Alella

Introductie

Dit is het forenzengebied van Barcelona. Naargelang de stad (een van de dichtstbevolkte van Europa) meer uitbreidt, worden steeds meer groene zones opgeofferd. Dat gebeurde ook met land dat vroeger tot het toen nog kleine stadje Alella (op 15 km van Barcelona en met een bevolking van 3.386 inwoners) behoorde. Al sinds de Romeinse tijd maakt men hier wijn en toen het Spaanse hof in het noordoosten gevestigd was, werden deze wijnen in de rest van Cataluña en tot in Aragón verkocht. Het gebied heeft eind 19º eeuw echter erg te lijden gehad onder de Phylloxeraplaag. de wijn die we nu kennen is voornamelijk het resultaat van werk dat na de burgeroorlog geleverd werd. Toen de wijnen zo succesvol waren dat bodega's van buiten de streek de naam Alella gingen gebruiken, werd in 1953 het eerste klasseringreglement opgesteld.
Alella kreeg de D.O. status in 1956. Het D.O. gebied besloeg toen 1500 ha land. Sindsdien hebben de noden van de huizenmarkt de wijngaard verdrongen en nu is er nog 560 ha wijngaard. Dit is inclusief de uitbreiding van 1989 die het D.O. gebied liet doorlopen tot de bergflanken en tot in vier nieuwe districten (nu de coöperatie Vallés) met een totaal verschillende bodemstructuur en een meer continentaal klimaat.

Wijnbereiding

Zoals te verwachten in een gebied op 15 km van Europa's belangrijkste bedrijven op het gebied van wijntechnologie, is roestvrijstaal hier schering en inslag. Toch zijn er nog enkele boeren die hun blauwe druiven in houten vaten vergisten om er op kleine schaal rode wijnen te maken die slechts van klein belang zijn.

De wijnen

De D.O. erkent rode, witte en rosado wijnen van 11,5 tot 13,5%, maar Alella is toch vooral een wit wijngebied. De beste traditionele witte wijnen zijn van 100% pansá blanca gemaakt, ze liggen 6 maanden in tanks opgeslagen voor dat ze gebotteld worden en kunnen zeer licht en fris zijn. Je kan ook een 100% chardonnay (met of zonder oudering op eikenhout) vinden en een compositie van pansá blanca/macabeo/chenin Blanc.

Druivensoorten

Wit: pansá blanca (xarel.lo, hoofdvariëteit), garnacha blanca (hoofdvariëteit), chardonnay, pansá rosado, chenin blanc, macabeo.
Blauw: ull de llebre (tempranillo, hoofdvariëteit), garnacha tinta (hoofdvariëteit), garnacha peluda.
De groeiwijze van de wijnstokken wordt bepaald door de hoogte. Aan de kust vindt men vooral garnacha blanca op 41B-wortelstokken. In de tussenliggende zone (90 tot 160 m hoog) is dat pansá blanca op 110-Richter, evenals garnacha tinta, pansá rosado en ull de llebre. De hoogstgelegen wijngaarden (160 tot 260 m) hebben pansá blanca. 80% van de productie bestaat uit witte druiven. Er zijn enkele kleine experimentele wijngaarden met cabernet-sauvignon, cabernet-franc, pinot noir, chardonnay, chenin blanc en andere uitheemse variëteiten.
De maximum opbrengst is 6.500 k/ha = 45,5 hl/ha.

Het Klimaat

De lager gelegen hellingen (tot 90 m hoogte) hebben een Mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. De 'nieuwere' subzones zijn koeler. Ze liggen namelijk hoger (tot 260 m) en zijn beschut tegen de effecten van zeebriesjes. De gemiddelde temperatuur bedraagt 15,8º C, er valt gemiddeld (dikwijls in een keer, in de herfst) 500 tot 550 mm regen per jaar en de zon schijnt gemiddeld 2.500 uur per jaar.

Terroir

De D.O. Alella loopt van de kust naar het binnenland, tot aan de voet van de Cordillera Catalana. De ondergrond is hier magmatisch (vooral graniet) en de bovenlaag is vrij zanderig. De 'nieuwe' zones van de D.O. liggen hoger, op een kalkstenen ondergrond met eveneens een lichtere bovengrond. De regio wordt bevloeid door de rivier de Besós en heeft een beschutte ligging dankzij de Sierra de Parpers.

Onze wijnen