California

Folie à Deux - California

We gaan terug tot in het jaar 1981 wanneer 2 psychiaters besluiten een andere wending te geven aan hun leven en samen een wijnproject opzetten. Het is op dat moment dat Folie à Deux het levenslicht ziet. Uiteraard is de naam van hun bedrijf gekozen met een vette knipoog naar hun vorige beroep. Vandaag behoort het wijndomein toe aan de familie Trinchero uit Napa. Zij kochten het Estate in 2004. De wijngaarden zijn beplant met Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfandel en Merlot.

Zinfandel

Zinfandel
De Zin, de geliefkoosde benaming in zijn thuisland, is de Californische trots bij uitstek. Hij maakte omstreeks 1820 zijn opwachting in Californië. De Zinfandel heeft steeds stof tot discussie gegeven wat zijn herkomst betreft. Hij zou in feite afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije of hij zou dezelfde druif zijn als de Primitivo in het Italiaanse Puglia. De Californische wijnuniversiteit spreekt dit echter met klem tegen. Ze baseren zich op een studie van niet minder dan 90 klonen van de Zinfandel. Het resultaat is dat de Zinfandel en de Primitivo hetzelfde genetisch materiaal bezitten maar niet identiek zijn.
De Zinfandel was, en is nog steeds, de meest aangeplante druif van Californië.
Kenmerken
In het begin werd in zijn thuishaven, Californië de Zinfandel een beetje stiefmoederlijk behandeld. Hij werd er enkel als tafelwijn aangewend. Bovendien werd de Zinfandel voor de eigen markt, overwegend in wit gevinifieerd. De white Zinfandel is een eerder rosé getinte wijn die vrij zoet smaakt en voor de rest van weinig betekenis is. Gelukkig zijn de wijnen van de rode Zinfandel wel kwaliteitsvol.
Algemeen aangenomen wordt dat de Zinfandel een vrij lastige druif is om mee te werken. Het is een wijnstok die niet opgebonden wordt, en in de meeste gevallen als bush vine groeit. Het lijken wel kroppen waaraan immense trossen druiven hangen. De bes is groot en sappig terwijl de schil vrij dun is. Het is een druif die vrij onregelmatig rijpt.
Hij houdt het meeste van warme regio's. Hoewel hij veel licht en hitte vraagt is het belangrijk dat hij 's nachts voldoende afkoeling krijgt. De druif is eveneens veeleisend voor het bodemtype. Hij houdt het meeste van goed gedraineerde mergelbodems. Wanneer de bodem te vochtig is zal er vrij snel rotting optreden. Verder is deze druif gelukkig goed resistent tegen allerlei ziektes.
Het geur en smaakpatroon van de Zinfandel is zeer uiteenlopend. De meest voorkomende kenmerken zijn het fruit van zwarte bessen, aardbeien en kersen. De Zin heeft daarenboven ook een uiteenlopend kruidig karakter, waarbij zwarte peper overheerst. Chocolade is ook een veel voorkomende eigenschap in de rode Zinfandel. Ze kunnen gemakkelijk tot 16% alcohol bevatten, gelukkig vind je die hoge alcohol niet echt terug in de smaak.
In vele gevallen wordt bij de vinificatie een kleine hoeveelheid andere druiven (vooral Petite Syrah en Carignan) toegevoegd. De wijnen winnen hierdoor ontegensprekelijk aan finesse en elegantie.
De Zinfandel kan zeer goed ouderen. In zijn jeugd smaakt hij naar vers geplukt fruit, terwijl hij na enkele jaren eerder "jammy" proeft. Zinfadels van 20 tot 30 jaar oud zijn geen uitzondering.
Gebruik
Zinfandel vindt je zowat overal in Californië. Er wordt beweerd dat hij het beste tot zijn recht komt in de Sonoma Valley, al wordt dit niet door iedereen beaamd.
Soort
Herkomst