Dolcetto

Dolcetto
De naam Dolcetto verwijst ongetwijfeld naar zijn laag lijkende zuurgraad zodat de zachtheid verstevigd wordt door een heel aanvaardbare hoeveelheid suiker. Althans dat was zo in het verleden toen tafeldruiven met grote bessen gebruikt werden, zonder steeltjes en met heel wat vruchtvlees. In feite bevat de Dolcetto heel weinig appelzuur, die van de groene appel, maar des te meer wijnsteenzuur.
Andere veel voorkomende informatie geeft aan dat Dolcetto kleine zachte of kleine zoete betekent . Dit duidt niet op de zoetheid van de wijn, maar op de zachte en zoete aroma’s. De wijnen van deze druif worden dan ook gekenmerkt door hun fluwele zachtheid en elegantie.
In Piemonte wordt de Dolcetto als de derde rodewijndruif gezien, het magere nichtje na de Nebbiolo en de Barbera.
Kenmerken
De schil van Dolcetto bevat heel wat kleurpigmenten wat de wijn een mooie paarse kleur bezorgt. Op aromatisch vlak weet het druivenras zich te onderscheiden door haar aroma’s van zwarte kersen, viooltjes, bittere amandel en nootjes. Het gaat om een relatief vroegrijp ras zodat reeds midden september kan geoogst worden, of zowat drie tot vier weken voor de Nebbiolo die stukken later rijp is. Het gedijt op zijn best op kalkrijke mergelgronden die goed droog en van een goede expositie genieten. Te frisse leembodems zijn veel minder geschikt.
Op het vlak van vinificatie komt het er op aan de karakteristieken van een relatief lage zuurgraad goed in te schatten, rekening houdend met de rijkheid van de schillen en de tannine, wat reductie en tonen van mercaptaan met zich mee kan brengen. Vergisting bij gematigde temperatuur, korte weekprocessen en frequent oversteken dringt zich dan ook op.
Gebruik
Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied.
Dolcetto is in Italië in maar liefst 15 appellaties toegelaten, waarbij ze in 11 appellaties de eerste viool speelt of kan spelen. De belangrijkste zijn Alba, Asti, Acqui, Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d'Alba en Dogliani.
Buiten Piemonte vinden we Dolcetto ook in Liguria onder de naam Ormeasco.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Nera Dolce
Ormeasco
Charbono