Quinta do Filoco - Douro

Hartje Douro, in Tabuaço tussen Regua en Pinhão ligt Quinta do Filoco. De wijngaarden, 130 hectare in totaal, kijken trots uit over de almachtige Douro rivier en zijrivier Távora. Wondermooie beelden die voorbehouden zijn aan zij die de kans krijgen hier een bezoek te brengen. Quinta do Filoco is een familiebedrijf. De uitgebouwde droom van een lokale jongen, Jeremias de Macedo, die opgroeide in deze regio. Hij kocht verscheidene wijngaarden op om zijn droom Douro wijnen te produceren te realiseren.
Het succes van dit domein echter is vrijwel uitsluitend toe te schijven aan zijn kleindochter, Marta Macedo. Dat dit een straffe madam is bewijst ze jaar in, jaar uit. Pas in 2005 nam ze het grootouderlijke domein in handen en ze gooide in amper één jaar tijd de wijngeschiedenis van de Douro helemaal overhoop met haar wijnen. Aan de hand van sterk gevatte, kleine oenologische kneepjes, toverde ze heel wat meer fruit in haar productie en verbaasde ze de wijnwereld met sublieme wijnen. De reden hiervoor is heel eenvoudig, Marta laat de eigenheid van haar wijngaard ten volle genieten van zijn bodem. De Filoco wijnen zijn dan ook rijk en vol finesse met fruit en charme.
De 130 hectare aan wijngaarden zijn bezaaid met de edelste druivenrassen van de Douro regio. Voorop staat uiteraard de Touriga Nacional. Verder vinden we er ook de Touriga Franca, Tinta Roriz, Malvasia, Rabigato en Viosinho. De wijngaarden, meestal aangelegd in terrasvorm, hebben een uitstekende oriëntatie waardoor ze optimaal kunnen genieten van het aantal zonne-uren en liggen verspreidt op een hoogte tussen de 50 en 550 meter. De leisteen (schist) bodems geven de wijnen een extra aan mineraliteit zodat verfijning centraal staat.