Rood

Sangiovese

Sangiovese
Sangiovese (letterlijke vertaling: Het bloed van Jupiter) is een afstammeling van twee zeer oude druivenrassen: Ciliegiolo, een oude variëteit uit Centraal-Italië, en Calabrese di Montenuovo. Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is één van de meest geplante druiven in Italië. Deze laatrijpe druif met lange en trage rijpingscyclus valt op door zijn hoge zuren, meer dan andere variëteiten. Deze karaktertrek vinden we terug bij alle variëteiten die behoren tot de grote groep van de Sangiovese. Daarnaast leidde zijn veranderlijkheid tot vijf grote genotypes (fysiologische rassen) met tal van klonen. Deze genotypes (biotypes) relateren zich rondom de combinatie van de verschillende groottes van trossen en bessen. Zo is er bijvoorbeeld Sangiovese grosso en Sangiovese piccolo. In totaal zijn er tachtig officieel gecatalogeerde klonen, waaronder de super gekende Brunello di Montalcino, Prugnolo, Prugnolo Gentile, Morellino...
Kenmerken
Sangiovese levert wijnen met een matig intense kleur en met typische aroma’s van zwarte kersen en wilde specerijen. Ze bevatten een hoge aciditeit en stevige tannines. Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge Sangiovese typische kenmerken vertoont van rood (zure krieken, kersen) en/of zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond of pels tot paddestoelen en zelfs truffels.
Gebruik
Sangiovese is overheersend aanwezig in zowel Toscana en Romagna. Tevens is Sangiovese te vinden in Marche en Umbria en een iets kleinere, maar toch significante aanwezigheid in Lazio, Campania, Puglia, Sardegna en Sicilia. Sangiovese wordt geplant in 16 van de 20 verschillende streken en eveneens in verschillende wijnregio's in de rest van de wereld, met steeds betere resultaten in onder andere Californië en Australië.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Brunello
Calabrese
Morellino
Prugnolo Gentile

Zinfandel

Zinfandel
De Zin, de geliefkoosde benaming in zijn thuisland, is de Californische trots bij uitstek. Hij maakte omstreeks 1820 zijn opwachting in Californië. De Zinfandel heeft steeds stof tot discussie gegeven wat zijn herkomst betreft. Hij zou in feite afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije of hij zou dezelfde druif zijn als de Primitivo in het Italiaanse Puglia. De Californische wijnuniversiteit spreekt dit echter met klem tegen. Ze baseren zich op een studie van niet minder dan 90 klonen van de Zinfandel. Het resultaat is dat de Zinfandel en de Primitivo hetzelfde genetisch materiaal bezitten maar niet identiek zijn.
De Zinfandel was, en is nog steeds, de meest aangeplante druif van Californië.
Kenmerken
In het begin werd in zijn thuishaven, Californië de Zinfandel een beetje stiefmoederlijk behandeld. Hij werd er enkel als tafelwijn aangewend. Bovendien werd de Zinfandel voor de eigen markt, overwegend in wit gevinifieerd. De white Zinfandel is een eerder rosé getinte wijn die vrij zoet smaakt en voor de rest van weinig betekenis is. Gelukkig zijn de wijnen van de rode Zinfandel wel kwaliteitsvol.
Algemeen aangenomen wordt dat de Zinfandel een vrij lastige druif is om mee te werken. Het is een wijnstok die niet opgebonden wordt, en in de meeste gevallen als bush vine groeit. Het lijken wel kroppen waaraan immense trossen druiven hangen. De bes is groot en sappig terwijl de schil vrij dun is. Het is een druif die vrij onregelmatig rijpt.
Hij houdt het meeste van warme regio's. Hoewel hij veel licht en hitte vraagt is het belangrijk dat hij 's nachts voldoende afkoeling krijgt. De druif is eveneens veeleisend voor het bodemtype. Hij houdt het meeste van goed gedraineerde mergelbodems. Wanneer de bodem te vochtig is zal er vrij snel rotting optreden. Verder is deze druif gelukkig goed resistent tegen allerlei ziektes.
Het geur en smaakpatroon van de Zinfandel is zeer uiteenlopend. De meest voorkomende kenmerken zijn het fruit van zwarte bessen, aardbeien en kersen. De Zin heeft daarenboven ook een uiteenlopend kruidig karakter, waarbij zwarte peper overheerst. Chocolade is ook een veel voorkomende eigenschap in de rode Zinfandel. Ze kunnen gemakkelijk tot 16% alcohol bevatten, gelukkig vind je die hoge alcohol niet echt terug in de smaak.
In vele gevallen wordt bij de vinificatie een kleine hoeveelheid andere druiven (vooral Petite Syrah en Carignan) toegevoegd. De wijnen winnen hierdoor ontegensprekelijk aan finesse en elegantie.
De Zinfandel kan zeer goed ouderen. In zijn jeugd smaakt hij naar vers geplukt fruit, terwijl hij na enkele jaren eerder "jammy" proeft. Zinfadels van 20 tot 30 jaar oud zijn geen uitzondering.
Gebruik
Zinfandel vindt je zowat overal in Californië. Er wordt beweerd dat hij het beste tot zijn recht komt in de Sonoma Valley, al wordt dit niet door iedereen beaamd.
Soort
Herkomst

