Colares

Inleiding

Colares is een kleine DOC dat gelegen is in de Estremadura, ten noordwesten van Lissabon, tussen de Serra de Sintra en de Atlantische Oceaan. De Doc omvat de plaatsen Colares, São Martinho en São João das Lampras. De wijngaarden liggen pal achter de zee en de klippen.

Het AOC decreet

Het DOC decreet ontstond in 1908

Het alcoholpercentage moet minstens 10% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 55 hectoliter per hectare opleveren voor de rode wijn en 70 hectoliter per hectare voor de witte wijn.

Rode wijn moet minimaal 21 maanden worden opgeslagen alvorens te bottelen. Voor witte wijnen is een opslag van 9 maanden vereist.
Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Colares rood en wit.
De rode wijnen uit kalkarme bodems moeten voor minstens 80% bestaan uit het druivenras ramisco, die uit kalkrijke bodems meten voor minstens 80% bestaan uit het druivenras joão santarém.
De witte wijnen moeten voor minstens 80% bestaan uit het druivenras malvasia.

De Wijnen

De opslag van Colares wijnen vindt plaats op houten vaten. In het voorjaar na de oogst wordt overgestoken op schone vaten.

De rode wijnen zijn robijnrood op jonge leeftijd en kleuren oranje naarmate ze op leeftijd komen. Ze vereisen een lange opslag, soms wel tot 20 jaar, op eiken of mahonievaten. Hij smaakt astringent, wat scherp en zuur en bevat veel tannine. Op hoge leeftijd ontstaan fraaie, volle, kastanjebruine wijnen met veel karakter.

De witte wijnen worden in kleine hoeveelheden geproduceerd en worden vaak ouderwets gevinifieerd. Ze zijn bleek citroenkleurig en zijn droog en fruitig. Opslag verhoogt de kwaliteit van de wijnen.

Klimaat

Er heerst een zeeklimaat. Om de sterke en vochtige zeewind tegen te houden, worden de wijngaarden afgeschermd door bamboe en rietschuttingen.

Terroir

De bodem is zeer bijzonder omdat de eerste vier tot zeven meter bestaat uit puur zand, daaronder op grotere diepte ligt klei.

Onze wijnen