Monastrell

Monastrell
Een druif die gemakkelijk rijpt, met hoge opbrengst, en die in nieuwe installaties, met name in Murcía, hoogwaardige wijnen oplevert. Na jaren van verwaarlozing in monastrell in ere hersteld, grotendeels dankzij de inspanningen van een paar wijnmakerijen in Jumilla. De druif geniet echter buiten zijn herkomstgrenzen een groter aanzien. Vooral dan in Frankrijk waar hij als mourvèdre door het leven gaat.
Kenmerken
De wijn heeft prachtig, levendig fruit, een verrukkelijke rijpheid en is zalig zuur.
De druif is goed bestand tegen ziektes en voelt zich thuis in elke bodem. Het is echt een druif uit zuidelijke streken. Aan de Middellandse Zee in de Bandol produceert hij grote, stevige wijnen die tevens finesse bezitten. De wijn moet minstens een alcoholgehalte van 13% behalen, zoniet is de wijn smakeloos. Monastrell ruikt vaak naar boerenerf. Daardoor is hij een verrassend goede partner voor de weelderige, vette grenache die makkelijk oxideert en profiteert van de vlezige aroma's van mourvèdre. Het fruit is van bramen en de wijn is flink gekruid. Daardoor vindt men een jonge monastrell/mourvèdre al gauw onvolmaakt, maar na een tussenperiode waarin hij nog sterker naar een boerenerf ruikt ontluikt na een jaar of vijf de rijke, leerachtige rijpheid.
Gebruik
Vooral aangeplant in Murcía en meer bepaald in de DO Jumilla. Ook in Catalunya wordt deze druif gebruikt voor de rosé Cava. In Frankrijk wordt hij aangeplant in de zuidelijke Rhône, Provence, Languedoc en Roussillon. Verde kan je de druif terug vinden in Californië, Australië en Zuid-Afrika.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Morrastel of morastell (Spanje)
Mourvèdre (frankrijk)
Mataro (Australië en Californië)
Esparte (Australië)
Estrangle-chien (Frankrijk)