De wijnhistorie van Aragón is een zeer oude, maar in kwalitatief opzicht doet de autonome gemeenschap pas sinds de jaren '80 van zich spreken. Daarvóór brachten de diverse gebieden voornamelijk logge zware wijnen voort. Die van Cariñena plachten een natuurlijk
alcoholpercentage van minstens 17 à 18% te hebben. Het gros van de wijnen werd in bulk verkocht en de meeste bodega's werkten met installaties van een generatie terug.
Dit alles is sinds enkele jaren in een sneltreinvaart aan het veranderen. Veel producenten schaften modern materieel aan of zijn van plan dat te doen, en in de wijnen zoekt men steeds vaker naar fruit, frisheid en verfijning. Er kwamen ook nieuwe druivensoorten ter vervanging of complementering van de suikerrijke garnacha. Het sterkst zijn deze vertegenwoordigt in Somontano, maar in Cariñena stijgt zowel het aandeel van tempranillo als van mazuelo. De tempranillo is inmiddels ook present in Campo de borja en Calatayud. Dit alles heeft de wijnen van Aragón stukken interessanter gemaakt dan ze voorheen waren.
De DO-wijnen: Calatayud, Campo de Borja, Cariñena en Somontano
Vinos de la Tierra: Bajo Aragón, Tierra Baja de Aragón en Valdejalón
Vinos comarcales: Alto Jiloca, Belchita, Daroca en Muniesca
De Do wijnen
- Campo de Borja - Detailpagina
- Calatayud - Detailpagina
- Cariñena - Detailpagina
- Somontano - Detailpagina