Alberata Aversana - Hoogteleiding

Het leiden of geleiden van de wijnstokken zien we veelal terug in de door ons gekende systemen zoals guyot of cordon in enkele of dubbele vorm. Gobelet (bush vine) of Pergola zullen we ook wel kennen. Maar er zijn nog vele andere geleidingssystemen en in sommige regio's van Italië houden ze zich echt nog aan de vroegere tradities! 

Roero DOCG: The other side of Nebbiolo

Ingediend door Wim op

Afgelopen weken konden we in twee van onze wijnclubs genieten van prachtige Roero Rosso degustaties! De meesten mensen kennen Roero het beste voor de witte Arneis. De Nebbiolo gebaseerde rode wijnen blijven, ten onrechte als je het mij vraagt, meestal onder de radar. We zijn nog volop onze proefnotities aan het schrijven van deze degustaties. In afwachting post ik deze blog over Roero DOCG.

Albeisa - Message in a bottle?

Tijdens onze laatste proefsessies kwam er nogal wat wijn vanuit Piemonte op de proeftafel. Roero, Barbaresco, Barolo, Barbera... Het passeerde allemaal! Tijdens één van deze tastings kreeg ik een vraag waar ik het antwoord op schuldig moest blijven. Leergierig blijf ik ten allen tijde en dus ging ik op zoek naar het antwoord op de vraag die luidde als volgt: 'Sommige van de proefflessen hebben allen dezelfde fles alhoewel ze niet van dezelfde producent komen. Op deze fles staat steeds Albeisa gegrafeerd. Wat wil dit zeggen?'. 

Bricco en Sori - What's in a name?

We blijven nog even doordansen op onze diverse degustaties uit Piemonte die we de afgelopen weken beleefden. Vele van de wijnen uit deze regio krijgen een naam mee die begint met Bricco of Sori. Denk maar aan Bricco dell'Uccelleno van Braida die we proefden tijdens de Barbera degustatie of aan de namen van de wijnen van de misschien wel meest legendarische wijnmaker uit Piemonte 'Angelo Gaja' met zijn Sori Tildin of Sori San Lorenzo!