Refosco dal Penducola Rosso

Refosco dal Penducola Rosso
Volgens bepaalde bronnen is de Refosco verwant met de Mondeuse, die men vooral in de Savoie aantreft. Het aanplanten ervan in Noord-Italië dateert van goed 200 jaar geleden, toen het Huis van Savoie pogingen ondernam om het gebied te veroveren.
Andere bronnen beweren dan weer dat het om een authentieke inlandse wijnstok gaat. Plinius de Oude, die steeds bij de pinken was, schreef dat Livia, de vrouw van Octavianus, deze rode wijn zo lekker vond, dat ze geen andere meer dronk. Het betrof de Pucinus (Pucini, Pucino) de antieke benaming voor
Refosco.
Kenmerken
Refosco dal Peduncolo Rosso is één sub-variëteit van de uitgebreide Refosco druivenfamilie. Hij ontleent zijn naam aan zijn rode wijnstokken waarmee hij zich onderscheidt van de andere Refosco variëteiten. Het is een laatrijpende druif die vóór de Cabernet Sauvignon, van september tot oktober, rijpt.
Een weelderige plant met een trosje in een piramidale vorm dat zich onder het vele loof verbergt en met besjes met een zeer dunne schil.
De druif staat bekend om zijn diep gekleurde full-bodied wijnen met hoge zuren en robuuste structuur.
Gebruik
De druif staat voornamelijk aangeplant in de regio Friuli-Venezia-Giulia in het noordoosten van Italië en in de nabijgelegen provincies Venetië en Treviso van de regio Veneto.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Refosco
Peteljcice
Rifosc
Teran Crvene