Chardonnay

Chardonnay
Chardonnay is een wereldmerk. Alleen in sommige plaatsen in Frankrijk komt hij niet voor, met name in de bordeaux. Doordat chardonnay een neutrale druif is kan het zowel zeer kwaliteitsvolle wijnen opleveren als zeer bescheiden wijntjes. Dna onderzoek heeft uitgewezen dat chardonnay afstamt van pinot noir en gouais blanc. Dit maakt dat we de theorieën als zou de druif afkomstig zijn uit het Midden-Oosten van de hand kunnen wijzen.
Kenmerken
Chardonnay stelt geen hoge eisen aan de bodem en het klimaat. De opbrengsten variëren van 30-100 hectoliter per hectare. Bij producties van 30-40 ontstaan de beste wijnen. De bodem en het microklimaat bepalen mede de geschiktheid voor houtrijping. De lang houdbare chardonnay geeft een helder gele tot bleek goudkleurige volle wijn die meestal fruitig en droog is. Het aroma omvat een groot scala van geuren: fruit, kaneel, honing, peer, geroosterd brood, verse boter, noten en bij houtopslag vanille. De wijnen kunnen ook op hout gevinifieerd en opgelegd worden, daardoor is hij soms lang houdbaar.
Gebruik
De mooiste wijnen zijn afkomstig uit Bourgogne (Chablis, Montrachet, Meursault), ook een deel van de Champagne bestaat uit chardonnay. Verder kan je het ras vinden in het zuiden van Frankrijk en heeft het een wereldwijd verspreid areaal. Vooral in Australië worden er goede resultaten gehaald.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Morillon (Oostenrijk)