Bordeaux Clairet

Inleiding

Naast de klassieke rosé vind je in de Bordeaux ook de Bordeaux Clairet terug. Deze rosé heeft vandaag de dag aan belang ingeboet maar de vraag naar Clairet is veel minder siezoensgebonden dan naar de klassieke rosé.
Bordeaux Clairet mag overal in de Bordeaux regio geproduceerd worden.

Geschiedenis

De eerste sporen de French Clairets werden terug gevonden in de 17de eeuw. Toentertijd vormden zij het belangrijkste wijnareaal ter wereld.

De wijnbouw

Elke wijnboer in de Gironde die rode wijn maakt, mag ook rosé laten optekenen bij de aangifte en eveneens "Bordeaux Clairet".
Het verschil met de klassieke rosé uit de Bordeaux ligt hem gewoon in het feit dat de schil bij de wilde gisting 24 tot 48 uur (dus langer dan normaal bij rosé) in contact blijft met de most. Deze wijn is dus donkerder van kleur en bevat meer tannine.
Sommige wijnboeren laten hun Clairet nog enige tijd op vat rijpen.

Terroir & Klimaat

Gezien deze wijn overal in de Bordeaux regio kan voorkomen is het logisch dat men te maken heeft met heel wat variatie in de structuur van de ondergrond: klei, kalk, leem, grint of silex.

Druivensoorten

De toegelaten druivenrassen zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Petit Verdot, Carmenère en Malbec.

Onze wijnen