Azoren

Inleiding

De Azoren zijn een eilandengroep die in het midden van de Atlantische Oceaan liggen op zowat 1600 kilometer afstand van Lissabon. Tegenwoordig hebben de eilanden drie IPR benamingen: Picos en Biscoitos maken versterkte wijnen, Graciosa maakt droge witte wijnen.
Op de eilanden vindt men vele kleine percelen wijnbouw, die omgeven zijn door muurtjes, die de naam 'currais' dragen. Deze dienen te bescherming tegen de oceaanwinden.

Subregio's

Geschiedenis

In de 15de eeuw legden de Portugese kolonisten hun eigen wijngaarden aan op de Azoren om hun eigen communiewijn te kunnen maken. Zeelieden kregen zo de mogelijkheid om op deze laatste tussenpost onderweg naar Amerika hun voorraden te kunnen aanvullen. Toen in de negentiende eeuw de schimmelziekte meeldauw uitbrak en de druifluis was binnengebracht werd bijna het hele areaal wijnbouw verwoest. De wijn van de Azoren was reeds vroeg in Europa en Rusland bekend, dit blijkt uit het feit dat na de communistische revolutie in de kelders van de tsaar van Rusland wijn werd aangetroffen met de naam Verdelho do Pico.

Het DOC decreet

De belangrijkste witte druivenrassen zijn verdelho, arinto, terrantez, generosa en fernão pires.

De Wijnen

De tamelijk zure en dunne wijn is ten dele bestemd voor het maken van een generoso en de eigen consumptie.

Klimaat

De Azoren hebben een gematigd klimaat met het hele jaar door tamelijk veel regen en weinig zon.

Terroir

De rotsachtige bodem van de eilanden is vulkanisch met veel basalt en een bovenlaag van klei die erg vruchtbaar is.

Onze wijnen