Algarve

Inleiding

Algarve is het meest zuidelijk gelegen gebied van het Portugese vasteland. De wijnbouw in de Algarve is de laatste 50 jaar echter dramatisch gedaald. De wijngaarden werden verdreven door de citrusplantages, golfbanen en hotelcomplexen. In samenwerking met de wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw aanplanten van wijngaarden en hun wijnkelders en productiemethoden te moderniseren. Hun doel is om de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen. Vier regio's mogen de DOC benoeming gebruiken voor hun wijnen: Lagoa, Lagos, Portimão en Tavira. Het hoofdmoot van de wijnen uit de Algarve zijn echter nog steeds eenvoudige landwijnen.

Subregio's

Het AOC decreet

Het alcoholpercentage moet minstens 12% bedragen, voor de rode wijnen en minimum van 11,5% voor de witte wijnen.
De productie van rode en witte wijnen mag maximaal 60 hectoliter per hectare bedragen.
De rode wijnen moeten ten minste acht maanden worden opgeslagen vooraleer er verkoop mag plaats vinden. De witte wijnen moeten minimum zes maanden worden opgeslagen voordat botteling mag plaatsvinden.

De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn tinta negra mole en castelão.
De witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van het druivenras síria (plaatselijk crato branco genoemd).

De Wijnen

De rode wijnen zijn in de meerderheid. Ze zijn weinig inspirerend en hebben geen beste naam.
Ze zijn robijnrood van kleur en hebben weinig kleur, body, tannine en boeket, bezitten veel alcohol en missen zuur. De beste rode wijn komt uit de DOC Lagoa.

De witte wijnen zijn fris, zacht en strogeel van kleur. Ze bevatten een lage zuurgraad.

Klimaat

Het klimaat is mediterraan en zeer mild, ook in de winter. Het is er droog en zonnig en er valt weinig regen. Door het hoge aantal zonuren per jaar zijn de druiven zeer suikerrijk. Het klimaat is eigenlijk te warm voor wijnbouw.

Terroir

De bodem van de Algarve bestaat voornamelijk uit zand met wat grind gelegen op een rotsige ondergrond.

Onze wijnen