Waadt

Inleiding

De Chasselas druif biedt een heel gamma originele en subtiele toetsen doorheen de vier wijngebieden van Waadt. De hellingen van La Côte (tussen Morges en Nyon) en van Lavaux (tussen Lausanne en Montreux) vindt men op de oevers van het Lemanmeer. Tussen dit meer en Wallis zijn er de wijngaarden van Chablais, die tegen de Alpen aanleunen.
De wijngaarden van Bonvillars, van de Côtes de l'Orbe en van Vully bevinden zich dan weer ten zuiden van de Streek van de Drie Meren (Neuchâtel/Morat).

Geschiedenis

De lange wijntraditie van Waadt dateert reeds van de 12e eeuw. De Cisterciënzermonniken stichtten het wijngebied van Dézaley: een prachtige terrasbouw op steile hellingen.

De wijnbouw

De 28 appellaties van Waadt lopen over de vier verschillende wijngebieden.

La Côte : Morges, Aubonne, Féchy, Perroy, Mont-sur-Rolle, Tartegnin, Coteau de Vincy, Bursinel, Vinzel, Luins, Begnins, Nyon.
Lavaux : Lutry, Villette, Epesses, Dézaley Grand Cru, Calamin Grand Cru, Saint-Saphorin, Chardonne, Vevey-Montreux
Chablais : Villeneuve, Yvorne, Aigle, Ollon, Bex
Noorden van Waadt: Bonvillars, Côtes de l'Orbe, Vully

De wijn Lavaux AOC van de Chasselas druif wordt gekenmerkt met florale en fruitaroma's. Hij is rond, rijk en heeft een gedrongen smaakpalet. Naargelang de terroir kan hij een toets van vuursteen bevatten. Je kan deze wijn het beste onmiddellijk tot binnen de drie jaar drinken. Uitzondering bestaat voor deze van Dézaley en Calamin die tot 5 jaar kunnen bewaard worden. Hij is geschikt als aperitief, bij voorgerechten en gerechten met varkensvlees, gegrilde en gebakken vis met saus, gehaktballetjes, gevogelte en wit vlees.

De Chasselas wijn van de La Côte AOC heeft een stevige minerale en florale expressie. Het smaakpalet wordt gekenmerkt door en zekere frisheid en fruitigheid. Het is een wijn met finesse en elegantie. Hij wordt het beste binnen de 3 jaar gedronken en is geschikt als aperitief of als begeleider van kaasgerechten, varkensvlees, terrines, gerookte, geroosterde of gebakken vis, gevogelte, gegrild wit vlees en harde kazen.

De Chablais AOC Chasselas is een wijn met een typisch karakter met florale, fruitige en minerale aroma's. In het smaakpalet treffen we veel élan en structuur. De afdronk kent een bittere toets. Hij kan tot vijf jaar bewaard worden en is geschikt als aperitief of als begeleider van zeevruchten, salades, vol-au-vent, kalfszwezeriken, gevogelte, wit vlees en harde kazen.

De Chasselas van Bonvillars, Côtes de l'Orbe, Vully en Vaudois AOC heeft een zeer floraal bouquet en is levendig en licht. Hij heeft een zacht natuurlijk prikkeltje in het smaakpalet, wat de frisse fruitigheid in deze wijnen zeer ten goede komt. Hij dient binnen de drie jaar gedronken te worden en is geschikt als aperitief of als begeleider van kaasgerechten, bereide garnalen, boerenstoofpotje, gebraden beenhesp, gebraden kip, gegrild wit vlees en harde kazen.

De rode Salvagnin AOC werd bij decreet op 19 augustus 1960 gehanteerd als kwaliteitslabel voor de rode Waadt wijnen. Het was toen een wijn die gemaakt werd van de druif Servagnin. Op 1 mei 1996 werd dit decreet ingetrokken en werd de Salvagnin een AOC wijn. Hij wordt gemaakt van Pinot Noir, Gamay, of in een assemblage van de twee (samen moeten ze minstens 85% van de gebruikte druiven uitmaken). Met de nieuwe druivensoorten Gamaret en Garanoir (die het resterende % van de assemblage mogen uitmaken), mikken de rode Waadt wijnen vooral op complementariteit, en ontwikkelen ze al hun capaciteiten. Ze hebben een intense fruitigheid, een prachtig vruchtvlees en een goed gestructureerd smaakpalet. Ze worden het beste binnen de 3 jaar gedronken en begeleiden zeer goed terrines, charcuterie, konijn, gevogelte; gegrild rood vlees, gekookte en gestoofde gerechten en kazen.

De rode Gamaret-Garanoir Vaudois AOC kent een klassieke vinificatie met een gecontroleerde oogst, een tamelijk korte gisting en rijping in kuipen of op vat. Men treft aroma's van rijp fruit, met een pointe van specerijen. De zachte, diepe en fruitige tannines zijn goed ingekapseld in de soepele, fijne en zijdezachte tannines. Deze wijn is het best drinkbaar van hun derde tot vijfde levensjaar. Ze laten zich goed begeleiden bij stoofschotels (konijn en kalfsvlees), opgevulde tomaten, rood vlees, gevederd wild en bij een kaasschotel.

Terroir & Klimaat

Het terroir is uiteraard verschillend in de vier wijngebieden en zelfs in de verschillende appellaties.

Chablais - Villeneuve: Zeer gevarieerde ondergrond met kalk, trias, jurassic, gletsjermorene, puinsteen en kiezel.
Chablais - Yvorne: Puinkegels van mergel en kiezel, kalkachtig puinsteen van trias.
Chablais - Aigle: Steen- en kiezelrijke bodem op een onderlaag van kalk en trias.
Chablais - Ollon en Bex : Een ondergrond vol gips en mineralen, op een onderlaag van triaskalk.
La Côte: Zeer gevarieerde ondergrond van morene, en van klei- en kalkachtige molasse (zandsteen).
Lavaux: Zeer verscheiden moreneondergrond (molasse): kiezel, mergel en klei. Dézaley onderscheidt zich door de stroken puddinggesteente op een sokkel van mergel.
Bonvillars / Vully: Klei- en kalkachtige grond op een onderlaag van molasse.

Druivensoorten

De witte druivensoort Chasselas maakt integraal deel uit van het patrimonium van Waadt, en beslaat alle sociale en culturele activiteiten: hij wordt gedronken onder vrienden, als aperitief, bij de maaltijden, bij feesten en evenementen.
Andere witte rassen die gebruikt worden zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer, Doral en Viognier.

In rood worden Gamay, Pinot Noir, Garanoir en Gamaret aangeplant.

Onze wijnen