Nero d Avola

Nero d Avola
Nero d'Avola (spreekt uit "a-VO-la") oftewel de zwarte van Avola. De naam verwijst duidelijk naar de stad Avola nabij Siracuse in het Oosten van Sicilië. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord kalavisi, wat 'goede druif' zou betekenen. Het heeft echter niets te maken met de gelijknamige regio Calabrië waar deze druif nauwelijks aangeplant is.
Kenmerken
Nero d'Avola produceert wijnen die mooi donker, zacht en robuust zijn en die goed rijpen, vooral als ze kort in eiken vaten zijn behandeld.
Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet sauvignon , Merlot en Syrah aangeplant. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma's.
We vinden een grote verscheidenheid in wijnen op basis van deze druif. Van gemakkelijke, fruitige drinkwijnen tot gecorseerde roséwijnen en volle en complexe wijnen.
Gebruik
In de zonovergoten kalkrijke vlaktes van Zuidoost Italië, rond de steden Rosolini en Pachino, is de hoogste concentratie te vinden van Nero d'Avola-wijngaarden. Hoelang deze druif hier al verbouwd wordt is niet erg duidelijk. Wat we wel weten is dat er enorm veel wijngaarden gerooid werden met Europese subsidies en dat de Nero d'Avola vaak heeft moeten plaatsmaken voor fruit en groenten. Toch is hij enorm populair en wordt hij aanzien als de beste blauwe druivensoort van het eiland.
De appellaties zijn in Sicilië van ondergeschikt belang en we vinden de meeste wijnen op basis van deze druif dan ook in de overkoepelende appellatie IGT Sicilia Rosso.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Calabrese