Horeca

Ingediend door Wim op vr 20/05/2022 - 11:58

 

Ben je voor je restaurant, taverne, eetgelegenheid, wijnbar, traiteurdienst, café... op zoek naar mooie wijnen die niet steeds in het welgekende kader passen?
Neem dan even contact op met ons via info@wijnkennis.be of 0497/63.22.95.

Dolcetto

[node:title]
De naam Dolcetto verwijst ongetwijfeld naar zijn laag lijkende zuurgraad zodat de zachtheid verstevigd wordt door een heel aanvaardbare hoeveelheid suiker. Althans dat was zo in het verleden toen tafeldruiven met grote bessen gebruikt werden, zonder steeltjes en met heel wat vruchtvlees. In feite bevat de Dolcetto heel weinig appelzuur, die van de groene appel, maar des te meer wijnsteenzuur.
Andere veel voorkomende informatie geeft aan dat Dolcetto kleine zachte of kleine zoete betekent . Dit duidt niet op de zoetheid van de wijn, maar op de zachte en zoete aroma’s. De wijnen van deze druif worden dan ook gekenmerkt door hun fluwele zachtheid en elegantie.
In Piemonte wordt de Dolcetto als de derde rodewijndruif gezien, het magere nichtje na de Nebbiolo en de Barbera.
Kenmerken
De schil van Dolcetto bevat heel wat kleurpigmenten wat de wijn een mooie paarse kleur bezorgt. Op aromatisch vlak weet het druivenras zich te onderscheiden door haar aroma’s van zwarte kersen, viooltjes, bittere amandel en nootjes. Het gaat om een relatief vroegrijp ras zodat reeds midden september kan geoogst worden, of zowat drie tot vier weken voor de Nebbiolo die stukken later rijp is. Het gedijt op zijn best op kalkrijke mergelgronden die goed droog en van een goede expositie genieten. Te frisse leembodems zijn veel minder geschikt.
Op het vlak van vinificatie komt het er op aan de karakteristieken van een relatief lage zuurgraad goed in te schatten, rekening houdend met de rijkheid van de schillen en de tannine, wat reductie en tonen van mercaptaan met zich mee kan brengen. Vergisting bij gematigde temperatuur, korte weekprocessen en frequent oversteken dringt zich dan ook op.
Gebruik
Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied.
Dolcetto is in Italië in maar liefst 15 appellaties toegelaten, waarbij ze in 11 appellaties de eerste viool speelt of kan spelen. De belangrijkste zijn Alba, Asti, Acqui, Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d'Alba en Dogliani.
Buiten Piemonte vinden we Dolcetto ook in Liguria onder de naam Ormeasco.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Nera Dolce
Ormeasco
Charbono

Refosco dal Penducola Rosso

[node:title]
Volgens bepaalde bronnen is de Refosco verwant met de Mondeuse, die men vooral in de Savoie aantreft. Het aanplanten ervan in Noord-Italië dateert van goed 200 jaar geleden, toen het Huis van Savoie pogingen ondernam om het gebied te veroveren.
Andere bronnen beweren dan weer dat het om een authentieke inlandse wijnstok gaat. Plinius de Oude, die steeds bij de pinken was, schreef dat Livia, de vrouw van Octavianus, deze rode wijn zo lekker vond, dat ze geen andere meer dronk. Het betrof de Pucinus (Pucini, Pucino) de antieke benaming voor
Refosco.
Kenmerken
Refosco dal Peduncolo Rosso is één sub-variëteit van de uitgebreide Refosco druivenfamilie. Hij ontleent zijn naam aan zijn rode wijnstokken waarmee hij zich onderscheidt van de andere Refosco variëteiten. Het is een laatrijpende druif die vóór de Cabernet Sauvignon, van september tot oktober, rijpt.
Een weelderige plant met een trosje in een piramidale vorm dat zich onder het vele loof verbergt en met besjes met een zeer dunne schil.
De druif staat bekend om zijn diep gekleurde full-bodied wijnen met hoge zuren en robuuste structuur.
Gebruik
De druif staat voornamelijk aangeplant in de regio Friuli-Venezia-Giulia in het noordoosten van Italië en in de nabijgelegen provincies Venetië en Treviso van de regio Veneto.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Refosco
Peteljcice
Rifosc
Teran Crvene

Vermouth

Wat is Vermouth?

Vermouth is een versterkte wijn op smaak gebracht met diverse droge ingrediënten Het woord "Vermouth" komt van het  Duitse woord voor alsem "wermut" die is gebruikt als een ingrediënt in de drank over zijn ge

Mineraliteit in wijn

Alle ervaren wijnproevers en sommeliers die bijwijlen initiatielessen geven over proeftechniek en het daarbij gehanteerde wijnvocabularium zullen het met mij eens zijn dat er twee begrippen zijn die je er bij de neofieten heel moeilijk ingelepeld krijgt: dat is vooreerst het begrip 'afdronk' met zijn intensiteit en persistentie, en ten tweede het concept 'mineraliteit'.