Wallis

Inleiding

Wallis - aan de bron van de Rhône - werpt zich met 5200 ha op als het belangrijkste wijngebied van Zwitserland. Aan de oevers van deze rivier strekken de wijngaarden zich uit over meer dan 100 kilometers. Men treft ze veelal aan op steile hellingen.  

De wijnbouw

Wallis staat voor 40% van de Zwitserse wijnproductie, en kent een rijk pallet van meer dan 50 druivenrassen. Het is dan ook een echt paradijs voor de ware wijnliefhebber. 

De appellaties volgen de voornaamste wijngemeenten (stroomopwaarts van de de Rhône): Fully, Saxon, Saillon, Chamoson, Ardon, Vétroz, Conthey, Savièse, Sion, Grimisuat, Ayent, Lens, Miège, Venthône, Sierre, Salquenen, Varen.

Grands Crus vindt men terug in Vétroz, St-Léonard, Salquenen (Salgesch), Fully.

De Fendant AOC is een witte wijn die men in het hele Wallisgebied kan vinden. Hij is zeer gevoelig aan de verschillende terroirs die hem telkens weer die bijzondere en originele typiciteit geven. In Ardon of in Vétroz heeft hij minerale toetsen, in Sion en Saint-Léonard kent hij volheid en rijkdom, en in Sierre tooit hij zich met een stevige, gezonde bittere toets. De wijn dient voor onmiddellijk consumptie en dient binnen de 3 jaar gedronken te zijn. Hij leent zich zeer goed als aperitief of als begeleider van vissoep, garnaalsalade, charcuterie, raclette, fondue of gerechten met kaas.

De witte Johannisberg AOC is een stevige en koppige wijn, met een fris bouquet. Een duidelijke finesse met een spoor van bitter in de afdronk. Hij dient binnen de vier jaar gedronken te worden en is een ideale begeleider van champignonsalade, asperges, schaaldieren, zuurkool, gebakken vis, uientaart en zachte kazen.

De Petite Arvine AOC is een witte wijn met een viriel en rasecht bouquet, dat toch elegant en harmonieus is. Het is krachtig op het gehemelte, maar blinkt uit door zijn finesse en zijn complexiteit. In de afdronk vindt men een zeer persoonlijke zilte toets. Sommige van deze wijnen zijn wel tot 10 jaar houdbaar. De wijnen gaan uitstekend bij zeevruchten, terrine van vis, schaaldieren, forel in zuring, kalfszwezeriken en kazen.

De witte Amigne AOC is een wijn met een indrukwekkende kracht. Het bouquet kent een prachtig gamma aroma's: honing en verse noten. Deze impressies worden bevestigd in het smaakpalet. Ze worden er ondersteund door een genereuze kracht en een vineuze rondheid. Deze wijn heeft een bewaarpotentieel van maximum vijf jaar. Hij wordt het beste geschonken bij een ganzenlever in een deegmanteltje, paddestoelen in room, gebakken gevogelte in room, kruidentaart, gratin van warme vruchten en rabarbertaart met kaneel.

De Ermitage AOC wordt gemaakt van de Marsanne Blanche en is een overweldigende witte wijn met een enorme structuur, die verleidt door zijn intense aroma's van klein fruit en door zijn vettigheid en volheid. Hij heeft een maximum bewaarcapaciteit van 8 jaar. Het is een goede begeleider van goudbrasem gevuld met venkel, tonijn in tomatensaus, geroosterde staartvis, kalfszwezeriken en andere gerechten met kalfsvlees, gevogelte in roomsaus en kazen.

Van de Pinot gris druiven wordt de witte Malvoisie AOC gemaakt. De Malvoisiewijn is steeds sterk en genereus. Hij heeft een stevige gouden kleur, en aroma's van kamille parfumeren het zachte vruchtvlees. Hij heeft een bewaarcapaciteit van drie tot tien jaar. Je kan hem het beste schenken bij paddestoelen in room, gestoofde vis, gevogelte, gerechten met curry, kaas met fruit of met noten en bij reblochon.

