Bairrada

Inleiding

De DOC Bairrada is gelegen in de provincie Beira Litoral, in Noord-Portugal, tussen de kust en de bergen, net ten zuiden van Porto. Het gebied stekt zich uit van de stad Aveiro naar Coimbra. De wijnbouw is geconcentreerd rond de plaatsen Mealhada, Cantanhede en Anadia. De naam Bairrada is afgeleid aan de grondsoort, een soort kalksteen. Bairrada ligt op een zwak heuvelig plateau dat op hoogten van 40-120 meter boven zeeniveau is gelegen. Het is een erg meeslepend wijnproductiegebied: populaire producenten die wijnen produceren met een flink prijskaartje werken zij aan zij met traditionele wijnbouwers die voortreffelijke wijnen maken op de wijze zoals hun grootouders dat ook al deden.

De globale indruk van de Bairrada regio is die van een regio die veel te bieden en te ontdekken heeft. Stille witte en rode wijnen overheersen, ofschoon er ook een aantal mousserende wijnen zijn dat de moeite waard is. De meeste wijnen uit deze regio, in het bijzonder de wijnen die gemaakt worden van de Baga-druif, zijn prima geschikt om te rijpen. Daar deze wijnen genoeg karakter hebben voor een langdurig proces, ontwikkelen ze zich verder en worden beter.

Geschiedenis

Bairrada wijnen ontwikkelden snel een reputatie van wijnen met een consistente, hoge standaard. Door de eeuwen heen hield deze reputatie stand. Nu is Bairrada één van de meest interessante DOC gebieden in Portugal en is uniek in alle aspecten.

Het AOC decreet

Het DOC decreet ontstond in 1979.

Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 55 hectoliter per hectare opleveren voor de rode wijnen en 70 hectoliter per hectare voor de witte, rosé en mousserende wijnen.
Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Bairrada rood, wit, rosé en mousserend.
De rode en rosé wijnen mogen volgende druivenrassen gebruiken: baga (voor minstens 50%), camarate, castelão, bastardo, jaen, alfrocheiro, preto, touriga nacional, trincadeira preta en rufete. Alle genoemde rassen moeten samen 85% van de wijn uitmaken.

De witte wijnen mogen volgende druivenrassen gebruiken: arinto, bical, cercial branco, rabo de ovelha en fernão pires. Alle genoemde rassen moeten samen 85% van de wijn uitmaken.

De Wijnen

Hoewel vroeger gevinifieerd werd met pitten en stelen komt dit vandaag bijna niet meer voor. Dit maakt dat het tanninegehalte van de wijnen daalt en de wijnen sneller drinkbaar en minder bitter zijn. De gisting vindt steeds vaker plaats in roestvrijstalen tanks met goede temperatuurcontrole Bij rode wijnen vindt vaak een malolactische gisting plaats.

De rode wijnen zijn diep robijnrood tot paars gekleurd. Bij veroudering kleuren ze enigszins bruin. In hun jonge jaren zijn ze fruitig en moeilijk te drinken. De wijnen vereisen een jarenlange opslag om de gewenste complexiteit te bereiken, hoewel men vandaag de dag ook wijnen produceert die fruitig zijn en jong gedronken kunnen worden. Ze wijn vol en krachtig en hebben een fraai boeket van nootmuskaat, tabak, pruim, aardbei en cederhout. In de beste jaren krijgen ze het predikaat garrafeira.

De roséwijnen zijn fris en fruitig.

De witte wijnen bestaan meestal grotendeels uit het ras bical en staan bekend als fris, kruidig, fruitig en droog. Ze zijn strogeel van kleur en geuren naar citroen. Vaak wordt er een korte vatrijping toegepast en zijn ze door de moderne vinificatietechnieken reeds na een jaar te drinken.

Klimaat

Het klimaat is mediterraan met warme, droge zomers en milde regenrijke winters. Er valt gemiddeld per jaar 900 millimeter regen. Het klimaat bepaalt in sterke mate de kwaliteit van de wijn uit de Bairrada; slechts de helft van de oogstjaren levert goede wijnen op. Vooral herfstregens beïnvloeden de wijn negatief.

Terroir

De bodem bestaat vaak uit zware, kalkrijke klei en zand. De ondergrond bestaat uit kalk. De kleibodems geven de wijnen een typische grondsmaak.

Onze wijnen