Beiras

Inleiding

De regio Beiras heeft een Vinho Regional benaming en bestaat uit drie subregio's: Beira Litoral gelegen bij de kust, Beira Alta in het heuvelland en Terras de Sicó ten zuiden van Coimbra. Het is een zeer groot wijnbouwgebied, het gebied ligt ten zuiden Vinho Verde en Trás-os-Montes en ten noorden van de Estremadura, Ribatejo en Alentejo. Beiras strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan de Spaanse grens. De meeste Beiras wijnen zijn erg interessant en vaak van experimentele aard, omdat de wijnbouwers vaak druiven gebruiken die volgens de reglementen voor kwaliteitswijnen niet toegestaan zijn. Het geografische gebied bestaat uit vijf kwaliteitsregio's: Dão, Bairrada, Beira Interior, Lafões (IPR) en Távora-Varosa.
Het gebied is tamelijk bergachtig. Wijnbouw wordt meestal bedreven tussen 400-500 meter boven zeeniveau.

Subregio's

Het AOC decreet

Dit decreet geldt voor de landwijnen.
De wijn moet minimaal 10,% alcohol bevatten.
De wijnen kunnen in het hele gebied Beiras geproduceerd worden.
Enkel de wijn uit het gebied Terras do Sicó moet minimaal zes maanden worden opgeslagen..
Er worden vele druivenrassen toegestaan

De Wijnen

In Beiras worden verschillende wijnen geproduceerd. Vier gebieden genieten de DOC status, er is 1 IPR gebied en er zijn de Vinhos Regionais. Deze landwijnen kunnen wit, rood en rosé zijn. In het hele gebied overheersen de rode wijnen echter duidelijk. Zeer veel landwijnen zijn van lage kwaliteit en worden meestal door de vaak ouderwetse coöperaties geproduceerd.
De rode wijnen zijn over het algemeen iets beter dan de witte. Ze zijn vaak wat zuur, licht van kleur en bezitten een hoog alcoholgehalte.

Klimaat

Het klimaat is afhankelijk van de subregio.

Terroir

De bodem is afhankelijk van de subregio.

Onze wijnen