Wit

Prié Blanc

Prié Blanc
Prié blanc is een sterk druivenras en heeft het bijzondere een heel korte groeicyclus te hebben. Omdat hij laat op gang komt, ontsnapt hij aan de lentevorst van april en mei. Geoogst wordt er eind augustus.
De bladeren zijn klein en de trossen middelmatig groot met druiven die relatief dicht op elkaar gepakt zitten. De bessen zijn bolvormig en op de schil zit een waas. Bij volledige rijpheid kleuren de bessen goudgeel. De sappige pulp geeft een zeer licht gekleurd sap.
Prié blanc staat aangeplant op niet-geënte onderstokken. De hoogte zorgde er trouwens voor dat de phylloxera geen kans kreeg. Dit druivenras kan verder aangeplant worden door ‘provignage’, vergelijkbaar met marcotteren in de tuinbouw, waarbij een nieuwe scheut in de lente in de grond wordt gestopt, zonder los te snijden van de moederplant. In de herfst, wanneer het ondergegraven deel wortels heeft, wordt de verbindende twijg vervolgens afgesneden en kan de stek onafhankelijk groeien. Door de hoogte wordt het ook nooit te warm, waardoor er zelfs putje zomer parasieten vermeden worden, net zoals de droge lucht die cryptogame ziekten geen kans geeft. De manier van aanplant is traditioneel: in pergola op houten stutten of stenen palen. Robuuste constructies die resistent zijn tegen de soms hevige wind en winterse vrieskoude.
Gebruik
Autochtoon en extreem, want Prié Banc vinden we uitsluitend in Valle d’Aosta. Meer precies in Valdigne aan de voet van de Mont Blanc, van Courmayeur over Morgex tot La Salle. De wijnstokken staan tussen 1050 en 1200 meter hoogte aangeplant, waardoor dit een van de hoogste wijngaarden van Europa is.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Blanc de Morgex
Blanc de Valdigne

Xarel-lo

Xarel-lo
Deze druif heeft vroeger een hoop ellende veroorzaakt in Cava middens. De druif leed immers aan oxidatieproblemen zodat de Cava’s een vreemde wortelachtige smaak kregen. Vandaag is dit probleem de wereld uit en levert hij de basis, het gewicht, de kracht en de alcohol waar geen enkele Cava buiten kan.
Kenmerken
De Xarel-lo is onontbeerlijk in de Spaanse Cava. Hij voegt de kracht en de alcohol toe.
Eén van de laatste ontwikkelingen is een blend van Xarel-lo – Monastrell. Dit experiment werd met succes toegepast door Freixenet, één van de vooraanstaande Cava producenten uit Catalunya.
Gebruik
Catalunya.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Pansá blanca (Alella)

Vital

Vital is een druivensoort die als smakeloos wordt beschouwd. Het is dus een ras van weinig waarde. Mits correct gebruik kan Vital echter een interessante mineraalachtige wijn opleveren.
Kenmerken
Vital levert droge, frisse, fruitige witte wijnen met een goede zuurgraad.
Gebruik
Portugese druif die voorkomt in de Ribatejo, Estremadura, Setúbal en in het noorden van Portugal.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Boal Bonifácio
Malvasia Corada (Noord-Portugal)
Malvasia Fina (Douro)

Viosinho

Noord-Portugese druivensoort die waarschijnlijk enkel maar voorkomt in de Douro en in Trãs-os-Montes. Wordt ook gebruikt voor witte port. Verder verleent hij als mengwijn structuur en smaak.
Kenmerken
Viosinho levert droge, frisse witte wijnen.
Gebruik
Vooral voorkomen in de Douro en Trás-os-Montes (Portugal).
Soort
Herkomst

Viognier

Viognier
Viognier is een lastig te telen ras dat pareltjes van wijn kan opleveren. Denken we maar aan de befaamde noordelijke Rhône wijnen zoals Condrieu en Château-Grillet die uit 100% viognier bestaan.
Kenmerken
Viognier houdt van droge en arme granietbodems en is resistent tegen droogte. De productie per hectare is uitzonderlijk laag en bedraagt 20-30 hectoliter per hectare.
De wijn heeft een gouden tint en een hoog alcoholgehalte, is tevens droog en bezit een typisch bittertje in de afdronk. Hij is uitzonderlijk geparfumeerd en vertoont geuren van honing, perzik, abrikoos, acacia en specerijen.
Gebruik
Vooral in de noordelijk Rhône komen grote wijnen van viognier tot stand (Condrieu en Château-Grillet). Ook in het zuiden van Frankrijk vinden we regelmatig viognier tegen in zowel cépagewijnen als mono-cépages.
Buiten Frankrijk vinden we de beste resultaten terug in Australië en Zuid-Afrika.De druif wordt ondertussen zowat over de gehele wereld geteeld.
Soort

