Alentejo

Inleiding

Alentejo is gelegen in het zuidoosten van Portugal, ten zuidoosten van Ribatejo en ten noorden van de Algarve. Je kan er kilometers lang rijden tussen de kurkeiken en de olijfgaarden, lavendelweiden en zonnebloemen zonder een enkel mens of huis te zien. In mei, voordat de droogte en hitte van de zomer is toegeslagen, is de Alentejo opvallend groen en mooi. Het landschap is heuvelachtig en het zijn vaak deze hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Die beginnen steevast altijd met Monte, in tegenstelling met de wijnen uit het noorden van Portugal die meestal beginnen met het woord Quinta. De regio is het meest bekend om zijn rode wijnen en is verdeeld in acht subregio's: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Mouros, Évora en Granja-Amareleja. Hoewel elke regio hun eigen klimaat, bodem en voorschrift heeft worden ze allen gelabeld als Alentejo DOC. Tegenwoordig genieten de wijnen een goede reputatie en worden de wijnen in Portugal verkocht voor tamelijk hoge prijzen. De Alentejo heeft aanzienlijk de aandacht getrokken van de wijnpers over de hele wereld vanwege zijn imposante kwaliteitswijnen.

Subregio's

Geschiedenis

Wijnbouw vond reeds plaats in de Romeinse tijd. Het gebied is echter lang achtergebleven en had vroeger geen te beste naam, men noemde het land van brood en wijn van slechte kwaliteit. Het kreeg tevens een enorme terugslag door de Anjerrevolutie in 1974 waardoor de grootgrondbezitters hun wijngaarden moesten afstaan aan de arbeiders. Na deze revolutie werd het land teruggegeven aan de oorspronkelijke bezitters en ontstonden er weer echte adega's met de betere wijnen.

Het AOC decreet

De DOC werd verkregen in 1995, voorheen waren er vijf aparte DOC en drie IPR gebieden.

Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode wijnen en minimum van 11%
De opbrengst mag maximaal 55 hectoliter per hectare opleveren voor de rode wijnen, voor de witte wijnen mag de opbrengst maximaal 60 hectoliter per jaar bedragen.
Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Alentejo rood en wit.
De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen en witte wijnen worden bepaald per subregio.

De Wijnen

De rode wijnen zijn jong, zeer fruitig en zijn al snel drinkbaar. Ze hebben een donkere robijn tot granaatrode kleur, bezitten veel aroma's (rijpe vruchten) en ze zijn vol met een relatief hoog alcoholgehalte. De wijn vereist vaak houtopslag om tannine kwijt te raken.

De witte wijnen gisten zonder schil en moeten jong, binnen het jaar na de oogst, gedronken worden. Ze zijn strogeel tot citroenkleurig, licht en aromatisch, fruitig en fris met een relatief hoog alcoholgehalte.

Klimaat

Alentejo is heet! Tijdens de zomermaanden schijnt de zon genadeloos. In juli en augustus zijn temperaturen boven de 40 graden niet ongewoon.

Terroir

De bodem is zeer gevarieerd en kan bestaan uit kalk, verweerde graniet, zandsteen, leisteen of klei.

Onze wijnen