Inleiding
Champagne! Het woord staat als een huis...Het is een immense merknaam en zoveel meer!
De betekenis van Champagne kan terugslaan op twee betekenissen. Le champagne (zonder hoofdletter) slaat terug op de mousserende wijn. La Champagne daarentegen staat voor de naam van de provincie die haar naam heeft gegeven aan deze godendrank. De geografische benaming vormt de basis voor de soortnaam champagne. Vin mousseux de la région vinicole Champagne luidt de officiële Franse betiteling voor deze meest legendarische belletjeswijn ter wereld.
Champagne was de naam van een grote provincie ten oosten en noordoosten van Parijs. Deze bestuurlijke eenheid was voortgekomen uit wat in de Middeleeuwen zich had gevormd tot le comté de Champagne, het graafschap Champagne. Met de Franse revolutie werden provincies opgeheven en daarvoor in de plaats kwamen departementen. De huidige departementen Ardennes (08), Marne (51), Aube (10) en Haute-Marne (52) beslaan bijna exact hetzelfde grondgebied als de vroegere provincie Champagne. Het betreft een zeker niet gelijkbenige driehoek, waarvan de noordelijke punt in België prikt, de basis aan de Bourgogne grenst, de westzijde het Ile de France en de oostzijde Lotharingen raakt. Een omvangrijk gebied. Als we door deze departementen trekken, valt op hoe ruim
bemeten en hoe leeg het land hier is. De Champagne is bosrijk en zeer agrarisch. Er zijn immense akkers met graan, maïs, zonnebloemen, suikerbieten, koolzaad en klaver.
Maar daarmee is de Champagne niet beroemd geworden. Daarmee heeft het gebied niet een naam verworven die wereldwijd bekend is. Dat er over de Champagne wordt gesproken en geschreven is louter te danken aan de verbouw van enkele nobele druivensoorten, op een unieke bodem, waardoor een wijn kan worden gewonnen die door menselijk toedoen van bijzondere klasse is. Die als uniek kan worden beschouwd. De Champagne ontleent zijn faam aan champagne, de mousserende wijn uit het wettelijk afgebakend wijnbouwgebied Champagne. Dat is de Champagne viticole. Een eilandje slechts in het reusachtige areaal van de vier genoemde departementen. Bovendien zijn er ook nog wijngaarden te vinden in de departementen Aisne (02) en Seine et Marne (77). Het gaat in totaal om ongeveer 34500 hectare, verspreid over 320 gemeenten.
Champagne
- Een afgebakend gebied
- Geschiedenis
- Dom Pérignon
- Klimaat en Terroir
- Échelle des crus
- Druivensoorten
- De Méthode champenoise
- Soorten Champagne