Évora

Inleiding

Évora is een subregio in de Alentejo. Het wijngebied ligt ongeveer op 60 kilometer ten oosten van Setúbal. Jaren geleden bracht het gebied alleen tafel en landwijnen voort. Nu heeft Évora een DOC-status verkregen.

Geschiedenis

Het wijngebied Évora is reeds bekend van in de Middeleeuwen, het was dan ook een belangrijk wijnbouwgebied. Het gebied kreeg in 1880 een sterke terugval door de druifluisinvasie. Later in 1974, ten tijde van de Anjerrevolutie, moesten de wijnstokken gerooid worden om de graanteelt te bevorderen. Geleidelijk aan heeft de regio zich hersteld.

Het AOC decreet

Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode wijnen en minimum van 11%.
De opbrengst mag maximaal 55 hectoliter per hectare opleveren voor de rode wijnen, voor de witte wijnen mag de opbrengst maximaal 60 hectoliter per jaar bedragen.
De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn voor minimum 75%: aragonez, trincadeira preta en castelão. Ze mogen worden aangevuld met alfrocheiro preto, alicante bouschet, grand noir en moreto.
De toegelaten druivenrassen voor de witte wijnen zijn voor minimum 75%: antão vaz, arinto, síria en perrum en mogen aangevuld worden met diagalvas, fernão pires, malvasia rei, mantéudo, rabo de ovelha en trincadeira das pratas.

De Wijnen

Borba is vooral bekend vanwege de goede rode wijnen die een kersenboeket hebben.

Onze wijnen