Cava

José Raventós produceerde de eerste fles Cava in 1872 in de regio Barcelona. Hij was het hoofd van het familiebedrijf Codorniu. Tijdens zijn vele reizen door Europa had José gezien hoe de Champagne er rijkelijk vloeide. Zijn bedrijf produceerde toen alleen stille wijnen van traditionele Catalaanse druivenvariëteiten en José dacht dat die wel eens geschikt zouden kunnen zijn om er mousserende wijn volgens de champagnemethode van te maken.

Wijnproducenten probeerden al mousserende kwaliteitswijn te maken sinds 1830, toen de Champagne zoals we die nu kennen (d.w.z. met de dégorgement méthode, ontwikkeld door Mme Clicquot) voor het eerst op de markt kwam. Maar de verschillen tussen Champagne en Cataluña, zowel wat betreft druiven en klimaat, als de manier van wijnmaken, kennis, flessen, en zelfs de soort kurken, waren er debet aan dat eerdere experimenten, gebaseerd op het kopiëren van de Champagne methode, waren mislukt.

Raventós was lid van een niet-officiële groep van belangrijke wijnproducenten in Sant Sadurní d'Anoia. Deze groep was ook wel bekend onder de naam 'De Zeven Griekse Wijzen'. Zij kwamen iedere week bij elkaar om hun kennis en het resultaat van hun experimenten te bespreken. Waarschijnlijk rond 1872 stonden de meeste van hen op het punt om met succes een mousserende wijn te maken, maar José Raventós was het eerst.

De rest is bekend. Cava was een van de eerste niet-Franse mousserende wijnen, die een eigen identiteit verwierf nadat de benaming 'Champagne' als term verboden was. Sindsdien gaat het alsmaar beter.

Het snelle succes van Cava was gedeeltelijk te danken aan de opmars van de Phylloxera door heel Frankrijk, waar de wijngaarden van de Champagne een van de eerste slachtoffers waren. Maar uiteindelijk stak de luis ook de Pyreneeën over en verwoestten ook de Cava wijngaarden. Niemand weet eigenlijk precies wie als eerste ontdekte dat het mogelijk was V.Vinifera stokken te enten op V. Labrusca wortelstokken. Maar in Cava-land geeft men de eer aan ene Marc Mir I Capella, een van de leden van de 'Zeven Griekse Wijzen'. Zijn standbeeld staat in het centrum van Vilafranca del Penedès. Volgens de Cava geschiedenis werd zijn voorbeeld over de hele wijnproducerende wereld gevolgd.

Onze wijnen

Geen wijn gevonden voor dit domein.