Italië

Ghione - Piemonte

De wijngaard van de familie Ghione ligt op een van de meest prestigieuze heuvels van Asti. Dankzij de lange geschiedenis van het huis, dat opgericht werd in 1800, kan het zich vandaag veroorloven om geen druiven aan te kopen en volledig op eigen productie te rekenen. Met de hulp van haar vader en grootvader, slaagde Anna er in om de oude, originele wijngaard in ere te herstellen. Ze maakt er vandaag traditionele, persoonlijke wijnen met respect voor de natuur die van elke gelegenheid een feest maken.

Zerbina - Emilia-Romagna

Fattoria Zerbina vinden we in de heuvels van Faenza. Het werd in 1966 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaresse Cristina Geminiani. Hij kocht de boerderij in 1966 en begon toen met de aanplant van wijngaarden om een eigen wijn te gaan bottelen. In 1987 nam Cristina, opgeleid aan de Universiteit van Bordeaux, samen met haar broer het bedrijf over. Zij gooide het roer om door te kiezen voor Sangiovese en Albana van topkwaliteit.

Peri Bigogno - Lombardia

De uitvalsbasis van Peri Bigogno is in Castenedolo aan Brescia, niet ver van zowel het Lago di Garda en het lago di Iseo. Het is hier dat de grootouders van Andrea Peri, Graziella en Adriano in 1946 besloten te starten met wijn en het huidige domein kochten. Pas in 1972 echter werden er wijnen met het label Peri Bigogno op de markt gebracht. Maria en zijn vrouw Maria, de ouders van de huidige eigenaar Andrea besloten in die tijd in te spelen op de stijgende appreciatie van de wijnbouw in hun regio.

Tenute Casoli - Campania

Tenute Casoli werd in 2008 opgericht in het centrumgebied van Irpinia (Avellino).  Het is dus nog een jong bedrijf met jonge mensen aan het roer. Archimede Casoli is de grote bezieler. Zijn vader Luigi helpt hem bij het verwezenlijken van zijn droom. Tenute Casoli bezit vandaag 13 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden liggen verspreidt over Tufo, Santa Paolina, Candida en Montefusco. De druivenrassen Greco, Fiano, Falanghina en Aglianico zijn er aangeplant. Daarnaast cultiveren ze ook biologische hazelnoten en de lokale soorten van biologisch geteelde appelen.

Fiorentino - Campania

Azienda Agricola Fiorentino ligt in Paternopoli, regio Avellino (Irpinia) te midden van Taurasi centrum. Giovanni Fiorentino is de bezieler van dit jong domein. Hij startte in 2012 met Azienda Agricola Fiorentino met enkel 2 hectares aan wijngaarden. Ondertussen heeft hij 6,5 hectare in eigendom en is de productie uiteraard ook gestegen tot ongeveer 10.000 flessen per jaar. Als alles volgens plan verloopt zou dit aantal binnen enkele jaren moeten verdubbelen. Giovanni heeft Lorenzo Landi in dienst als oenoloog.

La Combàrbia - Toscana

La Combàrbia vinden we terug in Cervognano, een dorpje rond Montepulciano. Gabriele Florio besloot, samen met zijn vrouw Elisa, in 2016 het familiale domein van zijn schoonouders over te nemen. Het was de Elisa's grootvader die de eerste stokken plantte in 1960. De productie van La Combàrbia is beperkt tot ongeveer 22.000 flessen. Er zijn voor 15 hectare aan wijngaarden in eigendom. Ambitie naar uitbreiding in kwantiteit koestert Gabriele niet onmiddellijk.

Col del Mondo - Abruzzo

Col del Mondo werd in 1973 opgericht door drie bevriende wijnmakers. De Mazzocchetti broers Vincenzo en Giulio en hun neef Antonio. Ze hadden voor ogen het imago van de Abruzzo wijnen te verbeteren. Ze bestudeerden uitgebreid het terroir, de inheemse druivenrassen en de traditie aan wijnbereiding. Door hun passie voor de Montepulciano druif leerden ze het terroir en de typiciteit van de druif tot in de puntjes te beheersen. Het was echter wachten tot in 2001 vooraleer de resultaten zichtbaar werden. Dit ging hand in hand met de intrede van Fabrizio Mazzochetti (zoon van Antonio).

Cusumano - Sicilia

In 1970 begon Francesco Cusumano met het maken van wijn om te bewijzen dat het mogelijk is om goede wijnen te produceren op Sicilië. Tegenwoordig wordt Cusumano geleid door de broers Diego en Alberto. De familie Cusumano heeft geïnvesteerd in verschillende gebieden op Sicilië, om het beste terroir per druivensoort te kunnen creëren. De kelder waar de wijnen rijpen ligt in Partinico en hier komen technologische innovatie, aandacht voor design en respect voor de geschiedenis samen.Hierdoor produceert dit jonge, moderne bedrijf unieke wijnen uit een uniek landschap.
 

Branko - Friuli

Azienda Agricola Branko ligt in het mooie Cormòns in de Italiaanse provincie Gorizia, meer bepaald in het gehuchtje Zegla. Het wijnhuis is gelegen in de geroemde wijnregio Collio en is slechts enkele kilometers van de Sloveense grens verwijderd. Wijnhuis Branko is in eigendom van wijnmaker Igor Erzetic die, zoals veel wijnmakers uit deze regio, van Sloveense afkomst is. De liefde en passe voor de wijngaarden heeft Igor van zijn vader geleerd. Deze liefde is terug te zien in de zeer goed onderhouden en verzorgde wijngaard. De nadruk bij wijnhuis Branko ligt op biologische producten.

La Montecchia - Veneto

In het uiterste noordoosten van de Colli Euganei, Veneto (Padua) ligt La Montecchia. De Colli Euganei is een heuvel die ontstaan is door oude vulkansiche uitbarstingen. La Montecchia is de eigendom van Giordano Emo Capodilista. De versterkte oude boerderij ligt in Castello di Mottolo op een paar honderd meter van hun historische villa. Het minste dat je kan zeggen is dat het domein een historisch juweeltje is. Het oude statische maar prachtige gebouw ligt omgeven door de 45 hectares wijngaarden.