Clairette

Clairette
Clairette, ooit de stand-by van de Zuid-Franse melanges, lijkt nu zijn tijd te hebben gehad. Hij past niet in het moderne smaakregister, heeft te weinig structuur, oxideert te snel, heeft een hoog alcoholgehalte en een te laag zuurgehalte. Hij speelt in veel wijnen nog een kleine rol.
Kenmerken
Het ras prefereert droge en arme bodems met kalk en wordt ook als tafeldruif geteeld. Clairette levert een heldergele en zachte wijn met een groen waas en is zuurarm. De frisse droge wijn is rijk aan alcohol en geurt naar witte bloemen, appel en grapefruit. In de afdronk proeft men een bittertje. De wijnen kunnen het beste jong gedronken worden.
Gebruik
Men komt het ras tegen in de zuidelijke Rhône, Provence en Languedoc. In Châteauneuf-du-Pape mag clairette toegevoegd worden aan rode wijnen. Het ras speelt een dominante rol in Crémant de Die, Clairette de Bellegarde en Clairette du languedoc.
Komt ook voor in Zuid-Afrika en Australië (Hunter Valley)
Soort
Herkomst