Rood

Dolcetto

[node:title]
De naam Dolcetto verwijst ongetwijfeld naar zijn laag lijkende zuurgraad zodat de zachtheid verstevigd wordt door een heel aanvaardbare hoeveelheid suiker. Althans dat was zo in het verleden toen tafeldruiven met grote bessen gebruikt werden, zonder steeltjes en met heel wat vruchtvlees. In feite bevat de Dolcetto heel weinig appelzuur, die van de groene appel, maar des te meer wijnsteenzuur.
Andere veel voorkomende informatie geeft aan dat Dolcetto kleine zachte of kleine zoete betekent . Dit duidt niet op de zoetheid van de wijn, maar op de zachte en zoete aroma’s. De wijnen van deze druif worden dan ook gekenmerkt door hun fluwele zachtheid en elegantie.
In Piemonte wordt de Dolcetto als de derde rodewijndruif gezien, het magere nichtje na de Nebbiolo en de Barbera.
Kenmerken
De schil van Dolcetto bevat heel wat kleurpigmenten wat de wijn een mooie paarse kleur bezorgt. Op aromatisch vlak weet het druivenras zich te onderscheiden door haar aroma’s van zwarte kersen, viooltjes, bittere amandel en nootjes. Het gaat om een relatief vroegrijp ras zodat reeds midden september kan geoogst worden, of zowat drie tot vier weken voor de Nebbiolo die stukken later rijp is. Het gedijt op zijn best op kalkrijke mergelgronden die goed droog en van een goede expositie genieten. Te frisse leembodems zijn veel minder geschikt.
Op het vlak van vinificatie komt het er op aan de karakteristieken van een relatief lage zuurgraad goed in te schatten, rekening houdend met de rijkheid van de schillen en de tannine, wat reductie en tonen van mercaptaan met zich mee kan brengen. Vergisting bij gematigde temperatuur, korte weekprocessen en frequent oversteken dringt zich dan ook op.
Gebruik
Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied.
Dolcetto is in Italië in maar liefst 15 appellaties toegelaten, waarbij ze in 11 appellaties de eerste viool speelt of kan spelen. De belangrijkste zijn Alba, Asti, Acqui, Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d'Alba en Dogliani.
Buiten Piemonte vinden we Dolcetto ook in Liguria onder de naam Ormeasco.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Nera Dolce
Ormeasco
Charbono

Refosco dal Penducola Rosso

[node:title]
Volgens bepaalde bronnen is de Refosco verwant met de Mondeuse, die men vooral in de Savoie aantreft. Het aanplanten ervan in Noord-Italië dateert van goed 200 jaar geleden, toen het Huis van Savoie pogingen ondernam om het gebied te veroveren.
Andere bronnen beweren dan weer dat het om een authentieke inlandse wijnstok gaat. Plinius de Oude, die steeds bij de pinken was, schreef dat Livia, de vrouw van Octavianus, deze rode wijn zo lekker vond, dat ze geen andere meer dronk. Het betrof de Pucinus (Pucini, Pucino) de antieke benaming voor
Refosco.
Kenmerken
Refosco dal Peduncolo Rosso is één sub-variëteit van de uitgebreide Refosco druivenfamilie. Hij ontleent zijn naam aan zijn rode wijnstokken waarmee hij zich onderscheidt van de andere Refosco variëteiten. Het is een laatrijpende druif die vóór de Cabernet Sauvignon, van september tot oktober, rijpt.
Een weelderige plant met een trosje in een piramidale vorm dat zich onder het vele loof verbergt en met besjes met een zeer dunne schil.
De druif staat bekend om zijn diep gekleurde full-bodied wijnen met hoge zuren en robuuste structuur.
Gebruik
De druif staat voornamelijk aangeplant in de regio Friuli-Venezia-Giulia in het noordoosten van Italië en in de nabijgelegen provincies Venetië en Treviso van de regio Veneto.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Refosco
Peteljcice
Rifosc
Teran Crvene

