Collioure

Inleiding

Deze kleine AOC ligt in het zuidoostelijke deel van de Roussillon, ten noorden van Banyuls, pal aan de Middellandse Zee en in het departement Pyrénées-Orientales.

De hellingen achter Collioure zijn zeer steil met vele terrassen. Men heeft vele kilometers aan muurtjes gebouwd om terras wijnbouw mogelijk te maken.

Het AOC decreet

Het decreet voor Collioure wijnen werd in 1971 verkregen voor rode en rosé wijnen en in 1991 voor de witte wijn.

4 gemeenten maken deel uit van deze AOC.

Het minimum alcoholgehalte bedraagt 12% voor de rode wijnen en 11,5% voor de rosé en witte wijnen.

De opbrengst mag slechts 40 hectoliter per hectare bedragen.

De toegestane druivenrassen voor de rode en rosé wijnen zijn grenache noir, mourvèdre en syrah (minimum 60% samen). De cépage mag aangevuld worden met carignan en cinsault.

De toegestane druivenrassen voor de witte wijnen zijn grenache blanc en grenache gris (samen voor maximum 80%) en mogen aangevuld worden met marsanne, rolle en roussanne.

De verkoop van rode wijn mag pas vanaf 1 juli na het oogstjaar gebeuren.

De Wijnen

De rode wijnen moeten zeker 3 tot 4 jaar op hout worden gelegd omdat ze anders te rijk zijn aan tannine. Ze zijn robijnrood en geuren naar rijpe vruchten, kruiden en peper. De zware wijnen hebben een uitstekende naam.

De fruitige rosé wijnen worden via het saignée systeem gemaakt. Ze zijn reeds vrij spoedig na de oogst drinkbaar en moeten zeker niet meer dan 1 à 2 jaar bewaard worden.

Klimaat

Mediterraan klimaat met warme tot zeer warme zomers en zachte winters. De droge winden uit de Pyreneeën, zoals de Tramontane, maken dit gebied tot één van de droogste gebieden van Frankrijk.

Terroir

De hellingen dalen steil naar zee af en bestaan in de arme ondergrond volledig uit leisteen.

Onze wijnen