Quinta do Crasto - Douro

Quinta do Crasto ligt in het meest schilderachtige gedeelte van de Douro, in Gouvinhas tussen Régua en Pinhão. De naam Crasto werd overgenomen van het Latijnse Castrum wat een Romeins Fort moet voorstellen. Hoewel de geschiedenis van de naam Quinta do Crasto reeds dateert van 1615 gaat de wijngeschiedenis terug tot in het begin van de jaren 1900. Het domein werd in die periode opgekocht door Constantino de Almeida, de oprichter van het vermaarde Porthuis Constantino. Zijn zoon, Fernando de Almeira) nam in 1923 de touwtjes in handen. Vandaag wordt Quinta do Crasto gerund door Jorge & Leonor Roquette (de dochter van Fernando). Met hun zonen Miguel en Tomás en dochter Rita is de opvolging in goede handen. Hoewel initieel de Douro enkel gekend was omwille van de Portwijnen genieten de stille wijnen van Quinta do Crasto ondertussen een gigantische internationale waardering.

De 130 hectares aan wijngaarden worden met alle respect behandeld en bewerkt waarbij de moderne technieken hand in hand gaan met de oude tradities zoals het treden van de druiven in de Lagares. Het is de huidige wijnmaker Manuel Lobo die verantwoordelijk zijn voor de hoge kwaliteit van de wijnen. Zij slagen er in de lat elk jaar alsmaar hoger te leggen. Niet enkel voor de typische Douro blends maar evenzo voor LBV en Vintage ports en voor de ‘single variety wines’ als Touriga Nacional. Het is deze Touriga Nacional, de nationale trots van Portugal die als basis dient trouwens voor de meeste wijnen. Andere klassieke druivenrassen zijn de Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barocca en de Sousão.

Uniek zijn trouwens de Old Vineyards Plots. Dit zijn wijngaarden waarvan de stokken een gemiddelde leeftijd kennen van boven de 70 jaar en waar een mix aan rassen staan aangeplant. Deze oude wijngaarden geven de hoogste kwaliteitswijnen van Quinta do Crasto met de paradepaardjes Vinha Maria Teresa en Vinha do Ponte. Deze wijnen worden zeker niet elk jaar gemaakt en zijn daarom echte collectors items.

Onze wijnen