Ticino

Inleiding

Het wijngebied Ticino vinden we ten Zuiden van de Alpen, in het land van Merlot. De Merlot beschikt hier over een aantal troeven: een genereus klimaat gericht op het zuiden, ideaal gelegen terrassen en zeer bevorderlijke voorwaarden inzake wijnbouw. De wijnboeren van Ticino maken hier dan ook prestigieuze wijnen.

De wijnbouw

In het land van Merlot worden hoofdzakelijk rode wijnen (93%) geproduceerd. De DOC Ticino geldt enkel voor monocépagewijnen. Voor assemblagewijnen worden de benamingen Rosso, Rosato of Bianco del Ticino gebruikt.

De Ticino DOC Merlot heeft een delicaat en complex bouquet. Robuuste en gestoffeerde aroma's, elegante tannines die zich met de jaren fluweelzacht vermengen in de materie. Hij heeft een bewaarpotentieel tot 8 jaar en is een goede begeleider van pastei en risotto, rood vlees, wild en alpenkaas.

Terroir & Klimaat

Granietbodem in Sopraceneri (ten noorden van de Monte Ceneri, die Ticino verdeelt in twee delen). In het zuiden klei- en kalkachtige bodem (Sottoceneri).

Druivensoorten

Ongeveer 85% van de aanplant is Merlot. Daarnaast is er een beperkte productie van Bondola, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc in rood en Chardonnay, Chasselas, Sauvignon Blanc en Sémillon in wit.

Onze wijnen