Bucelas

Inleiding

Bucelas is een kleine DOC dat gelegen is in de Estremadura, ten noorden van Lissabon. Bucelas ligt in de vallei van de rivier Trancão waar zowel in het dal als ook tegen de hellingen wijnbouw wordt bedreven. De Doc Bucelas bestaat enkel voor witte wijnen.
De weinige, kleine wijnboeren die aan wijnbouw doen leveren meestal hun druiven aan de twee grote wijnbedrijven die de streek telt.

Het AOC decreet

Het DOC decreet ontstond in 1911.

Het alcoholpercentage moet minstens 10,5% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 70 hectoliter per hectare opleveren voor de rode wijnen en 70 hectoliter per hectare voor de witte, rosé en mousserende wijnen.
Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Bucelas wit en mousserend.
De witte wijnen moeten voor minstens 75% bestaan uit het druivenras arinto. Maximaal 25% mag afkomstig zijn van de rassen rabo de ovelha en esgana cão.

De Wijnen

Algemeen wordt aangenomen dat de wijnen betere resultaten geven na een opslag op hout. Zo wordt een opslag van drie tot acht maanden aanbevolen om zo wat zuur af te bouwen en de wijn wat zachter te maken. Wanneer de witte wijn het predikaat garrafeira wil krijgen moet hij ten minste drie jaar worden opgeslagen.
Omdat arinto-wijnen wat op de Duitse riesling lijkt, heeft men destijds in Engeland er de naam Portugese Rijnwijn aangegeven.
De witte wijnen zijn stro tot goudkleurig en zijn bijzonder geschikt om te drinken bij visgerechten. Ze staan bekend als lichte, droge wijnen die fris en wat zuur zijn en een fruitaroma bezitten. De nasmaak heeft iets nootachtigs, terwijl de geur aan amandel doet denken.

Klimaat

Het klimaat is in de zomer gematigd, in de winter is het tamelijk koud. De zomerhitte en de winterkoude worden duidelijk getemperd door de winden vanuit de Atlantische Oceaan.

Terroir

De bodem in het dal bestaat vooral uit klei en zand. Tegen de hellingen overheerst de kalksteen.

Onze wijnen