Côtes du Roussillon

Inleiding

De AOC Côtes du Roussillon omvatten 118 gemeenten die vaak worden ingedeeld in vier zones: noord, centraal, zuid en oost.

In het verleden was de kwaliteit van de wijnen matig, maar tegenwoordig heeft het gebied zich opgewerkt tot een AOC met mooie wijnen. Opvallend is dat de wijnproductie de laatste jaren drastisch is gestegen, terwijl dit niet ten koste is gegaan van de kwaliteit.

Het AOC decreet

Het AOC decreet voor de Côtes du Roussillon wijnen dateert van 1977.

118 gemeenten werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied.
Het alcoholpercentage moet minstens 13% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.

Het decreet erkent volgende AOC's: rood, rosé en wit.

De rode wijnen moeten minimaal bestaan uit 30% grenache en 20% mourvèdre. Aanvullende rassen zijn carignan, lladoner pelut, cinsault, syrah en macabeu (maximum 10% in de rode en voor maximum 30% in de rosé). De cépage moet uit minstens 3 rassen bestaan waarvan de 2 belangrijkste maximum 90% mogen uitmaken. De toevoeging van syrah en mourvèdre moet, afzonderlijk of samen steeds minstens 20% zijn.

De druivenrassen voor de witte wijnen zijn grenache blanc, vermentino, marsanne en roussanne (minstens 50%).

De Wijnen

De vinificatie van rode wijnen geschiedt traditioneel, alleen bij carignan wordt macération carbonique toegepast.

Klimaat

Mediterraan klimaat met warme tot zeer warme zomers en zachte winters. De droge winden uit de Pyreneeën, zoals de Tramontane, maken dit gebied tot één van de droogste gebieden van Frankrijk.

Terroir

De meeste wijngaarden vindt men in de valleien en op de lagere gedeeltes van de heuvels van het gebied tussen de zee en de meest oostelijke uitlopers van de Pyreneeën. De grond is meest rotsachtig met klei en met sommige gravel terrassen.

Onze wijnen

Geen wijn gevonden voor dit domein.