Inrichting van de wijnkelder - enkele basisregels

Inleiding

Hoe bewaart u best uw wijnflessen? Beschikt u over een kelder en hebt u de mogelijkheid uw wijn daarin te bewaren dan geven we u graag enkele vuistregels mee waarmee u het beste rekening mee kan houden.

Vandaag de dag spitsen ook heel wat bedrijven zich toe op de bewaring van wijn. Ze kunnen u een waaier aan mogelijkheden aanbieden van het inrichten van een fraaie wijnkelder, klimaatregeling, regeling van de luchtvochtigheid, luchtcirculatie, opbergsystemen tot klimaatkasten voor degenen die niet over een kelder beschikken.

Vuistregels voor de inrichting van de wijnkelder

 • Voor een ideale bewaring (en dat geldt voor alle wijnen) moet de keldertemperatuur constant zijn en rond de 12° bedragen. Bruuske temperatuurschommelingen moeten kost wat kost vermeden worden. Bij een te hoge temperatuur rijpt de wijn te snel. Een goede klimaatregeling in uw kelder is dus het eerste waaraan je moet denken. Iedere kelder, iedere opbergruimte is een geval apart en dient afzonderlijk te worden bestudeerd.
   
 • De lucht mag niet blijven hangen in een wijnkelder: een goede luchtcirculatie is dus noodzakelijk
   
 • Ook de vochtigheidsgraag is een belangrijke factor. Een luchtvochtigheid van 68 tot 85% is nodig om de kurken in goede staat te houden. Het handhaven van het juiste luchtvochtigheidgehalte is dus van groot belang.
   
 • De flessen moeten stabiel worden opgeborgen, zeker niet hermetisch (werkt schimmelvorming in de hand); waarbij voldoende lucht moet kunnen circuleren rond de nissen en de flessen. Je bewaart de flessen het beste horizontaal.
   
 • Felle verlichting moet vermeden worden. Wijn wordt het liefste in een donkere ruimte bewaard. Zorg voor een minimale verlichting. De neonlamp is de meest schadelijke verlichting voor wijn.
   
 • Kartonnen dozen houden vocht en geurtjes op. Bewaar uw flessen dus niet in de dozen maar schik ze liever in een nis of een rek.
   
 • Kwalijke geuren zijn schadelijk voor de wijn. Bederfelijke voedingsmiddelen (aardappelen, groenten,...), conserven met azijn, onderhoudsproducten, verf e.d. mogen niet in de nabijheid van uw kostbare flessen worden bewaard.
   
 • Bewaar geen houten kisten op de grond of tegen de muur. Het is raadzaam de kisten te openen om de flessen een minimum aan verluchting te geven. 
  Inbrekers zullen ook de voorkeur geven aan wijnen die in kisten worden bewaard.

wijnkelder