Sangiovese

Sangiovese
Van Sangiovese (letterlijke vertaling: Het bloed van Jupiter) werd zeer lang verondersteld dat het een afstammeling is van de druivenrassen: Ciliegiolo, een oude variëteit uit Centraal-Italië (Toscane), en Calabrese di Montenuovo. Deze laatste zou na recente verdere DNA onderzoeken niet correct zijn en de ouders van Sangiovese worden ondertussen officieel als Ciliegiolo en Negro Dolce beschouwd. Hierdoor verschuift de afkomst van Sangiovese verrassend genoeg ook van Calabria naar Puglia. Toch wordt de druif als van Toscaanse origine beschouwd omwille van zijn eeuwenoude gebruik daar en omdat de druif daar ook de beste resultaten haalt. Het is één van de meest geplante druiven in Italië. Deze laatrijpe druif met lange en trage rijpingscyclus valt op door zijn hoge zuren, meer dan andere variëteiten. Deze karaktertrek vinden we terug bij alle variëteiten die behoren tot de grote groep van de Sangiovese. Daarnaast leidde zijn veranderlijkheid tot vijf grote genotypes (fysiologische rassen) met tal van klonen. Deze genotypes (biotypes) relateren zich rondom de combinatie van de verschillende groottes van trossen en bessen. Zo is er bijvoorbeeld Sangiovese grosso en Sangiovese piccolo. In totaal zijn er tachtig officieel gecatalogeerde klonen, waaronder de super gekende Brunello di Montalcino, Prugnolo, Prugnolo Gentile, Morellino...
Kenmerken
Sangiovese levert wijnen met een matig intense kleur en met typische aroma’s van zwarte kersen en wilde specerijen. Ze bevatten een hoge aciditeit en stevige tannines. Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge Sangiovese typische kenmerken vertoont van rood (zure krieken, kersen) en/of zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond of pels tot paddestoelen en zelfs truffels.
Gebruik
Sangiovese is overheersend aanwezig in zowel Toscana en Romagna. Tevens is Sangiovese te vinden in Marche en Umbria en een iets kleinere, maar toch significante aanwezigheid in Lazio, Campania, Puglia, Sardegna en Sicilia. Sangiovese wordt geplant in 16 van de 20 verschillende streken en eveneens in verschillende wijnregio's in de rest van de wereld, met steeds betere resultaten in onder andere Californië en Australië.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Brunello
Calabrese
Morellino
Prugnolo Gentile

Zinfandel

Zinfandel
De Zin, de geliefkoosde benaming in zijn thuisland, is de Californische trots bij uitstek. Hij maakte omstreeks 1820 zijn opwachting in Californië. De Zinfandel heeft steeds stof tot discussie gegeven wat zijn herkomst betreft. Hij zou in feite afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije of hij zou dezelfde druif zijn als de Primitivo in het Italiaanse Puglia. De Californische wijnuniversiteit spreekt dit echter met klem tegen. Ze baseren zich op een studie van niet minder dan 90 klonen van de Zinfandel. Het resultaat is dat de Zinfandel en de Primitivo hetzelfde genetisch materiaal bezitten maar niet identiek zijn.
De Zinfandel was, en is nog steeds, de meest aangeplante druif van Californië.
Kenmerken
In het begin werd in zijn thuishaven, Californië de Zinfandel een beetje stiefmoederlijk behandeld. Hij werd er enkel als tafelwijn aangewend. Bovendien werd de Zinfandel voor de eigen markt, overwegend in wit gevinifieerd. De white Zinfandel is een eerder rosé getinte wijn die vrij zoet smaakt en voor de rest van weinig betekenis is. Gelukkig zijn de wijnen van de rode Zinfandel wel kwaliteitsvol.
Algemeen aangenomen wordt dat de Zinfandel een vrij lastige druif is om mee te werken. Het is een wijnstok die niet opgebonden wordt, en in de meeste gevallen als bush vine groeit. Het lijken wel kroppen waaraan immense trossen druiven hangen. De bes is groot en sappig terwijl de schil vrij dun is. Het is een druif die vrij onregelmatig rijpt.
Hij houdt het meeste van warme regio's. Hoewel hij veel licht en hitte vraagt is het belangrijk dat hij 's nachts voldoende afkoeling krijgt. De druif is eveneens veeleisend voor het bodemtype. Hij houdt het meeste van goed gedraineerde mergelbodems. Wanneer de bodem te vochtig is zal er vrij snel rotting optreden. Verder is deze druif gelukkig goed resistent tegen allerlei ziektes.
Het geur en smaakpatroon van de Zinfandel is zeer uiteenlopend. De meest voorkomende kenmerken zijn het fruit van zwarte bessen, aardbeien en kersen. De Zin heeft daarenboven ook een uiteenlopend kruidig karakter, waarbij zwarte peper overheerst. Chocolade is ook een veel voorkomende eigenschap in de rode Zinfandel. Ze kunnen gemakkelijk tot 16% alcohol bevatten, gelukkig vind je die hoge alcohol niet echt terug in de smaak.
In vele gevallen wordt bij de vinificatie een kleine hoeveelheid andere druiven (vooral Petite Syrah en Carignan) toegevoegd. De wijnen winnen hierdoor ontegensprekelijk aan finesse en elegantie.
De Zinfandel kan zeer goed ouderen. In zijn jeugd smaakt hij naar vers geplukt fruit, terwijl hij na enkele jaren eerder "jammy" proeft. Zinfadels van 20 tot 30 jaar oud zijn geen uitzondering.
Gebruik
Zinfandel vindt je zowat overal in Californië. Er wordt beweerd dat hij het beste tot zijn recht komt in de Sonoma Valley, al wordt dit niet door iedereen beaamd.
Soort
Herkomst