De lokale witte specialiteit Païen of Heida AOC is een witte wijn die wordt gemaakt van de Savagnin druif. Deze wijn kent aroma's van noten en hazelnoten. Hij biedt vervolgens een fris en vol smaakpalet, dat vol leven zit en een lange afdronk vertoont. Hij wordt het beste in zijn eerste vier levensjaren gedronken. Hij vindt een goede harmonie bij een kruidige groentesoep, vis met tartaar en alpenkaas.

De rode Dôle AOC bestaat voor minsten 80% uit Pinot Noir en mag aangevuld worden met Gamay. Het is een gecorseerde wijn, vol en harmonieus. De Pinot Noir zorgt voor zijn temperament, zijn boeket. Aan de Gamay heeft hij zijn kracht en zijn fruitigheid te danken. Hij kan tot vijf jaar bewaard worden. Hij gaat zeer goed bij rood vlees, fondue, kalfsgebraad, gepaneerde kalfslapjes, geroosterde kip, konijn met mosterd, eendenborst, rosbief n diverse kazen.

De Pinot Noir AOC levert een fijne en edele wijn op. Volgens de streken en de jaargangen is hij nu eens licht en fijn, dan weer gecorseerd en warm. Hij is wel steeds harmonieus. Bijzonder typisch zijn de aroma's van klein fruit, frambozen en cassis. Hij kan tot zes jaar bewaren en laat zich uitstekend begeleiden bij parelhoen met champignons, warme roastbeef, biefstuk, chateaubriand, tournedos met béarnaise, kalfsgigot, gebakken patrijs, eendenborst, kalfszwezeriken en romige kazen.

De Humagne Rouge AOC verleidt door zijn structuur, zijn wilde toetsen waarin de aroma's van heide en wilde bessen versmelten. De wijn biedt een solide en afgemeten stevigheid. Na een sterke en levendige aanhef, vult het fruit het gehemelte, en laat nog lang impressies na van uitbundig plezier. Hij kan tot maximum 10 jaar bewaren. Je kan hem het beste serveren bij reepjes van eend, jonge duif, een stevige steak, lamsbrochette, konijn, lamszadel, reerug of bij een kaasplank.

De Syrah AOC is een wijn met geconcentreerd en krachtig fruit, volle aroma's van zwarte bessen en specerijen. Het gehemelte wordt verleid door tannines en toetsen van zoethout. Hij kan tot 8 jaar bewaren en is een uitstekende begeleider van eend opgevuld met kastanjes, konijnenrug met jeneverbessen, gestoofd rood vlees, T-bonesteak, lamsragoût, opgevulde kwartels, patrijs met kool, wild en een kaasplank.

De Cornalin AOC tenslotte is een rode wijn met een zeer intense vurig-rode kleur. Er is aangenaam fruit aanwezig en kent een fijn boeket. In zijn jeugd is de wijn nogal ruw, met de jaren wordt hij onder en edeler. Hij kan tot 12 jaar rijpen. Serveren doe je deze wijn het beste bij gebakken fazant, gebraden parelhoen, kwartels, duiven en een kaasschotel.

Terroir & Klimaat

Men kent er een droog en zonnig klimaat, dat aangevuld wordt door een warme wind - de föhn - en een grote verscheidenheid aan ondergronden. Twee factoren die de wijnen origineel en complex maken. 
De meest voorkomende ondergrond is graniet (Martigny, Fully), puinkegel (Chamoson), grind (Saillon), leisteen (Sion) en kalk (Sierre-Salquenen).

Druivensoorten

De belangrijkste witte druivenrassen zijn Chasselas (Fendant), Sylvaner (Johannisberg), Petite Arvine, Chardonnay, Pinot Gris (Malvoisie), Amigne, Muscat, Marsanne Blanche (Ermitage) en Païen/Heida.

De belangrijkste rode druivenrassen zijn Pinot Noir, Gamay (vaak geassembleerd tot Dôle), Humagne Rouge, Syrah, Cornalin en Diolinoir.

 

Onze wijnen