Duitstalig Zwitserland

Inleiding

De wijngaarden van Duitstalig Zwitserland vormen een hele mozaïek. Het wijngebied is hoofdzakelijk samengesteld uit de kantons Aargau, Thürgau, St-Gallen, Bazel en Bern. Daarnaast zijn er nog diverse kleinere deelgebiedjes.

De wijnbouw

Het wijngoed van Aargau wordt gekenmerkt door de dominerende druivenrassen van Duitstalig Zwitserland, Pinot Noir en Müller-Thurgau. Dit is ook het geval voor de kantons van Thürgau en St-Gallen.
Deze tendens is minder uitgesproken in Basel, waar een meerderheid aan druivenrassen kan gevonden worden.
De wijngaarden dan ven Thunersee (Bern) liggen wat geïsoleerd. Bern heeft dan ook nog wijngaarden in het Seeland (Bielersse) en in het Bern Oberland (Thunersee).

De Mûller-Thurgau heeft een typisch muskaataroma's, fris en fruitig, elegant en lichtjes gekruid. Hij wordt het beste binnen de 3 jaar gedronken. Hij is een goed aperitief en een goede begeleider van zoetwatervis, zeevruchten, wit vlees en asperges.

De Pinot Noir steekt torenhoog uit boven de andere druivensoorten. Het is een wijn die rijk is aan aroma's (bessen, pruimen). Hij is nu eens licht en fruitig, dan weer vol en fluweelzacht. Hij kan tot 4 jaar bewaren en wordt het beste gedronken bij wild, gevogelte, lichte vleesgerechten en kazen.

Terroir & Klimaat

De voorkomende ondergrond is zeer variabel.

Druivensoorten

De belangrijkste druivensoorten zijn Müller-Thurgau, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer en Sauvignon Blanc in wit en Pinot Noir, Garanoir en Regent in rood.

Onze wijnen