Frankrijk

Wijnstreek Frankrijk

Inleiding 

In Frankrijk zijn tal van wijnstreken te onderscheiden, die allemaal hun eigen specifieke soorten wijn produceren. Deze moeten weer aan strikte eisen voldoen, zodat zij als wijn uit de betreffende streek op de markt mogen worden gebracht. De meest algemene, speciaal hiervoor in het leven geroepen, kwalificatie is de 'Appellation d'origine contrôlée' (A.O.C.). Deze kwalificatie vermeldt de druivenrassen die toegestaan zijn, de maximale wijnproductie per hectare wijngaard, het minimale alcoholpercentage en de technieken die bij de productie worden toegepast. Zodra een wijn binnen de A.O.C. een hogere kwaliteit heeft, kan aan de naam een meer specifieke aanduiding (streek-, dorp- of châteaunaam) worden toegevoegd. Een andere aanduiding is 'Vin délimité de qualité supérieure'(V.D.Q.S.). Deze globale aanduiding geeft een wijn aan die een iets geringere kwaliteit kan hebben dan de A.O.C.-wijn. Hiervoor gelden diverse regels, die vaak minder stringent zijn dan de regels die voor de A.O.C.-norm gelden. Nog een specifieke kwalificatie is de 'Vin de pays'. Deze term moet niet verward worden met de benaming 'vin du pays', dat gewoon 'landwijn' betekent en niks zegt over de kwaliteit van de wijn. Om voor deze aanduiding in aanmerking te komen, moeten de wijnen aan bepaalde voorwaarden voldoen en, net als de andere categorieën, zijn ze aan proeftechnisch onderzoek onderworpen. De meest eenvoudige wijnen in Frankrijk zijn de 'Vins de consommation courante' (V.C.C.); de eenvoudige tafelwijnen ('vins du table'). Dit betekent overigens niet dat deze eenvoudige wijnen per definitie slecht zijn. Voor de wijnproducenten biedt deze benaming meer vrijheid voor wat betreft de vervaardiging van hun wijnen. Ze hoeven immers niet te voldoen aan de eisen die verbonden zijn aan de hierboven vermelde kwalificaties. 

De Franse wijnstreken:

  • Alsace
  • Bordeaux
  • Bourgogne
  • Champagne
  • Languedoc
  • Loire
  • Rhône
  • Roussillon
  • Vin de Pays
  • Zuidwesten

Onze wijnen