Chianti Classico

Inleiding

Chianti Classico is vandaag de dag geen nobele onbekende meer. De tijd van de rieten manden, gevuld met zure wijn van de allerlaagste kwaliteit ligt gelukkig reeds ver achter ons. Chianti Classico heeft de allure aangenomen van een statuswijn die helemaal niet misstaat naast de twee andere krachtpatsers uit Toscane: Brunello di montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.
De Chianti wijnregio strekt zich pakweg uit tussen Firenze en Siena en is zo'n 70.000 ha groot. 7.200 ha wijngaarden zijn voorbehouden voor de Chianti Classico. Vele wijnliefhebbers denken nog steeds dat Chianti een superieure versie is van de Chianti. Niets is minder waar! Chianti Classico is een welafgebakende herkomstbenalimg (D.O.C.G.) die haar plaats heeft binnen het grote Chianti wijngebied.
Vele wijnbouwers in het gebied hebben zich verenigd in het consortium van de Chianti Classico. Het consortium heeft de beroemde zwarte haan als label.

De wijnbouw

Het dient gezegd dat de betere Chianti wijnen wel degelijk uit het Classico gebied komen. Er is in de eerste plaats uitstekend werk verricht door het consortium, maar er is vooral de nieuwe wetgeving (officieel in voege vanaf 2005) die de kwaliteit aanzienlijk bevordert heeft. Het oorspronkelijke decreet dateert van 31 juli 1932.

Het DOCG decreet stelt:

  • De benaming Chianti Classico geldt enkel voor rode wijnen
  • Enkel wijnen van welafgebakende percelen uit 9 gemeentes tussen Firenze en Siena mogen de benaming Chianti Classico dragen. De gemeentes zijn Greve, San Casciano, Tavarnelle, Barberino, Radda, Gaiole, Castellina, Castelnuovo Berardenga en Poggibonsi.
  • De samenstelling van de wijn moet uit minstens 80% Sangiovese bestaan. Er mag aangevuld worden met Canaiolo nero, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah voor maximum 20 %. Het aanvullen met witte druivenrassen is verboden.
  • De maximum opbrengst bedraagt 52,5 hl/ha.
  • De benaming Riserva mag enkel gebruikt worden bij lagering gedurende 24 maanden, waarvan 3 maanden op fles. Het alcoholpercentage moet minsten 12,5 % zijn voor een Riserva.
  • Irrigatie wordt enkel in noodtoestanden toegestaan.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 12 % bedragen.

De wijnen

De beste wijnen komen uit de stenige, kalkachtige gebieden op 350-450m hoogte.
De wijnen hebben veel body en intense fruit-en bloemenaroma's. 
De toelating van het gebruik van druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah hebben de kwaliteit van de wijn behoorlijk opgetrokken. De wijn heeft een bessensmaak met een vleugje nieuwe eik en middelmatig veel body. De Riserva heeft meer body.

De druivenrassen

Sangiovese is de belangrijkste druivensoort. Deze kan traditioneel aangevuld worden met de andere soorten die wettelijk toegelaten zijn zoals Canaiolo Nero, Colorino, Mammolo voor alledaagse wijnen, maar ook met sommige internationaal grote rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Bodem

Chianti Classico heeft een ondergrond die rijk is aan kalk en mineralen. De bodem van zand en klei gecombineerd met leisteen en op de beste plaatsen de typische Chinati galestro, een soort vlokkerige mergel.

Klimaat

In het Chianti Classico gebied heerst een mild Middellandse Zeeklimaat. De zomers zijn droog en heet, de winters zijn zacht en nat. Hitte en gebrek aan regen kunnen gedurende het hele bloei en groeiseizoen problemen geven. De wijngaarden zijn aangeplant op vaak steile hellingen tot op een hoogte van 250-500 m. Microklimaten worden veroorzaakt door het effect van hoogte en ligging.

Onze wijnen