Zwitserland

Inleiding

Zwitserland bestaat uit vier taalgebieden en 23 kantons: een rijkdom aan ervaringen die zich weerspiegelt in de verschillende tradities en levenswijzen, en in de gewoontes inzake eten en drinken. Prestigieuze restaurants vindt men over het hele land. met hun streekspecialiteiten hebben ze internationale faam verworven.
Hun gastronomie verenigt met succes de Zwitserse wijnen en de meest geraffineerde gerechten. De Zwitserse wijnen verbazen door hun grote verscheidenheid, en door het zeer rijk pallet aan smaken. Hoe beter men ze leert kennen, hoe meer men de originaliteit van hun terroirs zal waarderen.

Geschiedenis

Sommige bronnen vermelden reeds het bestaan van wijnstokken in Zwitserland rond 3000 voor Christus. Toch wordt algemeen aangenomen dat de Romeinen hier de eerste belangrijke aanplantingen deden, toen de legioenen door de Alpencols trokken. Een aantal oude vestingen getuigen hier nog van.

De Zwitserse wijngebieden per kanton

De rijkdom van de terroirs is te danken aan de zeer verscheiden topografie van het land: de valleien van de Rhône en Rijn, de oevers van de meren (het Lemanmeer, het Bodenmeer, de hele streek van de Drie Meren, het Meer van Zürich en van Lugano), en de spectaculaire wijngaarden in terrasbouw of op de steile hellingen.
De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in Romaans Zwitserland (Franstalig deel), namelijk in de Kantons WallisWaadt,Genève en Neuchâtel. ten zuiden van de Alpen vertegenwoordigt Ticino (Italiaans deel) een klein gedeelte van de nationale wijngaarden. De talrijke kantons uit het Duitstalig deel van Zwitserland vormen de resterende wijngebieden.

De Druivenrassen

Zwitserland telt meer dan 50 druivenrassen. Sommigen onder hen zijn internationaal befaamd, andere dan weer minder.

Meest bekend in Romaans Zwitserland is de Chasselas: deze is zeer gevoelig aan de invloeden van de ondergrond. Deze druif kan subtiele en genuanceerde accenten vertonen, naargelang zijn plaats en ligging.
In rood primeert de Pinot Noir in heel het land, gevolgd door twee andere internationale variëteiten, de Gamay in het westen en de Merlot in het Zuiden.
De bekendste rosé wijn - de Oeil de Perdrix - is afkomstig van Neuchâtel, en wordt gemaakt van 100% Pinot Noir.

Er zijn ook autochtone druivenrassen in Zwitserland. Men vindt hier een schat aan unieke soorten zoals de petite Arvine en de Amigne in wit, de Humagne rouge en de Cornalin in rood in Wallis, om er maar enkele te noemen. Nog te vermelden zijn de in Zwitserland ontwikkelde nieuwe variëteiten, de Gamaret, de Garanoir en de Diolinoir.

Naast de mono-cépagewijnen vindt men ook een groot aantal geassembleerde wijnen. De meest bekende onder hen is de Dôle uit Wallis. Met dit groot aantal druivenrassen wordt veel geassembleerd, zowel in wit als in rood.

Festivals en tentoonstellingen

In Zwitserland worden veel manifestaties gehouden over de wijn en de wijngaarden. De belangrijkste - het befaamde Fête des Vignerons - wordt slechts om de 25 jaar georganiseerd, in Vevey in het kanton Waadt. De laatste editie vond plaats in 1999.
Talrijke wijnbeurzen worden ieder jaar gehouden in de grote Zwitserse steden. Onder hen Expovina in Zürich, dat begin november de boten van het gelijknamige meer als bijzonder decor heeft.
Zwitserland is ook gastland voor een internationaal bekende wijnwedstrijd: de Mondial du Pinot Noir die in Sierre plaatsvindt in het kader van Vinea (www.mondial-du-pinot-noir.com). Deze wijnbeurs - die telkens gehouden wordt tijdens het eerste weekend van september, is de belangrijkste manifestatie die uitsluitend aan Zwitserse wijn gewijd is.

Onze wijnen