkele wijnregio b…
lees verder
Het belang van onderstokken
De invasie van de phylloxera op het eind van de 19de eeuw heeft geleid tot een diepgaande metamorfos…
lees verder
Het beperken van de groei
De vooruitgang op oenologisch gebied in de voorbije decennia heeft ervoor gezorgd dat de wijnbouwers…
lees verder
Het gebruik van melk en wei in de wijngaarden!
Steeds meer en meer hoor je bij wijndomeinen die op biologische of biodynamische wijze aan wijnbouw…
lees verder
Het oxidatieproces in wijn
Oxidatie is een natuurlijk proces in de wijnbereiding dat een cruciale rol speelt in het bepalen van…
lees verder
Het schenken van wijn
Wijn serveren Het serveren van wijn lijkt op het eerste zicht een eenvoudige klus te zijn. Je kiest…
lees verder
Het wassen van druiven: Een controversiële stap in het vinificatieproces
Wisten jullie dat het wassen van de druiven voor de start van het vinificatieproces meer en meer zij…
lees verder
Het werk in de wijngaard
Inleiding De aanleg van een wijngaard vraagt veel voorbereiding. Pas na een grondige bodemontleding…
lees verder
Hoe Proeven we wijn?
Iedereen kan leren degusteren! Elk op zijn eigen snelheid, met zijn eigen competenties, met zijn eig…
lees verder
Hoofdpijn en wijn
Sommige mensen krijgen hoofdpijn na het drinken van (meestal rode) wijn ook in "normale" hoeveelhede…
lees verder
Ijswijn
Inleiding Ijswijn heeft een magische klank. Dat is alleszins begrijpelijk, want het gaat om een rar…
lees verder
Inrichting van de wijnkelder - enkele basisregels
Inleiding Hoe bewaart u best uw wijnflessen? Beschikt u over een kelder en hebt u de mogelijkheid u…
lees verder
Is wijn een te zure drank?
Meten van de zuurgraad De zuurgraad van een drank wordt uitgedrukt in pH-waarden, wat relatief abst…
lees verder
Is wijn een zure drank?
Het woord zuur
lees verder
Kaas en Wijn
Het zal niemand verbazen als men stelt dat wijn en kaas een goed huwelijk is, maar laten we het broo…
lees verder
Koper, en het gebruik ervan in de wijnbouw
In Frankrijk wordt jaarlijks ongeveer 8.500 ton koper aangewend ten gunste van de landbouw. Ongeveer…
lees verder
Marsala: Het Goud van Sicilië
lees verder
Merlot onder druk: hoe klimaatverandering de geliefde druif in gevaar brengt
Wie de vakliteratuur volgt of regelmatig naar wijnpodcasts luistert, hoort vaak een bekende waarschu…
lees verder
Mineraliteit in wijn
Alle ervaren wijnproevers en sommeliers die bijwijlen initiatielessen geven over proeftechniek en he…
lees verder
Mosselen en wijn
Inleiding De heerlijke zomerdagen stralen. Het zijn van die avonden waarop men zalig buiten kan ete…
lees verder
Mutage
De term mutage komt wellicht van het Latijnse werkwoord "mutescere": stil maken. De mutage zorgt erv…
lees verder
Ongefilterde wijnen
Momenteel is er vanwege de consument een zekere vraag naar ongefilterde wijnen. Deze vraag is in zek…
lees verder
Paardenstal in de neus?
Sommige rode wijnen hebben karakteristieke geuren, die doen denken aan een paardenstal, urine van pa…
lees verder
Peronospora of Valse meeldauw
Toen we in het voorjaar voor Italian Wine Ambassador aan het studeren waren was een zeer grondige ke…
lees verder
Prosecco: het sprankelende symbool van Italië
Stel je de mensen de vraag hoe de Italiaanse bubbels noemen zullen ze meestal, ondanks de stijgende…
lees verder
Prospective viticultural research: Innovaties voor de wijnbouw
lees verder
Reductie in wijn begrijpen
Reductie in wijn is een term die vaak nieuwsgierigheid en discussie oproept bij wijnliefhebbers en p…
lees verder
Roséwijn te donker van kleur, wat nu?
lees verder
Salinity in Italiaanse witte wijn: een smaak van de zee of de bodem?
