Italië

I Cipressi - Nobile di Montepulciano

I Cipressi is een klein familiebedrijf, ontstaan in het begin van de jaren 1960, toen de familie Frangiosa van Campania (Zuid-Italië) naar Toscane verhuisde en een kleine boerderij kocht, omgeven door de prachtige heuvels van Montepulciano. In het begin verkocht de familie enkel druiven aan andere wijnhuizen en  werkte Luigi voor een lokaal wijndomein waar hij ervaring opdeed als wijnmaker. Hij begon als hobby zelf een kleine hoeveelheid wijn te produceren als garagewijn.

Fattoria di Petrognano - Chianti

Fattoria di Petrognano is sinds 1963 eigendom van de familie Pellegrini. Met Emanuele staat ondertussen de 4e generatie aan het roer. Hij doet dit samen met zijn vrouw en oenoloog Monica Rossetti. Ze willen constant de kwaliteit van de wijn verhogen door zich nadrukkelijk in te zetten voor zuiverheid en authenticiteit. 

Villa dei Baroni - Carranco - Etna

Villa dei Baroni is een wineresort aan de Contrado Carranco in Castiglione di Sicilia, gelegen op de flanken van de Etna. Francesco Tornato is de bezieler van dit resort. Hij is één van de weinige overgebleven oorspronkelijke producenten op de Etna. Samen met een andere historische wijnproducent, Andrea Farinetti van Borgnono uit Barolo, Piemonte hebben ze het project Carranco opgezet. Deze twee totaal verschillende producenten maken sinds 2018  wijnen in het ongerepte, bijzondere Etna gebied. 

Marmorelle - Puglia

Na het overlijden van Luigi Rubino werden de familiewijngaarden verdeeld en kwam het tot een afsplitsing van het Marmorelle gamma van Tenute Rubino.
Het Marmorelle project staat dus op eigen benen en de wijnen staan synoniem voor een representatieve interpretatie van Puglia... wijnen met een traditioneel karakter en een eigentijdse uitstraling. De naam "Marmorelle" is afkomstig van een van de vier wijngaarden, zo'n tien kilometer van de stad Brindisi.

Dolcetto

[node:title]
De naam Dolcetto verwijst ongetwijfeld naar zijn laag lijkende zuurgraad zodat de zachtheid verstevigd wordt door een heel aanvaardbare hoeveelheid suiker. Althans dat was zo in het verleden toen tafeldruiven met grote bessen gebruikt werden, zonder steeltjes en met heel wat vruchtvlees. In feite bevat de Dolcetto heel weinig appelzuur, die van de groene appel, maar des te meer wijnsteenzuur.
Andere veel voorkomende informatie geeft aan dat Dolcetto kleine zachte of kleine zoete betekent . Dit duidt niet op de zoetheid van de wijn, maar op de zachte en zoete aroma’s. De wijnen van deze druif worden dan ook gekenmerkt door hun fluwele zachtheid en elegantie.
In Piemonte wordt de Dolcetto als de derde rodewijndruif gezien, het magere nichtje na de Nebbiolo en de Barbera.
Kenmerken
De schil van Dolcetto bevat heel wat kleurpigmenten wat de wijn een mooie paarse kleur bezorgt. Op aromatisch vlak weet het druivenras zich te onderscheiden door haar aroma’s van zwarte kersen, viooltjes, bittere amandel en nootjes. Het gaat om een relatief vroegrijp ras zodat reeds midden september kan geoogst worden, of zowat drie tot vier weken voor de Nebbiolo die stukken later rijp is. Het gedijt op zijn best op kalkrijke mergelgronden die goed droog en van een goede expositie genieten. Te frisse leembodems zijn veel minder geschikt.
Op het vlak van vinificatie komt het er op aan de karakteristieken van een relatief lage zuurgraad goed in te schatten, rekening houdend met de rijkheid van de schillen en de tannine, wat reductie en tonen van mercaptaan met zich mee kan brengen. Vergisting bij gematigde temperatuur, korte weekprocessen en frequent oversteken dringt zich dan ook op.
Gebruik
Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied.
Dolcetto is in Italië in maar liefst 15 appellaties toegelaten, waarbij ze in 11 appellaties de eerste viool speelt of kan spelen. De belangrijkste zijn Alba, Asti, Acqui, Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d'Alba en Dogliani.
Buiten Piemonte vinden we Dolcetto ook in Liguria onder de naam Ormeasco.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Nera Dolce
Ormeasco
Charbono

