Ribatejo

Inleiding

De Ribatejo is een erg vruchtbaar gebied dat ten noorden van Lissabon ligt in de wijde, ietwat vlakke vallei van de Taag. Het gebied is rijk aan groenten zoals zoete maïs, tomaten, bonen en groene paprika's en fruit zoals appels, citroenen en uiteraard druiven. De Ribatejo bestaat uit drie natuurlijke zones: Campo, Bairro en Charneca.
Campo is gelegen bij de Taag en is een aaneenschakeling van hoog productieve wijngaarden.
Bairro ligt ten noordwesten van de rivier. Het landschap bestaat uit smalle, vlakke stroken land.
Charneca ligt meer naar het zuiden en is een zone met zanderige grond en grote percelen.
De kwaliteit van de wijnen uit de Ribatejo heeft in de afgelopen jaren een radicale verandering ondergaan. Vroeger werden de meeste wijngaarden dichtbij de rivier aangeplant. In het recente verleden zijn er veel beplantingen geweest en er worden wijngaarden op de steenachtige en zanderige hellingen hoog boven de rivierbedding aangelegd. 
De Ribatejo kent maar liefst zes DOC-subregio's: Almeirim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Santarém en Tomar. Een DOC wijn kan de naam Ribatejo dragen, maar ook de naam van de subregio.

Subregio's

Het DOC decreet

De DOC werd verkregen in 2000.

Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode en rosé wijnen en minimum van 11% voor witte, 10,5% voor mousserende en 17,5% voor generosos.
De opbrengst mag maximaal 80 hectoliter per hectare opleveren voor de rode en rosé wijnen, voor de witte wijnen mag de opbrengst maximaal 90 hectoliter per jaar bedragen.
Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Ribatejo  rood, rosé, wit, mousserend en generoso.
Rode wijnen moeten tot 31 maart na de oogst worden opgeslagen alvorens te bottelen. Mousserende wijnen moeten minstens 9 maanden opgeslagen worden.
De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen en witte wijnen worden bepaald per subregio

De Wijnen

De rode wijnen zijn overweldigend dominant. De huidige wijnen zijn geraffineerder, beter in balans en fruitiger. De meeste wijnen rijpen in Frans of Amerikaans eikenhouten vaten.

Klimaat

Er heerst een mild Middellandse Zeeklimaat met niet te hete zomers en niet erg koude winters zonder vorst. Gemiddeld valt er 550 millimeter regen per jaar.

Terroir

De bodem is zeer vruchtbaar en is voor het grootste gedeelte alluviaal (klei, zand) met soms graniet in de ondergrond.

Onze wijnen