Douro

Inleiding

De Douro is een unieke wijnregio met bijzondere groeiomstandigheden. Al eeuwenlang leveren de wijnboeren verfijnde portwijnen aan de hele wereld. Tegenwoordig gebruiken veel van deze wijnboeren hun beste druiven voor tafelwijnen en tonen de wereld dat de regio capaciteiten heeft om wijnen van de hoogste kwaliteit voort te brengen.
De Douro regio kan worden opgedeeld in drie gebieden: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Het gebied van de Baixo Corgo ligt het meest westelijk en is het koelst van de drie. Hier worden wijnen met een iets lichter karakter geproduceerd dan in de overige gebieden. In het hart van de regio ligt Cima Corgo, centraal gelegen bij het plaatsje Pinhão. Dit gebied beslaat tweederde van de regio en vertegenwoordigt 40% van de wijnproductie. Ten oosten, tegen de grens met Spanje, ligt Douro Superior. Het klimaat is hier extremer dan in andere delen van de regio.
Als beste wijnregio's gelden Mesão Frio, Vila Real, Favaios, Murça, Lamego en Armandar. Soms wordt op het etiket de naam van de subregio van de Douro vermeld.

Het DOC decreet

Het DOC decreet ontstond in 1980.
De wijn moet minimaal 11% alcohol bevatten.

De productie mag maximum 55 hectoliter per hectare bedragen.
Witte wijn moet minimaal twee manden worden opgeslagen, voor rode wijnen geldt een minimale opslagduur van acht maanden.

De druivenrassen die aanbevolen worden voor de rode wijn zijn tinta roriz, touriga nacional, touriga franca, tinta barroca, castelão, rufete, tinta cão, mourisco tinto, tinta amarela en bastarda.
De druivenrassen die aanbevolen worden voor de witte wijnen zijn malvasia fina, donzelhino branco, esgana cão, viosinho, folgasão, rabigato en gouveio.
Dit zijn de aanbevolen druivenrassen want het aantal rassen waarvan wijn gemaakt mag worden is uitzonderlijk groot.

De Wijnen

De teelt van druivenstokken vindt vooral plaats op terrassen, die zijn begrensd door stenen muurtjes. Steeds vaker wordt rijenteelt toegepast om met machines tussen de rijen te kunnen gaan. Het Douro gebied produceert diverse typen van wijn: rood, wit, rosé (de befaamde Mateus), mousserend en uiteraard de port. Gemiddeld is 50% van de wijnproductie bestemd voor het maken van port en 50% voor andere wijnen. Rode wijnen overheersen de witte sterk.

De kwaliteit van de rode wijnen is de laatste tien jaar sterk gestegen. Zij hebben een intens donkerrode kleur en bezitten een hoog tanninegehalte. Deze wijnen zijn aromatisch, tamelijk zwaar, terwijl chocolade en vruchtengeuren te bespeuren vallen.

De witte wijnen zijn licht, droog, fris en fruitig, hebben vaak een notenaroma. Ze moeten jong gedronken worden.

Klimaat

Het klimaat is continentaal met zeer hete zomers en strenge winters. De regenval varieert sterk naargelang de regio.

Terroir

De bodem bestaat deels uit verweerde graniet, maar ook voor een groot deel uit grijze leisteen.

Onze wijnen