Refosco dal Penducola Rosso

[node:title]
Volgens bepaalde bronnen is de Refosco verwant met de Mondeuse, die men vooral in de Savoie aantreft. Het aanplanten ervan in Noord-Italië dateert van goed 200 jaar geleden, toen het Huis van Savoie pogingen ondernam om het gebied te veroveren.
Andere bronnen beweren dan weer dat het om een authentieke inlandse wijnstok gaat. Plinius de Oude, die steeds bij de pinken was, schreef dat Livia, de vrouw van Octavianus, deze rode wijn zo lekker vond, dat ze geen andere meer dronk. Het betrof de Pucinus (Pucini, Pucino) de antieke benaming voor
Refosco.
Kenmerken
Refosco dal Peduncolo Rosso is één sub-variëteit van de uitgebreide Refosco druivenfamilie. Hij ontleent zijn naam aan zijn rode wijnstokken waarmee hij zich onderscheidt van de andere Refosco variëteiten. Het is een laatrijpende druif die vóór de Cabernet Sauvignon, van september tot oktober, rijpt.
Een weelderige plant met een trosje in een piramidale vorm dat zich onder het vele loof verbergt en met besjes met een zeer dunne schil.
De druif staat bekend om zijn diep gekleurde full-bodied wijnen met hoge zuren en robuuste structuur.
Gebruik
De druif staat voornamelijk aangeplant in de regio Friuli-Venezia-Giulia in het noordoosten van Italië en in de nabijgelegen provincies Venetië en Treviso van de regio Veneto.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Refosco
Peteljcice
Rifosc
Teran Crvene

Marchetti - Marche

Azienda Agricola Marchetti vinden we in Pontelungo di Ancona, in het hart van het Rosso Conero gebied. Het domein is in handen van Maurizio Marchetti. Het was zijn vader, Mario Marchetti, die in 1968 startte met de eerste botteling. Het domein telt 24 hectare aan wijngaarden. Deze liggen op het zuiden niet ver van de zee. Ze liggen pal in het Rosso Conero gebied. De Monte Conero of Rivièra del Conero wordt geprezen om zijn schoonheid, zijn klimaat en zijn voortreffelijke wijnen.

Terra Fageto - Marche

Terra Fageto ligt in Pedaso, een kleine kustplaats in de Marche vlakbij de stad Ferme. Het is familiebedrijf waar ondertussen drie generaties lang wijn wordt gemaakt. Dante en Michele Di Ruscio zijn na een aantal jaren buitenlandse ervaring opgedaan te hebben klaar om hun vader Claudio en moeder Maria bij te staan. Oprichter van Terra Fageto is grootvader Dante. Hij groeide op tussen de olijfbomen en de wijnranken en begon in 1950 met de verkoop van de wijn van hun stokken. 

Villa Carumè - Sicilia

Villa Carumé is het jongste project van de familie Caruso. Naast hun veelgeprezen Assuli wijnen zochten ze hun weg naar het maken van low budget wijnen. Toen we de wijnen te proeven kregen waren we dan ook helemaal in de wolken met dit resultaat. Voor de Villa Carumè wijnen gebruiken ze de druiven van de jongere wijngaarden. Deze wijngaarden zijn gelegen in het noordwesten van Sicilië. Ook hier wordt dus resoluut voor bio gekozen, wat de kwaliteit/prijsverhouding nog wat spectaculairder maakt.