Italië

Marchetti - Marche

Azienda Agricola Marchetti vinden we in Pontelungo di Ancona, in het hart van het Rosso Conero gebied. Het domein is in handen van Maurizio Marchetti. Het was zijn vader, Mario Marchetti, die in 1968 startte met de eerste botteling. Het domein telt 24 hectare aan wijngaarden. Deze liggen op het zuiden niet ver van de zee. Ze liggen pal in het Rosso Conero gebied. De Monte Conero of Rivièra del Conero wordt geprezen om zijn schoonheid, zijn klimaat en zijn voortreffelijke wijnen.

Terra Fageto - Marche

Terra Fageto ligt in Pedaso, een kleine kustplaats in de Marche vlakbij de stad Ferme. Het is familiebedrijf waar ondertussen drie generaties lang wijn wordt gemaakt. Dante en Michele Di Ruscio zijn na een aantal jaren buitenlandse ervaring opgedaan te hebben klaar om hun vader Claudio en moeder Maria bij te staan. Oprichter van Terra Fageto is grootvader Dante. Hij groeide op tussen de olijfbomen en de wijnranken en begon in 1950 met de verkoop van de wijn van hun stokken. 

Villa Carumè - Sicilia

Villa Carumé is het jongste project van de familie Caruso. Naast hun veelgeprezen Assuli wijnen zochten ze hun weg naar het maken van low budget wijnen. Toen we de wijnen te proeven kregen waren we dan ook helemaal in de wolken met dit resultaat. Voor de Villa Carumè wijnen gebruiken ze de druiven van de jongere wijngaarden. Deze wijngaarden zijn gelegen in het noordwesten van Sicilië. Ook hier wordt dus resoluut voor bio gekozen, wat de kwaliteit/prijsverhouding nog wat spectaculairder maakt.

Assuli - Sicilia

Hoewel de aanpak en de wijnen ‘modern’ overkomen, gaat de geschiedenis terug naar 1948. Giacomo Caruso startte destijds Assuli, dat nu gerund wordt door zijn zoon Roberto. Vader en zoon hebben er altijd naar gestreefd om de aromatische rijkdom van de  autochtone druivenrassen zo goed/zuiver mogelijk naar het glas te brengen.

Ghione - Piemonte

De wijngaard van de familie Ghione ligt op een van de meest prestigieuze heuvels van Asti. Dankzij de lange geschiedenis van het huis, dat opgericht werd in 1800, kan het zich vandaag veroorloven om geen druiven aan te kopen en volledig op eigen productie te rekenen. Met de hulp van haar vader en grootvader, slaagde Anna er in om de oude, originele wijngaard in ere te herstellen. Ze maakt er vandaag traditionele, persoonlijke wijnen met respect voor de natuur die van elke gelegenheid een feest maken.

Zerbina - Emilia-Romagna

Fattoria Zerbina vinden we in de heuvels van Faenza. Het werd in 1966 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaresse Cristina Geminiani. Hij kocht de boerderij in 1966 en begon toen met de aanplant van wijngaarden om een eigen wijn te gaan bottelen. In 1987 nam Cristina, opgeleid aan de Universiteit van Bordeaux, samen met haar broer het bedrijf over. Zij gooide het roer om door te kiezen voor Sangiovese en Albana van topkwaliteit.

Peri Bigogno - Lombardia

De uitvalsbasis van Peri Bigogno is in Castenedolo aan Brescia, niet ver van zowel het Lago di Garda en het lago di Iseo. Het is hier dat de grootouders van Andrea Peri, Graziella en Adriano in 1946 besloten te starten met wijn en het huidige domein kochten. Pas in 1972 echter werden er wijnen met het label Peri Bigogno op de markt gebracht. Maria en zijn vrouw Maria, de ouders van de huidige eigenaar Andrea besloten in die tijd in te spelen op de stijgende appreciatie van de wijnbouw in hun regio.

Tenute Casoli - Campania

Tenute Casoli werd in 2008 opgericht in het centrumgebied van Irpinia (Avellino).  Het is dus nog een jong bedrijf met jonge mensen aan het roer. Archimede Casoli is de grote bezieler. Zijn vader Luigi helpt hem bij het verwezenlijken van zijn droom. Tenute Casoli bezit vandaag 13 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden liggen verspreidt over Tufo, Santa Paolina, Candida en Montefusco. De druivenrassen Greco, Fiano, Falanghina en Aglianico zijn er aangeplant. Daarnaast cultiveren ze ook biologische hazelnoten en de lokale soorten van biologisch geteelde appelen.

Fiorentino - Campania

Azienda Agricola Fiorentino ligt in Paternopoli, regio Avellino (Irpinia) te midden van Taurasi centrum. Giovanni Fiorentino is de bezieler van dit jong domein. Hij startte in 2012 met Azienda Agricola Fiorentino met enkel 2 hectares aan wijngaarden. Ondertussen heeft hij 6,5 hectare in eigendom en is de productie uiteraard ook gestegen tot ongeveer 10.000 flessen per jaar. Als alles volgens plan verloopt zou dit aantal binnen enkele jaren moeten verdubbelen. Giovanni heeft Lorenzo Landi in dienst als oenoloog.