Touriga Nacional

Touriga Nacional
De Touriga Nacional is de topdruif in het Douro gebied voor de port wijnen en is tevens belangrijk voor heel Portugal. Hij wordt beschouwd als de Cabernet Sauvignon van Portugal. Het is een stevige groeier die geen hoge opbrengsten geeft maar uitmunt in kwaliteit. Hij is droogte en hitte bestendig.
Kenmerken
De jonge Touriga Nacional bezit een diep en intens aroma dat doet denken aan Cabernet Sauvignon, zelfs in combinatie van donkere zoete vruchten met een bladachtige frisheid en een nuance van viooltjes. Tijdens de rijping tot port ontwikkelt de wijn prachtige rijke smaken van moerbei en braam, zonder de zwarte peperachtige scherpte en het verleidelijk aroma van bloemen te verliezen. Als tafelwijn heeft de wijn nogal wat tijd nodig om zijn tannine te verliezen, tenzij hij wordt gemengd met andere soorten, maar de fruitsmaken worden zoeter en rijker door rijping.
Gebruik
Komt zowat voor in heel Portugal en is het belangrijkste in de Douro en in de Dão waar de wijnen voor 20% uit Touriga Nacional moet bestaan.
In Australië wordt deze druif ook gebruikt voor de portwijnen ginds.
Komt verder met mondjesmaat voor in Chili, Argentinië, Californië en in Zuid-Afrika.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Azal
Espanhol
Mortágua
Touriga (Australië)
Touriga Antigo
Touriga Fino
Tourigão

Tinta Cão

Tinta Cão
Tinta Cão is een oude en zeer belangrijke cultivar bij de portproductie.Omdat de opbrengsten van deze soort gering zijn wordt hij niet veel meer aangeplant.
Kenmerken
Tinta Cão levert complexe tanninerijke wijnen van hoge kwaliteit en bezit een fraai aroma. De kleur is licht.
Gebruik
In Portugal in de Douro voor Porto. Verder komt de druif ook voor in de Dão en in de Vinho Verde.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Padeiro
Tinta Mata

Tinta Barroca

Tinta Barroca
Tinta Barroca behoort tot de beste rassen voor Port. De druif is zeer goed aangepast aan de droge Douro-streek. Het is een krachtig groeiende druivensoort met hoge opbrengsten.
Het ras is goed bestendig tegen ziektes.
Kenmerken
Tinta Barroca levert zoete druiven waaruit robuuste, donkere wijnen gemaakt worden. Zij zijn zacht, vol, fruitig en rijk aan tannine en hebben aroma's van vijgen en droge vruchten.
Gebruik
In Portugal de Porto en in Zuid-Afrika
Soort
Herkomst

Tinta Amarela

Tinta Amarela
Tinta Amarela is een hoog productieve topcultivar voor de portproductie. Hij is weinig bestand tegen ziekte en wordt daarom niet veel meer aangeplant.
Kenmerken
De wijnen hebben een hoog tannine en alcoholgehalte, een goede kleur en smaak en zijn aromatisch (pruim, chocolade). Opslag op eiken vaten wordt aanbevolen.
Gebruik
In Portugal vooral in de Douro, ook in de Dão, Alentejo, Estremadura, Ribatejo en Bairrada.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Castelão
Espadeiro
Mortágua
Rabo de Ovelha
Trincadeira
Trincadeira Preta

Sousão

Sousão
Portugese zwarte druif die, alhoewel ze niet valt onder één van de soorten die de autoriteiten van de Port aanbevelen, een rol speelt in de allerbeste Ports. Het is een hoog producerende en laatrijpende cultivar.
Kenmerken
De wijn van de Sousão is zwaar en vol, heeft een fraaie donkerrode kleur, veel tannine en een zwartebessengeur.
Gebruik
In Portugal vooral in de Douro voor Port wijnen maar ook in de Dão en in de Vinho Verde.
Verder zien we de druif ook in Spanje in Galicië en is het in Zuid-Afrika een goede soort voor gealcoholiseerde wijn vanwege het hoge suikergehalte en de diepe kleur.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Sousón (Spanje - Galicië)
Vinhão

Ramisco

Speciale druivensoort die wordt geteeld op pure zandgrond met daaronder diepgelegen klei. Hij hoeft niet geënt te worden op de onderstam omdat de druifluis in het zand niet kan overleven. Begint zeldzaam te worden.
Kenmerken
De kleine druiven met dikke schil leveren een wijn met zwarte bessen aroma die in de jeugd veel tannine bevat en een een hoge zuurgraad. Lange opslag is vereist.
Gebruik
Deze rode druif wordt enken voor de Colares wijnen gebruikt..
Soort
Herkomst

Primitivo

Primitivo
De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag (en niet de Pavlac Mali zoals wel een beweerd wordt) . Het is sinds kort een erg modieuze druif geworden.
Kenmerken
Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo. Thans brengt hij elegante, soepele en intens smakende wijnen voort van een aanbevelingswaardige kwaliteit. Kenmerken in smaak zijn vooral kersen, specerijen en chocolade met een bittertoetsje. Aanbevolen wordt om deze wijnen jong te drinken.
Gebruik
In Puglia (Italië) heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd. Recent vinden we de Primitivo ook in Australië terug.
Soort
Synoniemen
Tribidrag (Croatië)
Zinfandel (Californië)
Crljenak Kastelanski (Croatië)
Kratosija (Montenegro)
Morellone (Puglia)
Primaticcio (Puglia)
Uva di Corato (Puglia)
Zagarese (Puglia)

Mourisco

Mourisco
Mourisco is een kwaliteitsdruif die vaak hoge opbrengsten geeft. Ze is tamelijk resistent tegen de druifluis. Hij wordt momenteel niet vaak meer aangeplant omwille van een onregelmatige bloei en bevruchting.
Kenmerken
De Mourisco geeft een wijn met een goede kleur, voldoende zuren en veel tannine (op jonge leeftijd).
Gebruik
Vaak geteeld in de Douro en Noord Portugal.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Marufo
Tinta Grossa