Vinho verde

Inleiding

Het is bijna onmogelijk om een naam te vinden die beter past bij deze wijnregio (Vinho verde = groen wijn). Het landschap is werkelijk een zee van groentinten. Hier bloeit alles. De wijnranken groeien hier tegen de bomen aan of worden langs 2-4 hoge granieten palen (pergola's) geleid, zodat andere gewassen onder de wijnranken kunnen groeien. Het verhogen van de wijngaarden had ook tot voordeel dat de druiven hoog hangen en dus niet de grond raken en bijgevolg minder gevoelig zijn voor rot. Tegenwoordig stappen echter steeds meer boeren over op moderne methoden waarbij de wijnranken langs draden op 1,5 m hoogte boeven de grond groeien. Dit systeem maakt machinaal oogsten mogelijk, vereenvoudigt het onderhoud en de druiven vangen meer zonneschijn op.
Vinho verde ligt in het Rios Minho gebied in het noodwesten van Portugal en strekt zich uit van de rivier de Douro tot aan de rivier de Minho, die de grens met Spanje vormt. Qua oppervlakte is het één van de grootste DOC gebieden van Portugal. En ook de noordelijkste. De Vinho verde wordt van noord naar zuid omgeven door een aantal bergen: serra da peneda, serra do gerês, serra da cabreira, serra de alvão en de serra do marão. Vanaf de oostgrens loopt het gebied geleidelijk af, richting Atlantische Oceaan.
Het begrip Vinho verde betekent in het Portugees niet groen, zij bedoelen er immers een 'jonge' wijn mee.
De Vinho Verde is ingedeeld in negen districten: Moncão, Lima, Cávado, Ave, Amarante, Sousa, Baião, Paiva en Basto. De beste wijnproducenten hebben zich verenigd in de APEVV (Associação dos Produtores Engarrafadores de Vinho Verde).
De witte wijnen overheersen thans de rode. De witte zijn namelijk geschikt om te exporteren terwijl de rode vooral lokaal worden geconsumeerd.

Het AOC decreet

De DOC werd verkregen in 1908.

Het alcoholpercentage moet minstens 8% bedragen, voor het ras alvarinho geldt een minimum van 11,5% en voor de mousserende wijnen 10% 
De opbrengst mag maximaal 80 hectoliter per hectare opleveren behalve voor het druivenras alvarinho waarvan de opbrengst maximaal 60 hectoliter per jaar mag bedragen.
De mousserende wijnen moeten minimaal negen maanden op fles worden opgeslagen. Voor de stille wijn zijn er geen opslag bepalingen opgenomen.

Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Vinho Verde rood, wit, mousserend en rosé.
De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn: amaral, borraçal, espadeiro, vinhão, padeiro, alvarelhão, rabo de ovelha en pedral.
De toegelaten druivenrassen voor de witte wijnen zijn: arinto, avesso, azal,trajadura, loureiro, batoca en alvarinho.

De Wijnen

De vinificatie van de witte wijnen geschiedt zonder schil en vindt plaats bij 18-20°C. Vroeger werd er vaak malolactische gisting toegepast wat de wijnen een kleine kooldioxideprikkel gaf. Vandaag wordt daar steeds meer en meer van afgezien omdat daardoor de fruitigheid deels verloren gaat. In plaats daarvan is een beperkte kunstmatige koolzuurdosering gekomen zodat de Vinho verde toch hun historische licht pétillante eigenschap behouden. Omdat de most weinig suiker bevat is het alcoholgehalte erg laag. De wijnen zijn tamelijk zuur als gevolg van het hoge appelzuurgehalte in de most. De gisting duurt tamelijk kort.
De witte wijnen worden meestal één jaar na de oogst tamelijk jong gedronken met uitzondering van de wijnen uit Monção die men drie jaar kan opleggen. Het zijn in principe ongecompliceerde zomerwijnen die gekoeld meten worden geserveerd. Ze zijn citroen tot strokleurig, iets scherp van smaak, tamelijk zuur, droog en licht mousserend maar fris en fruitig en hebben een lichte citroensmaak.
Witte wijnen die gemaakt worden van het ras alvarinho zijn echter bijzonder. Ze hebben een veel hoger alcoholgehalte en zijn meestal afkomstig van de wat bergachtige subregio Monção in het noorden. De gisting en opslag van de wijnen kan plaatshebben in roestvrijstalen tanks, maar ook op houten vaten. Wijnen van alvarinho hebben een intens aroma en een zeer verfijnde en fruitige smaak en vertonen enige overeenkomst met wijnen afkomstig van de riesling druif.

De rode wijnen hebben een zeer donkere, purperrode kleur en een laag alcoholgehalte. Ze zijn tamelijk zuur, hard, licht mousserend, astringent, wrang en scherp en bevatten veel tannine en weinig alcohol.

Klimaat

Dit gebied is één van de vochtigste van heel Europa. Jaarlijks valt hier ca. 3000 millimeter regen. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heerst er een mild en vochtig zeeklimaat met een warme zomer en een milde winter.

Terroir

De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit verweringsmateriaal van graniet (bedekt met zand) dat arm is aan voedingsstoffen. Langs de rivieren is de bodem alluviaal met zand en klei.

Onze wijnen