Streek van de Drie Meren

Inleiding

Het wijngebied van de Drie Meren strekt zich uit van het meer van Neuchätel tot aan de uitlopers van de Jura. Het wordt gekenmerkt door twee dominerende druivenrassen, de Chasselas is wit (hier soms ook wel Neuchâtel genoemd) en de Pinot Noir in rood, het enige druivenras dat toegelaten is in AOC. Van dezelfde druif wordt een grote roséwijn gemaakt, de Oeil-de-Perdrix. Daarnaast hebben we hier in deze streek ook nog topschuimwijnen, gemaakt volgens de traditionele methode.
In het noorden van deze streek bezit het kanton Jura nog 7ha wijngaarden.

De wijnbouw

De drie voorkomende AOC appellaties zijn Neuchätel, Bielersee en Vully.

De Blanc de Neuchâtel - Bielersee - Vully AOC wordt gemaakt van de Chasselas druif. Het is een levendige en fruitige wijn met een lichte prikkel. Hij moet jong gedronken worden en is een goed aperitief. Verder is hij een goede begeleider van riviervis, zeevruchten en harde kazen.

De Rouge de Neuchâtel - Bielersee - Vully AOC is een rode wijn gemaakt van de Pinot Noir. Het is een fruitige, soepele en gestructureerde wijn die tot 5 jaar kan bewaard worden. Hij gaat goed bij rood vlees, gevogelte, charcuterie en kleine ronde hoevekaasjes.

Terroir & Klimaat

De meest voorkomende ondergrond is klei en kalk uit het Juratijdperk.

Druivensoorten

Chasselas (80%) is het witte hoofdras, terwijl Pinot Noir (95%) dit is voor de rode soort.
Andere voorkomende druivenrassen zijn Pinot Gris, Chardonnay en Sauvignon Blanc in wit en Gamaret en Garanoir in rood.

Onze wijnen