Beira Interior

Inleiding

De DOC Beira Interior ligt in het wijnbouwgebied Beiras. Beira Interior is ontstaan door een samenvoeging van drie IPR's: Castelo Rodrigo, Cova de Beira en Pinhel. Deze drie gebieden worden thans beschouwd als een subregio van de Beira Interior. Vooral de witte en de mousserende wijnen zijn er belangrijk.

Het DOC decreet

De wijn moet minimaal 12% alcohol bevatten voor de rode wijnen en 11% voor de witte en rosé wijnen.

De productie mag maximum 55 hectoliter per hectare bedragen.

De rode wijnen moeten minimaal 12 maanden worden opgeslagen, de witte en rosé wijnen minimaal 4 maanden en de mousserende wijnen minimaal 9 maanden.
De druivenrassen die aanbevolen worden voor de rode wijn zijn aragonez, bastardo, marufo, rufete, baga, tinta carvalha, touriga, trincadeira preta, alfrocheiro preto en touriga nacional. In de subregio Cova de Beira worden daarnaast ook nog de jaen, moreto en castelão aanbevolen.
De druivenrassen die aanbevolen worden voor de witte wijnen zijn malvasia fina, síria, tamarez, bical, cerceal, malvasia rei, rabo de ovelha en fonte cal. In de subregio Cova de Beira worden daarnaast ook nog de vital, alicante branca en arinto aanbevolen.

De Wijnen

De subregio Castelo Rodrigo brengt vooral mousserende wijnen voort. De rode wijnen van Cova de Beira zijn veelbelovend. De subregio Pinhel is vooral bekend om de fruitige, mousserende wijnen. De fruitige, vlezige rode wijnen uit deze streek zijn tamelijk licht en hebben een hoog alcoholgehalte.

Klimaat

Er heerst een continentaal klimaat met hete zomers en strenge winters.

Terroir

De bodemsoorten zijn zeer verschillend: alluviaal (zand en klei) in de rivierdalen, elders verweerde graniet en leisteen.

Onze wijnen