Touriga Nacional

Touriga Nacional
De Touriga Nacional is de topdruif in het Douro gebied voor de port wijnen en is tevens belangrijk voor heel Portugal. Hij wordt beschouwd als de Cabernet Sauvignon van Portugal. Het is een stevige groeier die geen hoge opbrengsten geeft maar uitmunt in kwaliteit. Hij is droogte en hitte bestendig.
Kenmerken
De jonge Touriga Nacional bezit een diep en intens aroma dat doet denken aan Cabernet Sauvignon, zelfs in combinatie van donkere zoete vruchten met een bladachtige frisheid en een nuance van viooltjes. Tijdens de rijping tot port ontwikkelt de wijn prachtige rijke smaken van moerbei en braam, zonder de zwarte peperachtige scherpte en het verleidelijk aroma van bloemen te verliezen. Als tafelwijn heeft de wijn nogal wat tijd nodig om zijn tannine te verliezen, tenzij hij wordt gemengd met andere soorten, maar de fruitsmaken worden zoeter en rijker door rijping.
Gebruik
Komt zowat voor in heel Portugal en is het belangrijkste in de Douro en in de Dão waar de wijnen voor 20% uit Touriga Nacional moet bestaan.
In Australië wordt deze druif ook gebruikt voor de portwijnen ginds.
Komt verder met mondjesmaat voor in Chili, Argentinië, Californië en in Zuid-Afrika.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Azal
Espanhol
Mortágua
Touriga (Australië)
Touriga Antigo
Touriga Fino
Tourigão

Tinta Franca

Een druivensoort voor portwijn. Werd vroeger Tinta Francisca genoemd. Wordt dikwijls verward met Touriga Francesa. Er wordt verondersteld dat Tinta Franca een mutant is van Pinot Noir, hoewel dit nooit volledig bewezen werd.
Kenmerken
Tinta Franca levert matige wijnen waarvan de most een hoog suikergehalte heeft.
Gebruik
In het Douro gebied van Portugal voor port.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Tinta Francisca

Tinta Cão

Tinta Cão
Tinta Cão is een oude en zeer belangrijke cultivar bij de portproductie.Omdat de opbrengsten van deze soort gering zijn wordt hij niet veel meer aangeplant.
Kenmerken
Tinta Cão levert complexe tanninerijke wijnen van hoge kwaliteit en bezit een fraai aroma. De kleur is licht.
Gebruik
In Portugal in de Douro voor Porto. Verder komt de druif ook voor in de Dão en in de Vinho Verde.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Padeiro
Tinta Mata

Tinta Barroca

Tinta Barroca
Tinta Barroca behoort tot de beste rassen voor Port. De druif is zeer goed aangepast aan de droge Douro-streek. Het is een krachtig groeiende druivensoort met hoge opbrengsten.
Het ras is goed bestendig tegen ziektes.
Kenmerken
Tinta Barroca levert zoete druiven waaruit robuuste, donkere wijnen gemaakt worden. Zij zijn zacht, vol, fruitig en rijk aan tannine en hebben aroma's van vijgen en droge vruchten.
Gebruik
In Portugal de Porto en in Zuid-Afrika
Soort
Herkomst

Tinta Amarela

Tinta Amarela
Tinta Amarela is een hoog productieve topcultivar voor de portproductie. Hij is weinig bestand tegen ziekte en wordt daarom niet veel meer aangeplant.
Kenmerken
De wijnen hebben een hoog tannine en alcoholgehalte, een goede kleur en smaak en zijn aromatisch (pruim, chocolade). Opslag op eiken vaten wordt aanbevolen.
Gebruik
In Portugal vooral in de Douro, ook in de Dão, Alentejo, Estremadura, Ribatejo en Bairrada.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Castelão
Espadeiro
Mortágua
Rabo de Ovelha
Trincadeira
Trincadeira Preta

Sousão

Sousão
Portugese zwarte druif die, alhoewel ze niet valt onder één van de soorten die de autoriteiten van de Port aanbevelen, een rol speelt in de allerbeste Ports. Het is een hoog producerende en laatrijpende cultivar.
Kenmerken
De wijn van de Sousão is zwaar en vol, heeft een fraaie donkerrode kleur, veel tannine en een zwartebessengeur.
Gebruik
In Portugal vooral in de Douro voor Port wijnen maar ook in de Dão en in de Vinho Verde.
Verder zien we de druif ook in Spanje in Galicië en is het in Zuid-Afrika een goede soort voor gealcoholiseerde wijn vanwege het hoge suikergehalte en de diepe kleur.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Sousón (Spanje - Galicië)
Vinhão