Het is me opgevallen dat het gebruik van het woord 'salinity' almaar vaker wordt gebruikt bij het be…
lees verder
Schroefdop versus kurk
De wijnwereld is permanent in beweging, maar inzake de kurk kunnen we gerust van een echte revolutie…
lees verder
Schuimwijnen
Inleiding Schuimwijnen nemen een belangrijke plaats in op de wereldmarkt van de wijnen. Denken we m…
lees verder
Serveren van oude flessen
U wilt voor een speciale gelegenheid of voor de feestdagen graag uw Château Pétrus uit 1970 uit uw k…
lees verder
Sherry - Van Jerez tot Sanlucar
Amontillado, Palo Cortado, Cream, Manzanilla en andere lijken ons een erg ingewikkeld taaltje. We pr…
lees verder
Slavonisch eikenhout in de Italiaanse wijnbouw
Hebben jullie ook al wel eens de fout gemaakt dat je bij het lezen van een rijping van de wijn in Sl…
lees verder
Sur Lie
De rijping van de most "sur lie" is een oude oenologische praktijk. De lies zijn de natuurlijke depo…
lees verder
Tannine
De term tannine/looizuur verwijst naar een natuurlijke vegetale substantie die te vinden is in alle…
lees verder
Triage
Inleiding Triëren van de oogst bestaat erin de druivenrassen te ontdoen van alle vreemde stoffen (b…
lees verder
Umami en Wijn: De Hartige Verbinding
Wanneer we aan wijn denken, komen smaken als zoet, zuur en bitter vaak het eerst naar voren. Maar er…
lees verder
Van bloesem tot oogst
Floraison De bloei van de wijnstok blijft voor de wijnboer het echte begin van een oogst die gedure…
lees verder
Van druif tot glas
Inleiding Wijn is een populaire, moderne drank die al eeuwenlang in allerlei delen van de wereld ge…
lees verder
Vermouth
Wat is Vermouth? Vermouth is een versterkte wijn op smaak gebracht met diverse droge ingrediënten H…
lees verder
Versterkte wijnen: Een diepgaande verkenning van een tijdloze wijnstijl
Is er nog vraag naar Porto, Madeira, Sherry, Muscat de Rivesaltes en consoorten vandaag? We zien in…
lees verder
Vieilles Vignes
Wijnetiketten kunnen ons veel vertellen over de inhoud van de fles. Ze kunnen ons echter ook stevig…
lees verder
Vins Doux Naturels
Vins doux naturels (VDN) zijn zoete (dessert)wijnen, gemaakt van witte of blauwe druiven, waarbij ve…
lees verder
Vluchtige zuren in wijn
Afgelopen zondag tijdens onze jaarlijkse openflessendag begon één van onze bezoekers over de aanwezi…
lees verder
Vulkanische bodems: De magie terroir voor wijnbouw?
De wijnwereld is al eeuwenlang gefascineerd door het concept van terroir: de wisselwerking tussen bo…
lees verder
Waarom proeven we geen druif in wijn?
lees verder
Waterstress en het belang van het terroir hierbij
Om kwaliteitsdruiven te produceren is het essentieel dat de groei van de wingerd en dus ook van de f…
lees verder
Wijn en gerechten...een harmonie
Het is duidelijk dat de meeste mensen zich onzeker voelen bij het kiezen van wijn. Nochtans is het a…
lees verder
Wijn en gezondheid
Inleiding Een grote opname van verzadigd vet of primair dierlijk wordt meestal geassocieerd met een…
lees verder
Wijnbouw & de opwarming van de aarde
WAT HEEFT DE OPWARMING VAN DE AARDE TOT GEVOLG VOOR DE WIJNBOUW Een rapport gepubliceerd door de Fr…
lees verder
Wijnsteenzuur
Inleiding Wijnsteenzuur komt weinig in de natuur voor, maar is eigen aan druiven. Vandaar dat het D…
lees verder
Wild en Wijn
De combinatie van wild en wijn kan leiden tot gastronomische hoogstandjes, op voorwaarde dat u een a…
lees verder
Ziektes waaraan de wijnstok gevoelig is
Inleiding Hoewel de wijnstok een zeer sterke plant is, blijkt hij wel bijzonder gevoelig voor aller…
lees verder
Zomerwijntjes
Wanneer de temperaturen stilaan de hoogte in gaan durven we met z'n allen wel eens dromen van een wa…
lees verder