Crémant de Luxembourg

Inleiding

Hoewel Luxemburg vooral bekend staat voor zijn witte wijnen, moet men steeds meer vaststellen dat men er ook uitstekende schuimwijnen maakt. De Crémant de Luxembourg kent de laatste tijd ook bij ons steeds meer bijval.

Regelgeving

Sinds 4 januari 1991 wordt de Crémant de Luxembourg aan een strenge regelgeving onderworpen. Een speciaal kwaliteitscharter werd opgemaakt door de commissie "Marque Nationale". De belangrijkste punten zijn:

  • De basiswijn moet beantwoorden aan de criteria van een kwaliteitswijn
  • Maximale extractie van 100 liter most uit 150 kg geoogste druiven
  • De méthode traditionelle is verplichtend. D.w.z. dat de tweede alcoholische gisting verplicht wordt op fles gedurende minimum 9 maand en in de installaties van een bedrijf dat zich binnen de geografische aanduiding « Moselle Luxembourgeoise » bevindt.
  • Na de dégorgement moet de uiteindelijke wijn minimum 4 bar CO2 bevatten.
  • Het totale SO2 gehalte mag de 150 mg/liter niet overschrijden.
  • Kurk én etiket moeten de vermelding "Crémant de Luxembourg" dragen.
  • De wijn wordt onderworpen aan een smaaktest in een erkend labo. Om het label "Crémant de Luxembourg" te halen moet de score minstens 12/20 zijn.