Duitsland - Mosel-Saar-Ruwer

Inleiding

Mosel-Saar-Ruwer

De appellatie Mosel-Saar-Ruwer ligt in het westelijk deel van Duitsland, tussen de Frans-Luxemburgse grens en de Rijn, ongeveer op de 50e breedtegraad.

Het wijngebied ligt enerzijds langsheen de Moezel, over een afstand van bijna 240 km, tussen de Franse grens en Koblenz, en anderzijds langsheen twee bijrivieren, de Saar en de Ruwer.

In 2008 zal de naam van dit wijngebied veranderen in Mosel!

Geschiedenis

Sedert de Romeinse overheersing wordt hier reeds wijn verbouwd. De Romeinen vermengden met de Keltische populatie en stichtten Trier in 17 voor Chr. Overal vindt men nog overblijfselen van dit roemrijke verleden: villa's en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persmachines. Deze waren gebouwd aan de rand van de wijngaarden, die tot op vandaag aangeplant zijn op zeer steile zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde hellingen.

De wijnbouw

Het gebied Mosel-Saar-Ruwer is onderverdeeld in 6 sectoren (Burg Cochem, Ruwer, Saar, Obermosel, Haute Moselle en Moseltor), 20 collectieve wijnen en 524 individuele wijnen. Het grootste deel van de productie wordt gedefinieerd als Qualitätswein (92% wit en 8% rood en rosé). De zoete en likoreuze wijnen vertegenwoordigen ongeveer 60% van de productie, de droge en halfdroge 40%.

Terroir & Klimaat

Er heerst een zacht microklimaat.

De terroir bestaat voornamelijk uit leisteen. De leisteen is dominant in de wijngebieden van de Saar en de Ruwer en langsheen de Moezel tussen Trier en Koblenz. In het lagere Moezelwijngebied vindt men naast leisteen ook zandsteen en kwarts. In het hoge Moezelgebied, ten zuid westen van Trier, tussen de samenvloeiing van de Moezel en de Saar, en de Franse grens, treft men vooral kalk aan en rode mergel, een nogal gelijkaardige terroir als in de Champagnestreek.

Druivensoorten

De belangrijkste druif is zonder twijfel de Riesling, dewelke bijna 60% van de totaliteit van de wijngaarden bezet.
De Müller-Thurgau, die ook bekend is onder de benaming Rivaner, staat op de tweede plaats.

Het oude druivenras Elbling wordt enkel maar verbouwd in het hoge Moezelwijngebied waar sedert een tiental jaar ook de Pinot Blanc wordt aangeplant.

Voor de rode wijnen beslaan de zeer populaire Pinot Noir en de Dornfelder bijna 9% van de streek. Het succes van de Riesling remde de productie van rode wijn af. Tussen 1930 en 1986 was het trouwens verboden blauwe druiven aan te planten.

Onze wijnen