Verdelho

Verdelho
De Verdelho Branco komt vooral voor op Madeira. Hij wordt daar vooral geteeld aan de noordzijde van het eiland. Hij is de belangrijke cultivar voor Madera en voor witte Porto.
Kenmerken
Het ras levert zoete most en is daarom uiterst geschikt voor dessertwijnen. Op Madeira maakt men van Verdelho zeer fraaie, halfdroge Maderawijnen met een notengeur. Omdat bij dit ras veel suiker ophoopt in de druiven is het alcoholgehalte van de wijnen relatief hoog.
Het is een matige groeier die relatief vroeg rijpt.In Australië waar de druif ook plaatselijk wordt gebruikt hebben de wijnen intense smaken van limoen brandewijn en kamperfoelie en worden ze wat olieachtig na rijping.
Gebruik
De Verdelho is een belangrijke druif voor de Madera. Daarnaast wordt hij ook gebruikt voor witte porto en voor stille witte wijnen in de Dão en de Douro.
Verder blijkt Verdelho ook erg succesvol te zijn in Australië, waar de verbouwde oppervlakte relatief klein is maar de kwaliteit hoog. Hij komt in Australië vooral voor in het Swan District van West-Australië, Cowra in New South Wales en Langhorne Creek in Zuid-Australië.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Gouveio (Douro)
Verdelho dos Açores (Azoren)

Verdejo

Verdejo
De belangrijkste soort van de Rueda. Deze druif heeft duizend jaar moeten wachten tot de technologie op peil was. Oxidatieproblemen zijn uit de wereld door koeling en afdekking van inert gas, en nu maakt men misschien wel de mooiste witte wijnen van Spanje: Rueda Superior. Deze moet 85 procent verdejo bevatten.
Kenmerken
De beste verdejo wijn heeft ongelooflijk fris fruit, schitterende aroma’s en een krijtdroge afdronk.
Gebruik
Vooral in Rueda.
Soort
Herkomst

Uva Cão

Minder gekende druivensoort die vooral in de Dão streek wordt aangeplant. Het is een laatrijpende en matig producerende cultivar.
Kenmerken
Tamelijk zure en frisse kwaliteitswijnen met een matig alcoholgehalte. Goudgeel van kleur. Vereist een lange opslagtijd.
Gebruik
Vooral voorkomen in de Dão (Portugal).
Soort
Herkomst
Synoniemen
Cachorrhino

Ugni blanc

Ugni blanc
Ugni blanc is meer gekend onder zijn Italiaanse naam trebbiano. Hoogstwaarschijnlijk werd hij dan ook vanuit Italië naar Frankrijk gebracht waar de druif razend populair werd. Vooral in de Charente, Cognac en Armagnac.
Kenmerken
Ugni blanc is een tamelijk vorstgevoelig ras met kleine druiven. Wijnen van dit ras worden vaak met marsanne, clairette, grenache blanc en rolle gecombineerd.
De bleek citroenkleurige wijn heeft een alcoholgehalte van 8-11%, een hoog zuurgehalte en is wat dun, karakterloos en weinig inspirerend. Tevens is het een extractarme wijn die weinig aroma (kweepeer, citroen) bezit.
Gebruik
In Frankrijk vindt men ugni blanc in grote arealen terug in de Charente, Cognac en Armagnacstreek waar hij gedistilleerd wordt. We vinden de druif eveneens in Bordeaux, zuidelijke Rhône, Provence en Languedoc terug.
In Italië vinden we de druif onder vele varianten terug.
Deze druif wordt ook verbouwd in Mexico, Brazilië, Argentinië, Uruguay, Zuid-Afrika, Californië, Australië, Bulgarije, Roemenië en Portugal.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Trebbiano (Italië)
Toscano (Italië)
Thalia (portugal)
Clairette ronde (Provence)
Rossola (Corsica)
St-Émilion (Charentes)

Trajadura

Trajadura
Trajadura is een vroegrijpende druivensoort die aromatische wijnen levert in de Vinho Verde.
Kenmerken
Trajadura is ziekteresistent en heeft een tamelijk hoge opbrengst. De druif moet vroeg geoogst worden omdat anders de zuurheid verloren gaat. Hij wordt meestal gemengd met wijn van Loureiro.
Van smaak zijn de wijnen citroenachtig en peperachtig.
Gebruik
Vooral voorkomen in de Vinho Verde (Portugal).
Soort
Herkomst
Synoniemen
Treixadura (Spanje - Galicië)
Mourisco