Coteaux du Tricastin

Inleiding

De AOC Coteaux du Tricastin is gelegen in het departement Drôme tussen de plaatsen Montélimar, Gragnan en Suze-la-Rousse. Het ligt op de linkeroever van de Rhône.

De oogst valt er tussen half september en half oktober.

Tricastin is de truffelregio van Frankrijk. Het gebied is dan ook bekender om de truffels dan om de wijn.

Geschiedenis

De eerste wijnstokken werden reeds in de vijfde eeuw voor Christus aangeplant door de Feniciërs. Onder de Romeinen komt het gebied volledig tot ontwikkeling om uit te groeien tot één van de rijkste wijnbouwgebieden, mede dankzij de nabijheid van de Rhône. De Phylloxeraplaag in 1885 veroorzaakte echter een volledige vernieling van het wijnbouwgebied.

In 1964 werd het gebied geklasseerd als een VDQS.

Het AOC decreet

Coteaux du Tricastin werd op 27 juli 1973 erkend als AOC gebied.

Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 52 hectoliter per hectare opleveren.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Costières de Nîmes rouge (85%), rosé (10 %)en blanc (5%).
De druivenrassen voor de rode en rosé wijnen zijn: grenache noir (minstens 50%), syrah (minstens 20%), cinsault, carignan en mourvèdre.

De rode wijn mag voor maximaal 20% bestaan uit wijn van witte druivenrassen.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: marsanne, roussanne, clairette, bourboulenc, grenache blanc en viognier.

De Wijnen

De rode wijnen geuren naar rode vruchten en kruiden. In de smaak vinden we vaak vanille terug. Ze worden meestal vrij jong gedronken. Als het aandeel syrah hoog is worden ze vijf tot zes jaar opgelegd. De rode wijnen hebben een goede naam en lijken op die van de Côtes du Rhône.

De druiven worden meestal eerst ontsteeld en vervolgens lichtjes gekneusd. Daarna wordt er vergist gedurende 6 à 8 dagen.

De rosé wijnen zijn bleekroos van kleur en hebben een aroma van klein rood fruit (aardbei, framboos). In de mond zijn ze soepel en geven ze een mooie frisheid. De typische geuraroma's zijn in de smaak terug te vinden. Ze moeten jong gedronken worden.

De witte wijnen zijn schaars en hebben een lichtgele kleur met een groene schijn. Ze zijn zeer aromatisch en geuren naar fruit zoals appel, abrikoos en citrus. Verder vinden we de bloesemgeuren van linde, acacia en meidoorn terug. De smaak is fris en evenwichtig met een mineralige toets en een afdronk van honing, noten en gekonfijt fruit. Ze moeten jong gedronken worden.

Klimaat

Het mediterrane klimaat houdt het midden tussen dat in de noordelijke en zuidelijk Rhône. De zomers zijn heet en droog en de mistral kan er flink tekeer gaan.

Terroir

Tricastin telt een grote geologische verscheidenheid van terroir, hetgeen zorgt voor een grote afwisseling van wijnen. De ondergrond is hoofdzakelijk kalkrijk of zanderig. De bovengrond echter verschilt zodanig dat men deze kan opdelen in 4 zones.

Het centrum is heuvelachtig en heeft een bodem van zandstenen, het zuidoosten is keiachtig, het westen is terrasvormig en het noorden wordt gekenmerkt door rolkeien.

Onze wijnen