Champagne - Soorten

Er zijn heel wat verschillende champagnes op de markt. 
Je hebt de champagnes gebaseerd op de afkomst, de befaamde échelle des crus. Hierin onderscheiden we een normale champagne, premier cru en grand cru.

 Vervolgens kan de champagne ook verschillen volgens de dosage:

  • Ultra Brut - hetgeen ook werkelijk zeer droog is, want de liqueur d'expédition bevat in dat geval geen suiker.
  • Brut - het gangbaar droogste type met minder dan 15 gram suiker per liter.
  • Extra Sec - met tussen de 12 en 20 gram suiker per liter.
  • Sec - hetgeen in de praktijk al tamelijk zoet is met 17 tot 35 gram suiker per liter.
  • Demi-Sec - dat ronduit zoet is met 33 tot 50 gram suiker per liter.
  • Doux - zeer zoet met meer dan 50 gram suiker per liter.

Buiten bovenstaande verscheidenheid die een champagne reeds kan bieden kan je ook nog volgende soorten champagnes op de markt vinden:

Champagne zonder jaargang

Dit is zonder meer de meest voorkomende champagne. De Brut sans année (BSA). Dit is een droge champagne zonder jaargang, samengesteld uit basiswijnen van diverse jaren. Dit is de champagne die gemaakt werd naar de stijl van het huis. 
Meestal bestaat hij uit de jongste in de handel gebrachte jaargang, die met een rijpere wijn van een ouder jaar werd vermengd.
Omdat een brut sans année na een afgesloten gisting minstens 15 maanden in de kelder moet rijpen, wordt hij meestal na twee tot drie jaar in de handel gebracht. Het is meestal (maar niet altijd) de eenvoudigste champagne. Het is een zo harmonieus mogelijke, vaak neutrale, frisse en licht verteerbare champagne die het beste geschikt is als aperitief of als verfrissing na de maaltijd. Hij dient voor onmiddellijke consumptie.

Champagne millésimé

Dit is een champagne met vermelding van de jaargang. Deze wordt uitsluitend gemaakt uit basiswijnen van de op het etiket vermelde jaar. 
Hij moet na de tweede gisting en voor levering minstens drie jaar in de kelder rijpen. Deze champagne is doorgaans duurder dan de basiscuvée. De meeste champagnes van topniveau komen op de markt met een jaargangaanduiding.
Het karakter van deze champagne is van jaar tot jaar verschillend en kan dus afwijken van de huisstijl. Deze champagne kan 1 tot 2 jaar bewaard worden en kan je het beste schenken voor speciale gelegenheden.

Champagne Blanc de blancs

Dit is een champagne die gemaakt is van uitsluitend Chardonnay. Hij wordt zowel met als zonder jaargang aangeboden.
De blanc de blancs kent reeds enige jaren een stijle opmars. Het is dan ook een licht verteerbare, elegante, harmonieuze, fruitige en lichte champagne die iedereen prettig vindt. Deze champagne is uitstekend geschikt als aperitief en smaken ook bij zalm of kreeft heel aangenaam.

Champagne Blanc de noirs

Een champagne blanc de noirs wordt uitsluitend gemaakt van blauwe druiven. Theoretisch kan hij dus bestaan uit Pinot Meunier en/of uit Pinot Noir. In de meeste gevallen gaat het echter om een zuivere champagne van Pinot Noir. Ze kunnen zowel met als zonder jaargang aangeboden worden.
Een blanc de noirs is vrij zeldzaam te verkrijgen. Het gaat meestal om een zeer fruitige en sappige champagne, die verleidelijk geurt naar rode bessen. Hij is uitermate geschikt bij gevogelte of bij een pasteitje.

Champagne Rosé

Een champagne rosé is een meer en meer gevraagde champagne. Meestal bestaat deze uit witte champagne, die aangevuld werd met een beetje rode wijn uit de Champagne. Hij kan zowel met als zonder jaargang aangeboden worden.
Het is een fruitige champagne met beet en kracht, die uitstekend past bij een feestelijk diner, maar ook als aperitief kan geschonken worden.

Champagne - Cuvées Spéciales

Vele champagnes komen op de markt met een bijzondere benaming: cuvée spéciale of cuvée prestige. De producent lijkt dan te denken dat het om een bijzondere (dure) champagne gaat. Nu in het merendeel van de gevallen is dit wel degelijk een speciale champagne die zowel met als zonder jaargang op de markt wordt gebracht. Hoedt u echter voor de marketingtrucks!
Veel van deze cuvées worden in kleine hoeveelheden geproduceerd en zijn daardoor erg duur. Ze kosten soms wel vier keer zoveel als een gewone basiscuvée.
Eerlijkheidshalve dient gezegd dat dit meestal uitstekende champagnes zijn, bijzonder verfijnd en gemaakt van de beste basiswijnen. Meestal betreffen het dan ook millésimés.
Het gerucht doet de ronde dat wie eenmaal aan deze champagne verslingerd wordt, moeite zal hebben nog een andere te kunnen apreciëren.

Champagne - Monocru

Dit zijn de allerduurste champagnes op de markt. Deze champagne wordt samengesteld uit druiven afkomstig van een bepaald perceel of dorp. Het zijn stuk voor stuk zeldzame en dure champagnes die voor gewone stervelingen nauwelijks bereikbaar zijn.