Muscat de Mireval

Inleiding

Al zijn ze afgeschermd door Aleppodennen, de wijngaarden lans de vijver van Vic en op de hellingen van het massief van Gardiole, worden toch bestoven door de jodiumhoudende zeewinden. Vanwege het microklimaat zijn de kleine druiven al rijp rond half augustus en kan de muskaatwijn van Mireval volop zijn aroma's van witte bloemen en bijenwas ontplooien.
Vergezelt liefst bijzondere gerechten, zoals ganzenlever, roquefort en chocoladedesserts.

Mireval ligt ten zuiden van Montpellier. Deze AOC is een directe buurman van Frontignan.

Het AOC decreet

Mireval verkreeg in 1959 een AOC voor dessertwijnen die alleen gemaakt mogen worden van het ras muscat à petit grains.
Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen.
Het restsuikergehalte moet 125 gram per liter bezitten.

De opbrengst mag maximaal 28 hectoliter per hectare opleveren.

Manuele oogst is verplichtend.

De Wijnen

Het oogsten van de druiven vindt meestal vroeg in de morgen plaats zodat de druiven nog relatief koel zijn; hierdoor wordt oxidatie afgeremd. De vinificatie van de witte druiven geschiedt op de klassieke manier, waarbij soms ook macération pelliculaire wordt toegepast. Bij de vinificatie bij lage temperatuur en de opslag mag geen zuurstof aanwezig zijn. Dit resulteert in een zogenaamde reductieve bereidingswijze. Zou wel zuurstof aanwezig zijn dan treedt verlies op van aromastoffen. De wijn wordt meestal met alcohol versterkt (tot 15-16%) tijdens of na de gisting.

De wijnen hebben intense geuren van druiven en aroma's van witte bloemen en bijenwas.

Klimaat

Door het groot aantal zonne-uren hoopt zich in de muskaatdruiven veel suiker op, waardoor de most zeer geschikt is voor het produceren van zoete dessertwijn.

Terroir

De droge en arme bodem van Mireval bestaat voornamelijk uit Jurakalk met rolstenen.

Onze wijnen